Annonce
Ugeavisen Esbjerg

Esbjergs ukendte perle

I Måde er der et fantastisk område tæt ved vandet, som er lidt svært at finde. Og det skal der gøres noget ved, mener Kristoffer Thorn Poulsen og Kathrine Smitshuysen. Foto: Tue Sørensen
Den gamle losseplads i Måde kan blive et fantastisk rekreativt område, hvis man husker at tænke borgerne ind i havneudvidelsesprojekt.

Idé: Om ganske få år er Esbjerg havn blevet udvidet med 600.000 kvadratmeter, og det er, som det skal være, men når planlægningen går i gang, skal man huske borgerne.

Det mener Kristoffer Thorn og Kathrine Smitshuysen, der begge bor i Østerbyen, og som begge lidt ved et tilfælde fandt frem til Mådebakken, der er indrettet på noget af Måde Deponi og med begyndelsen af Vadehavet som nærmeste nabo. Lige ovenover hovedet på os drejer de store møllevinger rundt, og kigger man til højre, kan man se den store industrihavn, der efter planen skal blive endnu større.

- Det er et unikt område, hvor natur og by mødes, og hvor man virkeligt kan fornemme, hvor unikt et sted vi bor. Her er der plads til masser af aktiviteter, og der kunne indrettes skulpturudstilling, plancher, der viser, hvad det er energien kan og en helt masse andre ting. Hvorfor ikke en kunstig skibane lige ned til vandet, spørger Kristoffer Thorn Poulsen.

Han flyttede til byen for tre år siden, men det er faktisk først nu, at han rigtigt bruger området, der har stier, shelter og madpakkehus.

Kathrine Smitshuysen fandt faktisk først ud af, at der var en strand i den sydlige del af Esbjerg, da hendes søn kom hjem fra FDF og fortalte, at de havde været ved stranden.

- Hvilken strand, spurgte jeg. Jeg anede simpelthen ikke, at det her sted eksisterede, og jeg er rigtig begejstret over at have fundet stedet, siger hun.

Annonce

Fra grænsen til Esbjerg

- De to har tænkt tanker om at få koblet cykelstien, der ender i Darum og kommer fra grænsen langs digerne, til stedet.

- Tænk sig, hvis man kunne lave en slags Vadehavs camino fra Esbjerg og ned til grænsen, siger Kathrine Smitshuysen, og Kristoffer Thorn Poulsen ser et potentiale i, at også folk fra Tjæreborg vil kunne komme til Esbjerg på en anden og naturskøn måde, samtidig med at der gives adgang til vandet, hvor der rent faktisk er sandstrand et stykke af vejen.

Men i første omgang er det adgangsforholdene fra Østerbyen og fra resten af byen i det hele taget, der er grunden til, at de to løfter hånden.

- Når havnen bliver udvidet, vil der blive opstillet omkring fire kilometer hegn, og så bliver området til byen ved hegnet og ikke ved havet, og det, synes jeg, er synd. Derfor vil det være rettidig omhu at tænke adgangen til området ind planerne, når der skal bygges ud. Jeg forestiller mig slet ikke, at det skal være sådan en fin poleret adgang, som der eksempelvis er i Hjerting, for det her område har sin egen skønhed og kraft, så det kunne være spændende, hvis man kunne tænke en vej eller en sti ind i havneplanerne, siger Kristoffer Thorn Poulsen.

Annonce

Byen ved hegnet

Lige nu er der to-tre umarkerede adgange til området. Man kan komme ind via Mådevej. Nogle parkerer ved Y Mens loppemarked og tager grusvejen lige til venstre for huset, og andre kører til skydebanen, hvorfra man også kan komme til området, ligesom der er adgang via en sti tæt på Mådevej 65.

- Der er lidt underligt, at man fra kommunens side ikke gør mere for at gøre opmærksom på denne lille perle. Det kunne være en start, men det optimale ville være, at man kunne binde den kommende Spektrumpark sammen med Mådebakken med trafiksikre stier og veje, så de svage trafikanter kunne komme derned uden at komme i al for megen nærkontakt med den tunge trafik, der findes her, og som der ikke bliver mindre af, når havnen bliver udvidet.

- Det er derfor, vi kommer med de her ideer nu, og vi håber virkelig, at der vil være politikere og andre med interesse i sagen, der kan se potentialet og være med til at skabe en fantastisk park og område på kanten af Vadehavet. Og Østerbyen, siger Kristoffer Thorn Poulsen.


Her er byens bedste udsigt.

Kristoffer Thorn Poulsen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce