Annonce
Ugeavisen Esbjerg

Første budgetrunde i byrådet

Denne budgetforhandling er den sidste, som det nuværende byråd skal gennemføre. Arkivfoto: Tue Sørensen
Der var ingen dyre valgløfter, der blev luftet, da politikerne havde første behandling af budgettet

Politik: Det lå ellers til højrebenet, at der kunne sendes balloner op med guld, og grønne skove, når kommunalvalget nu er tæt på, men det var der næsten intet af mandag på rådhuset.

Det nærmeste vi overhovedet kom til dette, var Dansk Folkepartis Olfert Krog, der mener at man bør give gratis offentlig transport til pensionister og studerende indenfor kommunegrænsen, og at klubber og foreninger ikke fremover skal betale leje til lokaler indenfor det offentlige.

Ellers var det med en fælles bevidsthed om, at man skal være økonomisk ansvarlige og tænke sig om at ordførerne hver især fremlagde deres oplæg til de budgetforhandlingerne der kommer til at pågå i ugerne frem.

Annonce

Den konservative May-Britt Andrea Andersen sagde blandt andet: ” For Det Konservative Folkeparti er det helt essentielt at sikre en sund økonomi, hvor der er råd til at sørge for vores muligheder både nu og i fremtiden, men hvor vi ikke bruger mere, end vi har. Det har vi altid haft fokus på – og det vil vi fortsætte med at holde et vågent øje med. For det er altså helt afgørende for Det Konservative Folkeparti, at vi sikrer en sund økonomisk sammenhængskraft, naturligvis sammenholdt med de forpligtelser, vi som kommune har til at sikre de svageste borgere samt sørge for udviklingstiltag der skal tage vores kommune videre til næste niveau”.

Fra en anden side af byrådssalen sagde socialdemokraternes ordfører, Jørgen Ahlquist, blandt andet:

”Et andet tema der har været kendt i mange år, er den demografiske udvikling ikke bare i Esbjerg kommune men, i hele Danmark. Det er antallet af ældre der går pension der stiger. Det ældre fra store årgange kombineret md en sundere livsstil der gør at efterspørgslen til velfærd til ældreområdet stadigt er stigende. Vi ønsker fra Socialdemokratiets side at Esbjerg kommune er et sted hvor det er rart at blive gammel. Vi ønsker fortsat at kunne tilbyde en værdig pleje af vores ældre medborgere”.

Henrik Vallø fra Borgerlisten, der takker af fra politik ved årets udgang, slog et slag for de svageste i samfundet: Det er også min holdning, at vi ikke skal reducere eller effektivisere på de sociale områder. Det har vi prøvet før. Det virker ikke. Hvis vi laver besparelser på disse områder med den ene hånd, og måske giver et begrænset beløb med den anden hånd – så stiller vi dels forvaltningen i en yderst vanskelig situation.

Vi skal holde op med at tale om de sociale områder som tunge udgiftsområder, - vi skal i stedet tale om det som velfærdsområder, vi investerer i, fordi vi ønsker at tilbyde borgere med handicaps og udsathed et værdigt liv i Esbjerg Kommune”.

SFs Diana Mose Olsen var ikke langt fra Vallø og sagde om socialområdet: ”Sidste år lykkedes vi et stykke af vejen med de udfordringer, der var og er på socialområdet for børn, unge og voksne. Her afsatte vi ekstra midler, men ikke nok til at dække den ubalance, der er og det betyder naturligvis, at der fortsat er udfordringer”.

Tale på rim

Sarah Nørris fra Enhedslisten kom med den mest originale tale. Den var nemlig mestendels på vers og rim, og her sagde hun blandt andet:

” "Flere voksne til børnene, de handicappede og de gamle

får allerede nu budgettet til at ramle.

Men pengene skal findes og arbejdspresset sættes ned

ellers er I sikre på, at Enhedslisten ikke er med".

Den radikale Anne Marie Geisler Andersen sagde: ” Sidst men ikke mindst blev jeg nødt til at skrive et punkt på, som ikke hører direkte under børn, klima og mental sundhed. Det handler om den måde, vi forvalter på - om vores sagsbehandling. Der er efterhånden været en del sager, som har gjort det tydeligt, at vi har for få jurister i den kommunale sagsbehandlinger til at sikre borgernes retssikkerhed. Senest har vi set det ifm. sagen fra Ugeavisen i onsdags, hvor en familie med to børn med handicap flere gange har måtte til Ankestyrelsen.

Man kan blive glad, når ens forventninger og spådomme ikke bliver til virkelighed.

Hans K. Sønderby, Esbjerglisten.

Esbjerglistens Hans K. Sønderby kom med en indrømmelse: Man kan nogle gange blive glad for, at ens forventninger og spådomme ikke bliver til virkelighed. Det har jeg oplevet mange gange gennem et efterhånden langt liv. Ofte lader man det passere i stilhed, når fejlvurderingen konstateres. Jeg vil dog godt her gøre en undtagelse. Jeg havde en klar forventning om, at pandemien, hvor meget har været lukket ned, ville få en mærkbar negativ konsekvens for den kommunale økonomi, og som følge deraf en smertefuld budgetlægning for de kommende år. Det lader heldigvis til, at det ikke bliver tilfældet, og således min glæde ved den fejlvurdering”.

Annonce

Prioritere indsatser

Og så slutter vi med borgmester Jesper Frost Rasmussen, der faktisk åbnede debatten: ” Jeg vil ligesom, jeg gjorde sidste år opfordre til, at vi i vores økonomiske prioriteringer tænker langsigtet, så vi stiller Esbjerg Kommune stærkest muligt på den lange bane. Med Vision 2025 har vi i byrådet lagt en fælles linje for kommunen, og det er vigtigt, at vi følger den retning og sætter handling bag ordene, når vi skal beslutte, hvordan pengene skal bruges. Jeg håber derfor, at vi i forhandlingsudvalget kan blive enige om at prioritere de indsatser, der bakker op om realiseringen af Vision 2025”.

Det kan være svært at uddrage noget konkret af sådan en debat, men det lader til at det sociale område er et sted, hvor der godt kan gives et løft, og at økonomien ikke skal løbe løbsk. Og nu begynder forhandlingerne så. Indtil videre med alle inviteret til forhandlingsbordet.

Annonce
Annonce
Ugeavisen Bramming

LA-spids: - Vi skal selv tage større ansvar

Annonce
Annonce
Ugeavisen Bramming

Musik og debat om Højskolesangbogen

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Esbjerg

De unges klimafrygt blev hørt

Ugeavisen Esbjerg

SVS ansætter ny klinisk lektor i blodpropsygdomme

Ugeavisen Esbjerg

Blue Water på opkøb i Canada

Ugeavisen Esbjerg

Fantasyfestival for fulde huse

Ugeavisen Esbjerg

Politikerne drejer nøglen om hos Headspace i Esbjerg

Ugeavisen Esbjerg

Lørdag rammes Fanø af et kritisk olieudslip

Ugeavisen Esbjerg

Folketingets Præsidium fik meget med hjem

Ugeavisen Esbjerg

Enorm energi: Nu er de trætte, men tilfredse

Ugeavisen Esbjerg

Byhistorisk Arkiv ikke en del af budgetaftalen

Ugeavisen Esbjerg

Blod-is og marcipanæbler

Ugeavisen Esbjerg

Tre ildsjæle svedte bravt i kampen mod Sclerose

Ugeavisen Esbjerg

Skolemesterturnering med 223 hold

Ugeavisen Esbjerg

Hårdt ramt familie donerer 100.000 til kamp for de sygeste

Ugeavisen Esbjerg

20 års jubilæum i de franske alper

Ugeavisen Esbjerg

Så er det finaletid på Granly Speedway Arena

Ugeavisen Esbjerg

Esbjerg Havn - tegning og akvarel

Ugeavisen Esbjerg

200.000 kroner til Recovery Bulls

Ugeavisen Esbjerg

Nye pædagogiske assistenter

Ugeavisen Esbjerg

ETAC løbet med Ombold blev kæmpe succes

Ugeavisen Esbjerg

Datter af en alkoholiker

Ugeavisen Esbjerg

Virkeligheden overhaler fantasien

Annonce