Annonce
Ugeavisen Esbjerg

Facebook er tilbage i Esbjerg: Køber grund til 277 millioner kroner

Facebooks tilbagevenden til Esbjerg vil formentlig betyde, at den meget trafikerede vej, Nordskrænten, bliver lukket. Foto: Klaus Huusmann / Andrup Dronefoto
Esbjerg Kommune og Facebook har underskrevet en aftale på køb af 212 hektar jord til en pris af 277 millioner kroner. Kommunen har dog sikret sig mulighed for at købe jorden tilbage igen, hvis Facebook alligevel ikke vil bygge et datacenter.

Tur-retur: Først ville de, så ville de ikke, og nu vil de så igen.

Facebook er tilbage i Esbjerg, og denne gang ser det ud til at blive til noget. I hvert fald har internet-giganten med over to milliarder brugere verden over købt 212 hektar jord ved Andrup, hvor planen er at opføre et hyperscale datacenter.

Den underskrevne købsaftale betyder, at Facebook med udgangspunkt i den allerede gældende lokalplan kan begynde de indledende planlægnings- og undersøgelsesaktiviteter på det areal, som virksomheden har afleveret 277 millioner danske kroner for at erhverve sig. I 2018-19 var Facebook også i gang med undersøgelser af arealet, men besluttede sig for at stoppe købet og udviklingen af projektet.

Annonce

Borgmester Jesper Frost Rasmussen er ikke overraskende meget tilfreds med, at den amerikanske tech-gigant har ombestemt sig og nu alligevel ønsker at etablere sig i Esbjerg, da han har store forhåbninger om, at Esbjerg får en nøgleposition for fremtidens data-infrastruktur. Det fortalte han allerede til Ugeavisen Esbjerg, da norske Bulk Infrastructure AS i 2018 bekendtgjorde, at virksomheden ville etablere sig i Esbjerg .

- Jeg både tror og håber, at vi får skabt en klynge af datavirksomheder, når Havfruekablet lander. Og et neutralt datacenter, som det Bulk nu vil bygge i Esbjerg, er simpelthen den nøgle, vi skal bruge for at få snebolden til at rulle, sagde borgmesteren dengang.

Siden er snebolden ikke trillet ret langt, men nu ser det altså ud til, at den begynder at få lidt fart igen.

- Jeg er meget glad for, at Facebook er tilbage i Esbjerg og nu igen undersøger mulighederne for at etablere datacenter i Andrup. Facebook er gået et skridt videre denne gang og har købt grunden. Nu håber vi så, resten af undersøgelserne fører til, at det ender med en endegyldig investeringsbeslutning. Etableringen af et datacenter vil være fuldstændig i tråd med vores ambitioner om at blive en datahub, og samtidig vil opførelsen og driften af et nyt datacenter kunne tiltrække yderligere virksomheder på feltet til Esbjerg samt skabe synergier med vores nuværende virksomheder, siger Jesper Frost Rasmussen.

Led i strategi

Da Facebook trak sig fra sit storstilede projekt sidste gang, stod der blandt andet en række modløse lodsejere tilbage, selvom de fik en økonomisk kompensation.

Kommunen stod også tilbage med et stort areal, og Esbjerg Byråd valgte efterfølgende at gribe muligheden for at opkøbe jorden i Andrup som led i en strategi for at tiltrække investorer, som kan understøtte visionen om at blive en datahub.

Jeg er meget glad for, at Facebook er tilbage i Esbjerg og nu igen undersøger mulighederne for at etablere datacenter i Andrup, siger borgmester Jesper Frost Rasmussen. Foto: Klaus Huusmann / Andrup Dronefoto

Det er således den opkøbsstrategi, der nu resulterer i et salg af hele arealet. Lukasz Lindell er talsmand for Facebook, og han ønsker ikke at kommentere købet i Esbjerg ud over det, som han på vegne af mastodonten siger i Esbjerg Kommunes pressemeddelelse i forbindelse med salget af grunden:

Kortet viser størrelsen på grunden, som Facebook har købt af Esbjerg Kommune, og hvor grunden ligger i forhold til Esbjerg centrum. Foto: Esbjerg Kommune

- I de kommende måneder vil der blive udført nogle indledende, forberedende arbejder, som vil være med til at understøtte den videre udvikling af arealet. Opførelsen af et datacenter starter først, når der er truffet en endelig investeringsbeslutning.

Der er altså visse forbehold, så hvad nu hvis det ikke fører til en investeringsbeslutning, Jesper Frost Rasmussen?

- Så har vi i aftalen sikret os en mulighed for at købe arealet tilbage. Hvis Facebook ikke realiserer noget på jorden indenfor en rimelig tid, så vil vi gerne sikre os, at det ikke afholder andre fra at få muligheden.

Borgmesteren uddyber overfor Ugeavisen Esbjerg, at Facebook naturligvis skal have en rimelig tid til undersøgelserne, men at området omvendt ikke skal ligge brak hen i flere år.

- Allerede da vi udbød grunden, var der flere end Facebook, der var interesserede. Det var kun Facebook, der endte med at byde på det, men der var flere på spring. Det her kan blive et meget vigtigt skridt, og jeg håber, at det også kan føre til, at flere neutrale datacentre vil etablere sig. Vi ved jo, at man i Amsterdam, som er den største konkurrent til Esbjerg på det her område, er ved at være presset på plads og strøm.

Hvis Facebook ikke realiserer noget på jorden indenfor en rimelig tid, så vil vi gerne sikre os, at det ikke afholder andre for at få muligheden.

Borgmester Jesper Frost Rasmussen


Facebook

Børsnoterede Facebook, stiftet i 2004, er et onlinebaseret socialt netværk, og hjemmesiden er den mest besøgte af sin slags på hele World Wide Web.

Siden har omkring to milliarder aktive brugere, og hver dag kommer der 250.000 nye. Ordet Facebook refererer til de bøger, der uddeles på amerikanske universiteter med billeder af de studerende – det vi i Danmark kender som en blå bog.

Facebook anslås at have en markedsværdi på omkring 500 milliarder dollars eller 2.700 milliarder danske kroner. Facebook kritiseres jævnligt for at udøve censur samt udføre systematisk og omfattende overvågning samt dataindsamling hos sine mange brugere.

Annonce
Annonce
Ugeavisen Esbjerg

Politiker melder Esbjerg Kommune til det kommunale tilsyn i mobbesag

Annonce
Annonce
Ugeavisen Esbjerg

Unge vil have unge i byrådet

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Esbjerg

Tak til musikken

Ugeavisen Esbjerg

3.000 buske og træer skal skabe trivsel

Ugeavisen Esbjerg

Byparken får et kæmpeløft

Ugeavisen Esbjerg

Succes med spegepølser

Ugeavisen Esbjerg

Vi skal ville udvikle hele byen

Ugeavisen Bramming

Klar til den store eksamen

Ugeavisen Esbjerg

Grønlandsk gudstjeneste var en succes

Ugeavisen Esbjerg

Der skal fortsat strikkes på Fanø

Ugeavisen Esbjerg

Team Esbjerg skal tage smilet med hjem fra Aarhus

Ugeavisen Esbjerg

Spillested tager visse forbehold

Ugeavisen Esbjerg

Tyve stjal dobbeltsenge for 1.2 millioner kroner

Ugeavisen Esbjerg

Skattecenter åbnede med smil og skål

Ugeavisen Esbjerg

To liste T i kandidattest

Ugeavisen Esbjerg

Hvor er du Omvendt?

Ugeavisen Esbjerg

Umage par satte røde plakater op

Ugeavisen Esbjerg

Esbjerg Kommune nummer 43 i stor idrætsundersøgelse

Ugeavisen Esbjerg

Et godt gys i Broen til Late Night

Ugeavisen Esbjerg

Filmklassiker i musicaludgave

Ugeavisen Esbjerg

Lose og Lykke i infight i Østerbyen

Ugeavisen Esbjerg

Forurenet jord skaber problemer for power to X-anlæg i Måde

Ugeavisen Esbjerg

Minister slår fast: Anbragte børn har ret til samvær med forældre og søskende

Annonce