Annonce
Ugeavisen Esbjerg

Fakta-huset blev fjerde grimmeste hus sidste år

Nybyggeriet på hjørnet af Strandby Kirkevej og Kvaglundvej, der blandt andet indeholder en Fakta butik blev køret til Danmarks fjerde grimmeste nybygning sidste år. Foto: Tue Sørensen
Interessegruppe vil i dialog med arkitekter og bygherrer.

Byggeri: I interessegruppen ”Arkitekturoprøret – lad os bygge smukt igen” har man siden nytår kunnet stemme om, hvilken bygning der var den grimmeste, der blev bygget sidste år.

Søndag var sidste dag, man kunne stemme, og det viste sig, at Lilli Gyldenkildes Torv i Horsens blev kåret som det grimmeste byggeri. På andenpladsen kom Søtorvet i Silkeborg. Ceresbyen i Aarhus sluttede på tredjepladsen, og herefter kom nybyggeriet på Niels Lambertsens vej i Esbjerg, hvor Fakta har butik i bunden af en bygning, hvor man ikke kan sige, at der er smidt alt for mange og interessante detaljer på huset, der rummer en række lejligheder, som udlejes af Boligforeningen Fremad.

Det skal siges, at det ikke er en videnskabelig afstemning. 736 deltog i afstemningen, og heraf stemte 86 på byggeriet i Esbjerg.

Samtidig kårede man den dårligste kommune til bybevaring, og her vandt Aarhus, mens det flotteste nybyggeri var rækkehuse i Kulinggade i Svendborg.

Annonce

Ikke pege fingre

Det er Jep Loft, der står i spidsen for Arkitekturoprøret. Han har et ganske godt kendskab til Esbjerg, idet han i en årrække var jurist for Maersk Drilling:

- Formålet med gruppen er ikke at pege fingre men at komme i dialog med arkitekter, bygherrer og politikerne om det at bygge byer, der tilgodeser os alle sammen. Det er mit indtryk, at man har levet i et lukket rum, og nu er vi altså nogle, der står udenfor og råber op og beder dem om at bygge byer, der er gode at leve i.

- Bymiljø er for mig at se søsteren til natur og miljø, hvor der virkelig tages hensyn til  biodiversitet og andet. Vi har jo ikke rettet åer ud de sidste 50 år. Og så er det, jeg spørger om, hvorfor man ikke tager de samme hensyn til bymiljøerne. Der er ingen, der bliver glade af at gå rundt blandt høje huse, der lukker sig om sig selv. Mit ønske er, at politikerne sammen med borgerne får defineret, hvad den gode by egentlig er for en størrelse. For lader man stå til, bliver alt for meget ødelagt, siger Jep Loft.


Det er mit indtryk at arkitekter og bygherrer har levet i et lukket rum.

Jep Loft, Arkitekturoprøret.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce