Annonce
Ugeavisen Esbjerg

Fanø Kommune kræver mundbind på små skolebørn

Selvom børn under 12 år ikke skal bære mundbind, så påbyder Fanø Kommune, at små børn bruger det, hvis de vil med en særlig busafgang. Foto: Tue Sørensen
Børn under 12 år er fritaget fra at bruge mundbind. Bare ikke på Fanø, hvor kommunen, for at imødekomme utrygge ældre, kræver, at små skolebørn bruger mundbind i bussen.

Krav: Jens B. Fischer var mildest talt chokeret, da hans søn på syv år for flere uger siden kom hjem efter en legeaftale med sin klassekammerat, der bor i Sønderho, hvorfor Jens' søn havde taget bussen.

Bussen er en visitationsbus, der blandt andet kører med ældre og kørestolsbrugere, men også medtager skolebørn på én afgang. I bussen bliver Jens’ søn bedt om at tage et mundbind på, selvom reglerne siger, at børn under 12 år ikke skal bære mundbind.

Da Jens' søn derfor heller intet mundbind har med, får han et udleveret af chaufføren med besked om, at skal han med bussen, så er det på med mundbindet. Jens' søn fortæller chaufføren, at han kun er syv år, men får at vide fra chaufføren, at det er blevet bestemt, han skal bære mundbind, hvis han skal med bussen.

Annonce

- Sådan en situation synes jeg bare ikke, at et barn på syv år skal stå i, siger Jens B. Fischer, der herefter er i kontakt med flere andre forældre, der alle fortæller, at deres børn har været udsat for det samme.

- Derfor tager jeg selvfølgelig kontakt til Fanø Kommune for at få en forklaring samt en reference til grundlaget for den beslutning, da jeg godt kan regne ud, det ikke er noget, som chaufføren selv har fundet på, fortæller Jens B. Fischer, der får en tilbagemelding fra Arne Blaabjerg Jensen fra Teknik, Plan & Byg hos Fanø Kommune.

"Vi har besluttet, at alle, der kører med i visitationsbussen, skal bære mundbind uanset alder. Flere ældre har været bekymret for at køre sammen med børnene, der ikke havde mundbind på. Derfor beslutningen, og mundbind uddeles gratis til alle," lyder det skriftlige svar fra Arne Blaabjerg Jensen til Jens B. Fischer.

Kommunen fortsætter

Jens B. Fischer er temmelig overrasket over tilbagemeldingen. For selvom han sagtens kan følge kommunens intention om at tage de ældre borgeres bekymring alvorligt, har han mere end vanskeligt ved at se beslutningen som en løsning på problemet.

- Jeg mener ikke, at kommunen bare kan bestemme på den måde, og slet ikke når det handler om små børn. Og den gør det helt uden at få tilladelse hos os forældre, siger Jens B. Fischer, der efterfølgende har spurgt Arne Blaabjerg Jensen, hvem "vi" dækker over i svaret, og om man har i sinde at droppe påbuddet, nu kommunen er blevet gjort opmærksom på, at børn under 12 år ikke skal bruge mundbind i forhold til reglerne.

"Vi (Fanø Kommune) har ingen planer om at ændre på kravet før sommerferien," lyder svaret tilbage.

Siden har Jens B. Fischer, der er født og opvokset på Fanø, ikke haft held med at få kommunen i tale.

- Jeg er en type, der altid ønsker at løse tingene via god dialog, og fejl kan vi alle begå, men så skal man rette dem. Men nu er jeg godt nok blevet vred. Jeg synes, det er over grænsen, at personer hos Fanø Kommune sidder og opfinder deres helt egne regler, siger faderen.

Men sker der noget ved, at din søn lige tager mundbind på, hvis det kan skabe tryghed hos nogle ældre?

- Små børn skal simpelthen ikke blandes mere ind i den her krise, end de bliver i forvejen. Det er noget, vi som voksne skal tage os af, siger Jens B. Fischer og fortsætter:

- Det er mig en gåde, at kommunen dikterer egne og nyopfundne regler overfor små børn for at imødekomme nogle utrygge voksne. Og Fanø Kommune gør det helt uden lovhjemmel eller Sundhedsstyrelsens anbefalinger og uden smittede på Fanø og uden kontakt til forældrene, siger Jens B. Fischer, der desuden føler, at Fanø Kommune med dens egne regler underminerer hans rolle som forælder.

