Annonce
Ugeavisen Esbjerg

Et scoop af et fund: Folk på Fanø fra før Kristi

Efter at have undersøgt skårene nærmere på museet var der ikke tvivl om, at de var fra jernalderen og oprindelig kom fra flere forskellige kar, hvoraf i hvert fald ét syntes at være fra århundrederne før Kristi Fødsel - den periode, som man i den arkæologiske kronologi kalder "yngre førromersk jernalder".

Potteskår viser, der har boet mennesker på Fanø længe før, man har antaget. Samtidig har der også været en ’forlovelse’ på øen.

Annonce

I årtier har folk på Fanø gerne villet kunne føre øens historie længere tilbage end højmiddelalderen, hvilket vil sige 12-1300-tallet. Hverken i historiske kilder eller arkæologisk har man imidlertid kunnet finde spor af en tidligere bebyggelse, men nu er der sensationelt dukket et potteskår op på Halen (østsiden), som dokumenterer, at der må have levet mennesker på øen for to tusind år siden.

Det var en borger fra Fanø, som i slutningen af april henvendte sig til museet om et fund af keramik ”som så gammelt ud”.

Efter at have fået skårene ind til museet og undersøgt dem nærmere, var der ikke tvivl om, at de var fra jernalderen og oprindelig kom fra flere forskellige kar, hvoraf i hvert fald ét syntes at være fra århundrederne før Kristi Fødsel - den periode, som i den arkæologiske kronologi kaldes ”yngre førromersk jernalder.”

- De samlede iagttagelser tyder på, at vækstfladen udgør en gammel landskabsoverflade, og det må være fra det niveau, skårene er skyllet ud af skrænten. Det synes usandsynligt, at de kan være tilført andre steder fra, og at de ligger der, må betyde, at der i ældre jernalder har ligget mindst én gård i nærheden, siger Morten Søvsø, der er overinspektør ved Arkæologi & Samling hos Sydvestjyske Museer.

- I alt er der indtil videre kun tale om 33 keramikskår, og det er ikke noget, vi plejer at juble over. Men i dette tilfælde bekræfter fundet for første gang, at der rent faktisk boede mennesker på Fanø også i oldtiden, siger Morten Søvsø

En museums-forlovelse
Fanøs ”nye” alder var imidlertid ikke den eneste nyhed fra øen i sidste uge.

Her kom det nemlig også frem, at det lille foreningsejede Fanø Museum og det store statsanerkendte Sydvestjyske Museer ’forlover’ sig med hinanden.

Det er et rigtig godt samarbejde om at skabe en ny udstilling på Fanø Museum, der har fået de to museer til at indgå en associeringsaftale.

- I det begreb ligger, at vi hver især bevarer vores fulde selvstændighed, men vi forpligter os til et tæt samarbejde, forklarer direktør Flemming Just fra Sydvestjyske Museer, mens formanden for Fanø Museum, Else-Marie Gejl, supplerer.

- Man kan sige, at vi ikke gifter os, men bliver forlovede.
Med aftalen tilbyder Sydvestjyske Museer blandt andet at give Fanø Museum vejledning omkring registrering og data og mulighed for at opbevare genstande på dets magasin, forklarer Flemming Just.

- Og så handler det også om at kunne trække på vores historiefaglighed, ligesom vi i fællesskab kan søge ekstern finansiering. Vi kan også sørge for at synliggøre Fanø Museum over for Vadehavsområdets undervisningsinstitutioner og trække museet med i forskellige samarbejder, siger direktøren.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Ugeavisen Esbjerg

FysioDanmark udvider

Annonce
Forsiden netop nu
Annonce