Annonce
Ugeavisen Esbjerg

Fanøs topledelse om manglende beredskabsplan: - Det er en klar fejl

Borgmester og kommunaldirektør erkender, man skulle have haft sin beredskabsplan klar i 2013.

Annonce

Ugeavisen Esbjerg har i de seneste uger dokumenteret tre sagsforløb, hvor der blandt andet har været væsentlige fejl og mangler i underretninger i forhold til, hvad Fanø Kommunes egen beredskabsplan siger, en underretning skal indeholde.

I et interview med kommunaldirektør Vibeke Kinch og borgmester Sofie Valbjørn, som de har insisteret på at holde sammen, lyder det blandt andet:

Vibeke Kinch, du sidder som øverste chef for blandt andre velfærdschef Søren Lück Madsen og den kommunale teamleder, som har været med til at udarbejde beredskabsplanen, hvori der står, hvad en underretning skal indeholde. Det gør den ikke i blandt andet Julie og Anders Freys sag. Hvad siger du til det?

- Når den ikke gør det, kan det skyldes to ting. Enten, at dem, der laver underretningen, ikke er tilstrækkeligt bekendt med beredskabsplanen, eller at den beredskabsplan kan være så omfattende, at man ikke har gjort det.

Borgmester Sofie Valbjørn:

- Det er det, vi kan lære af det her. Vores beredskabsplan er forholdsvis ny, og det giver os anledning til at få kigget på den. Det kan også være, at der er punkter i beredskabsplanen, der skal uddybes i forhold til, hvordan man så går til værks. Hvad betyder de begreber, der står i den, hvad betyder det i praksis, og hvornår har man gjort nok. Det er jo de ting, vi bliver nødt til at blive dygtigere til.

Det, synes jeg, er dejligt at høre, men jeg er bare nødt til at anholde det her. Ved lov den 14. maj 2013 bliver overgrebspakken vedtaget og der indføres lovkrav om, at alle kommuner skal have skriftlige beredskaber om overgreb mod børn og unge. Loven træder i kraft den 1. oktober 2013. I laver først jeres i efteråret 2018, og den bliver vedtaget i marts 2019. Søren Lück Madsen siger, I er i gang med et læringsforløb omkring det, og du siger, den er ny. Vi har med helt konkrete familieliv at gøre her, som står smadrede tilbage. Og I snakker om læringsforløb i forhold til noget, der blev vedtaget ved lov i 2013. Hvad siger I til det?

Vibeke Kinch: At det ikke er godt nok.

Men hvorfor har I udarbejdet den i 2018 og stemt den igennem i 2019, når den skulle være klar i 2013?

Sofie Valbjørn: Det kan jeg ikke give dig et svar på, men jeg kan give Vibeke ret. Det er ikke godt nok. Jeg kan ikke give dig en forklaring på det.

Men hvad kan I give af forklaring til de familier, som er blevet anklaget for de her ting, og som sidder og læser om, at I taler om læringsforløb og en ny plan?

Vibeke Kinch: Ikke for at undskylde, men der var ikke nogen af os, der var her i 2013. Søren (velfærdschef Søren Lück Madsen, red.) kommer ind på det her område i 2015.

Vibeke Kinch, du har siddet som kommunaldirektør siden ’14, og du kender de her regler?

Vibeke Kinch: Ja, jeg kender de regler.

Så kan du da ikke undskylde dig med, at du først har fået stillingen senere. Så skal du da sørge for, at der er orden i din butik?

Vibeke Kinch: Ja.

Sofie Valbjørn: Og det kan I med rette kritisere os for. Jeg kan ikke trylle fortiden om. Jeg kan lægge mig fladt ned og sige, at det ikke er godt nok, at den ikke har været der, men jeg kan ikke ændre på, at den ikke har været der.

Borgmester Sofie Valbjørn.
Kommunaldirektør Vibeke Kinch.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce