Annonce
Ugeavisen Esbjerg

Fødselsdag for de nærmeste 128

Thea Hessellund opererer med store tal. Hun fylder 90, har syv søskende og seks børn og havde inviteret 128 til sin fødselsdag forleden. Altså det var bare venner og bekendte. Foto: Niels Husted
I fredags fyldte Thea Hessellund 90 år og havde inviteret de nærmeste 128 venner til hjemmelavet sønderjysk kaffebord i sognehuset. På hendes ønskeseddel stod en cykelhjelm og en ny sadel.

90 år: Der er meget ved Thea Hessellund, som er i stor skala. Hun har seks børn – med den samme mand – og er selv ud af en søskendeflok på otte. Hun fyldte fredag hele 90 år og havde inviteret 128 venner og bekendte til sønderjysk kaffebord med 24 slags kage i Zion Kirkes sognehus. Fire slags pladekage, tre slags gærbrød, tre slags blødkager, tre slags lagkage, syv slags småkager; brødtorte, fedtkager, specier, gode råd, ”ingenting”, kringle og stribekage med Theas hjemmelavede syltetøj mellem lagene, blandt andet. Fire af kagerne havde Thea selv bagt. ”Vi kunne ikke holde hende fra det”, siger datteren Ellen. Om lørdagen skulle Thea holde fødselsdag for børn og børnebørn på Restaurant Parken fra klokken 12-17. 26 styk blev de. Altså fødselsdagsfest to dage i træk.

- Jeg kender så mange, og jeg kan ikke sortere i dem. Skal den med, så skal den også med, siger den lille søde dame, som i dag står i døren til sognehusets sal og giver hånd til hver og en, der rækker sin ud.

Du ved godt, det er 90 år, du fylder, ikke Thea?

Annonce

- Jo, og jeg synes godt, jeg kan mærke nu, at jeg er så gammel. Jeg har ingen skrøbeligheder, men det er bare tanken om 90 år, griner hun.

Venner fra 1955

I sognehuset er der ved at blive fyldt op ved de dækkede borde. Der er venner fra afgangsholdet på lærerseminariet i Tønder i 1955, venner fra Torsdagscafeen i Zions Kirke, venner fra læsekredsen, gamle kolleger fra lærerværelset på Skt. Nikolaj Skole og venner fra Aflastningstjenesten, hvor Thea er besøgsven på 14. år.

- Alle har brug for nogle, der spørger til os, hvordan det går, sagde Thea Hessellund sidste gang, vi mødtes.

Hun kan slet ikke få tiden til at slå til, siger hun. Hun står op hver dag ved seks-tiden og går en bestemt tur, cirka 3.000 skridt, og så går hun hjem og får sin morgenmad. I 1992 gik Thea Hessellund på efterløn og fik ti år, hvor hendes mand var rask, og hvor de rejste meget. De har været på flere krydstogter i Rusland blandt andet og været i Israel to gange om året. I 2007 mistede Thea sin mand, og hendes storesøster blev også enke, så Thea og hendes søster tog otte uger til Israel og arbejdede i et suppekøkken og var ude at gøre lejligheder i stand for fattige israelere. Året efter tog de afsted igen.

Jeg er midt i flokken, så jeg har jo oplevet mor have alle børn hjemme. Da den ældste var 18, kom den sidste til verden. Jeg fatter ikke, hun kunne klare alt det.

Ellen Hessellund, datter

Thea Hessellund har nok sit omsorgsgen fra sin mor, som havde meget omsorg for dem, der ikke kunne klare sig. Når familien slagtede to gange om året på familiens gård i Bolderslev i Sønderjylland, lavede moderen altid pakker med flæskesteg og medister og andet godt til familier, der ikke havde meget.

Annonce

Alle gode gaver

Halvdelen af Thea Hessellunds børn og to børnebørn, to søskende og tre svigerinder er her i dag for at hjælpe og fylde gæsternes tallerkener med top og sønderjyske kager. Ellen Hessellund er den ældste datter og nummer tre fra toppen i børneflokken på seks.

- Jeg er midt i flokken, så jeg har jo oplevet mor have alle børn hjemme. Da den ældste var 18, kom den sidste til verden. Jeg fatter ikke, hun kunne klare alt det. Hun stod tidligt op, og efter skolejobbet kom hun hjem og vaskede og købte ind og lavede mad. Jeg tror ikke, vi børn var til så stor hjælp. Vi havde alle sammen en ugentlig køkkenvagt og skulle dække bord og rydde af og vaske op, men det var vist det. Efter aftensmaden skulle mor ned og lave lektier til næste dag, men hun nåede også at læse godnathistorier for os. Da nummer fire kom, var der nogle år, hvor mor gik hjemme, men ellers havde hun halvtidsjob som lærer på Skt. Nikolaj Skole alle årene, fortæller Ellen Hessellund, som er teolog i Aarhus.

Der var 24 slags kage til Thea Hessellunds fødselsdag, og de fire af dem havde hun bagt selv. Foto: Niels Husted
Der hører fedtkager og gode råd til et sønderjysk kaffebord. De var der også til sønderjyske Theas. Foto: Niels Husted

I sognehuset synger gæsterne ”Alle gode gaver de kommer ovenned, så tak da Gud, ja, pris da Gud for al hans kærlighed”, og Thea synger for. Hendes afdøde mand, Bernhard Hessellund var kordegn i Zions Kirke, og derhjemme blev der både sunget og sagt Fadervor til aftensmaden hver dag.

Men lige nu er der kaffebord og rigeligt med kager og en 90-årig fødselar, der har ønsket sig cykelhjelm og en ny sadel.

Annonce
Annonce
Ugeavisen Esbjerg

Wienecke og vennerne indtog Royal Arena

Annonce
Annonce
Ugeavisen Esbjerg

Hverdagen sat til vægs

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Esbjerg

UC Syd fyrer 13 efter millionbesparelse

Ugeavisen Esbjerg

Billige bøger i arkivet

Ugeavisen Esbjerg

En nisse kom sejlende

Ugeavisen Esbjerg

Annbritt er landet på fødderne

Ugeavisen Esbjerg

Så er der baaaaasss

Ugeavisen Esbjerg

Jazzfestival i Esbjerg med store og små koncerter

Ugeavisen Esbjerg

Hvad skyldes blodpropper i hjernen hos type 2 diabetikere?

Ugeavisen Esbjerg

Da Esbjerg blev orange

Ugeavisen Esbjerg

Flot titel til Bjarne Nielsen i Esbjerg

Ugeavisen Esbjerg

Black Friday i city kunne have været bedre besøgt

Ugeavisen Esbjerg

Keld og Hilda og Baileys til kaffen

Ugeavisen Esbjerg

Lykke om ballade i S: Jeg forstår deres skuffelse

Ugeavisen Esbjerg

Nyt brætspil: Nu kan du købe Rundkørslen, Havkatten og Tobakken

Ugeavisen Esbjerg

DI vil give staten nødbremse mod boligbyggeri på havne

Ugeavisen Esbjerg

Statsminister: Esbjerg er en oplagt placering for en klimaerhvervsskole

Ugeavisen Esbjerg

Rød bloks drømme faldt til jorden med et brag

Ugeavisen Esbjerg

Voxpop: Hvad skal det nye byråd i gang med?

Ugeavisen Esbjerg

Nu ringes Julen ind

Ugeavisen Esbjerg

Løb med og hyld Camilla Pedersen

Ugeavisen Esbjerg

Det blev næsten for let at vinde

Ugeavisen Esbjerg

Sådan ser de kommende udvalg ud

Annonce