Annonce

Underminerer forældrerolle

Jens B. Fischer forklarer således, at han naturligvis ønsker at være en troværdig far for sine børn på fem og syv år, men det hjælper kommunen ikke ligefrem med:

- Herhjemme fortæller vi vores børn om corona-reglerne, men ud af det blå er de regler så anderledes. Nu står mine børn i en situation, hvor dét, som de voksne siger, ikke hænger sammen. Så mister man jo både sin autoritet og integritet som forælder. Og når vores og andres små børn får at vide, at de skal bære mundbind for at passe på de ældre, så lægger de altså to og to sammen og kan tro, at de er til fare for de ældre, siger Jens B. Fischer og tilføjer:

- Der er allerede nu opstået et fænomen, der kaldes coronabørn, og i værste fald kan de jo komme ud af den her sundhedskrise med angst for, at det er dem, der er skyld i ældres sygdom og eventuel død. Det skal kommunen ikke understøtte ved at opfinde egne regler og tvinge mundbind på dem i bussen, som de har lige så meget brug for at køre med som de ældre, siger Jens B. Fischer.

Hos Fanø Kommune sidder Christian Lorenzen som formand for Erhvervs- natur og teknikudvalget med trafikdrift. Normalt svarer han gerne pressen, men i denne ombæring melder han "hus forbi."

- Jeg kan ganske enkelt ikke kommentere på det, da det ikke er en politisk beslutning, der er truffet, siger han.

Arne Blaabjerg Jensen, der altså sidder med trafikafvikling på Fanø, forklarer da også, at kravet om mundbind på selv helt små skolebørn er noget, som forvaltningen selv har indført:

- Det er noget, vi selv har besluttet. Vi gør det for at beskytte alle, og fordi vi ikke har penge til at sætte en ny bus ind, siger han til avisen.

Ugeavisen Esbjerg har været i kontakt med Sundhedsstyrelsen, som henviser til Sundhedsministeriet, som henviser til Transportministeriet, som ville undersøge, hvorvidt Fanø Kommune har lov til at sætte egne krav i forhold til brug af mundbind hos små børn.

Transportministeriet er dog ikke vendt tilbage før redaktionens deadline.


Små børn skal bare ikke blandes mere ind i den her krise, end de bliver i forvejen.

Jens B. Fischer


Det siger Sundhedsstyrelsen

Sundhedsstyrelsen skriver bl.a. under punktet "Skal børn bruge mundbind?":

- Børn under 12 år er undtaget fra kravet om at bære mundbind.

- Sundhedsstyrelsen fraråder dog ikke decideret mundbind til børn - det vigtige er blot, at mundbindet ikke sidder for løst på barnets ansigt, og at barnet selv kan tage det af og på og forstår at bære det korrekt. Dette vil typisk være børn, som er kommet et par år op i skolealderen.

- Små børn bør ikke bruge mundbind, da der kan være risiko for kvælning.

Annonce
Annonce
Ugeavisen Esbjerg

Bagerdatter bestod med ros

Annonce
Annonce
Ugeavisen Esbjerg

Breakdance får sin egen festival

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Esbjerg

Fællesskab for de flamboyante

Ugeavisen Esbjerg

Skilte i tre generationer

Ugeavisen Esbjerg

"Mister Gegenpress" har ikke plads til tøsedrenge

Ugeavisen Bramming

Esbjerg Kommune tager hånd om erhvervspraktikken: Ny portal skal sikre bedre muligheder

Ugeavisen Esbjerg

Ol på ETAC

Ugeavisen Esbjerg

Entreprenør-gigant køber sig ind i NemByg for 41 millioner

Ugeavisen Esbjerg

50-års jubilæum: Løvenkrands og Strandby tager SGI-afsked mod EfB

Ugeavisen Esbjerg

Stud.corona: - Det blev svært at vedligeholde løsere relationer

Ugeavisen Esbjerg

Stud.corona: - Svært at stå op om morgenen med virtuel undervisning

Ugeavisen Esbjerg

Stud.corona: - Uden corona havde jeg ikke oplevet den gensynsglæde

Ugeavisen Esbjerg

Stud.corona: - Det hele blev sat på prøve under corona

Ugeavisen Esbjerg

Stud.corona: - Jeg kan tælle traditioner og begivenheder, der faldt til jorden, indtil jeg får gråt hår

Ugeavisen Esbjerg

Stud.corona: - Jeg har lært at være mere åben

Ugeavisen Esbjerg

Stud.corona: - Vi gik glip af gallaen

Ugeavisen Esbjerg

Jens Peder Hansen får sin vej

Ugeavisen Esbjerg

Stud.corona: - Corona har forandret helt vildt meget, føler jeg

Ugeavisen Esbjerg

Stud.corona: - Jeg går ud af gymnasiet med en vinderfølelse

Ugeavisen Esbjerg

Træer til evigheden

Ugeavisen Esbjerg

Lanternen tager form

Ugeavisen Esbjerg

Stud.corona: - Gymnasiet lærer én en del om sig selv

Ugeavisen Esbjerg

Håndværkerbutik gør sig flyveklar på Ørnevej

Annonce