Annonce
Ugeavisen Esbjerg

Fanøs trold kan slå endnu en kolbøtte

Anker Drømmefanger blev bygget sidste år af kunstneren Thomas Dambo (med spaden over skulderen) og hans hold af frivillige på den gamle losseplads på Fanø. Arkivfoto: Tue Sørensen
Fanøs troldestatue Anker Drømmefanger ligner noget fra et eventyr. Historien om trolden har nærmere udviklet sig til en farce. Først skulle den flyttes, så fik den lov at blive, og nu kan det vise sig, at den losseplads, den bor på, slet ikke egner sig til menneskebesøg.

Naboklage: Anker Drømmefanger blev født en regnvåd dag i august sidste år. Kunstneren Thomas Dambo var selv på Fanø for at bygge trolden med et hold af frivillige, og sådan kom den til verden stykke for stykke på toppen af Fanøs gamle losseplads.

Lige siden har naboer til Anker Drømmefanger kæmpet for at få trolden flyttet.

- Det er generende, og området er jo slet ikke beregnet til den trafik. Vi har egentlig ikke noget imod trolden, og vi har også sagt til kommunen, de kunne have snakket med os, så havde vi kunnet hjælpe med at finde et sted til den. Der har bare ikke været den dialog, siger Jens Kristian Madsen, der altså er blevet ufrivillig nabo til en trold og nu er talsmand for de tre familier, der bor i området vest for Nordby.

Annonce


Det er sådan en sag, der bekymrer mig i forhold til borgernes retssikkerhed helt overordnet. Det er ret problematisk, at man vedkender sig, at den står ulovligt, og så vil man være med på at pille den ned. Under tre måneder senere, vil Venstre nu gøre det, man mente er ulovligt – lovligt. I bakspejlet bekymrer det mig helt vildt for, hvad kan vi så ikke slippe afsted med fra kommunens side.

Christian Lorenzen (K), om Fanø Kommunes behandling


I første omgang så det ud som om troldens naboer havde held med at få den fjernet, fordi det viste sig, at lokalplanen for området ikke blev overholdt. Så ændrede Venstre holdning i sagen, og i stedet for at fjerne Anker Drømmefanger foreslog Venstre nu at ændre lokalplanen.

Giftigt havneslam

Dermed så det ud som om Jens Kristian Madsen og Anker Drømmefangers andre naboer måtte acceptere situationen, men det har de ikke tænkt sig.

- Nu får vi en mulighed for at komme med vores mening, når den nye lokalplan skal i høring. Vi skal have nogle beviser på, at lossepladsen ikke er forurenet. For efter, hvad vi kan se, er der ikke gjort, hvad man skal for at forsegle den losseplads, siger Jens Kristian Madsen.

Og netop forureningsspørgsmålet mener de konservatives formand for Fanø Kommunes ENT-udvalg Christian Lorenzen er helt afgørende for troldens fremtid.

- Kanterne af lossepladsen er opbygget af forurenet vejrabat fra slut 80’erne, hvor man kørte på blyholdig benzin, og den er toppet af med forurenet havneslam fra den tid hvor man brugte TBT-holdigt bundmaling til skibene. Det er sindssygt giftigt, og jeg synes, det er en rigtig dårlig ide at have børn, forældre, og institutioner gående deroppe. Jeg synes ikke, turistattraktioner målrettet børn passer sammen med lossepladser og gammelt havneslam, siger Christian Lorenzen og henviser til, at den nuværende lokalplan har til formål, at sikre at området ligger uberørt og ubenyttet hen.

Det var som sagt Venstre, der i sidste time foreslog at lade trolden blive ved at ændre lokalplanen. Og mens de konservative, SF og Fanø Lokalliste stemte mod, så vedtog et flertal i byrådet den 15. marts, at Anker Drømmefanger kunne blive boende som nabo til Jens Kristian Madsen. Spørger man Erik Nørreby, så bliver det ved med at være sådan.

- Man bruger faktisk lossepladser til rekreative områder. Og vi ved jo ikke, om der ligger noget jord ovenpå den gamle havneslam. Det er påstande. Der har også været nævnt noget med vandboringer, der skulle være lukket på grund af havneslammet, men de er lukket, fordi det er en gammel losseplads, hvor alt fra bilmotorer til gamle kartoffelskrællere ligger begravet sammen i en stor bunke, siger Erik Nørreby.

Annonce

En principsag

Fanøs borgmester Sofie Valbjørn understreger, at der i forbindelse med udarbejdelsen af en ny lokalplan vil blive foretaget en undersøgelse af den gamle losseplads.

- Jeg er ikke bekymret for om det er en gammel losseplads. Der er jo rigtig mange gamle lossepladser rundt omkring i Danmark, og rigtig mange af dem bliver brugt til rekreative formål. Det vil blive undersøgt, og hvis jorden er forurenet finder vi ud af, hvad vi skal gøre for at dække forureningen af, siger hun.

For hende er historien om Anker Drømmefanger også blevet en principsag. Hun erkender, at kommunen ikke har håndteret sagen godt, og hun vil gerne komme troldens naboer i møde for at sikre dem mindst mulige gener, men hun står også fast på politikernes ret til at træffe en beslutning.

- Hver gang man laver et tiltag på Fanø, vil det enten være tæt på naboer eller beskyttet natur. Det er et vilkår på Fanø, så hvis vi sætter baren, hvor ingen naboer, må være utilfredse, så kan vi ikke lave noget på Fanø. Jeg synes grundlæggende, det er en god anvendelse af den gamle losseplads, og for mig vejer hensynet til hele Fanø tungere, siger borgmesteren.

Det hensyn handler om, at Anker Drømmefanger er blevet en populær skikkelse. Det er hele essensen i problemet, for hvis der ikke var nogen, der besøgte Fanøs trold, så ville der heller ikke være nogen, der generede Jens Kristian Madsen. Han kan ikke lade være med at tænke på, om det er troldens popularitet, der nu midt i et valgår spiller ind.

- Jeg havde ikke forestillet mig, at man kunne blive behandlet sådan af nogle politikere. Jeg ved ikke, hvor mange følgere Anker Drømmefanger har på Facebook, men det er mange, og der er da stemmer i det – flere end i den ene, som jeg kan give, siger han.

Han kæmper videre for at få Anker Drømmefanger flyttet, og lige nu er hans håb, at den gamle losseplads ikke egner sig til børnefødder.

Annonce
Annonce
Ugeavisen Esbjerg

Voxpop: Hvad skal det nye byråd i gang med?

Annonce
Annonce
Ugeavisen Esbjerg

Nu ringes Julen ind

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Esbjerg

Løb med og hyld Camilla Pedersen

Ugeavisen Esbjerg

Det blev næsten for let at vinde

Ugeavisen Esbjerg

Sådan ser de kommende udvalg ud

Ugeavisen Esbjerg

Gertie ønskede sig en hjertestarter

Ugeavisen Esbjerg

Drik gin for børnenes skyld

Ugeavisen Esbjerg

Kaja Kamp tager to år til som Team Esbjergs altmuligkvinde

Ugeavisen Esbjerg

SDU Esbjerg inviterer til energidebat: Er energiøer vigtige i den grønne omstilling?

Ugeavisen Esbjerg

Ribe-Esbjerg HH med positivt økonomisk resultat

Ugeavisen Esbjerg

Fornemt valg for Frost

Ugeavisen Esbjerg

A Place To Hotel Esbjerg er nu officielt åbent

Ugeavisen Esbjerg

Fødselsdag for de nærmeste 128

Ugeavisen Esbjerg

Lang rejse for at se Kellermensch

Ugeavisen Esbjerg

Fagenes Fest hyldede igen det gode håndværk

Ugeavisen Esbjerg

Så er formandsposterne fordelt

Ugeavisen Esbjerg

Jakob Lose: Det krævede lige lidt armlægning

Ugeavisen Esbjerg

Hvem får formandsposterne?

Ugeavisen Esbjerg

Fire fantastiske speedwaydage venter

Ugeavisen Esbjerg

Ny mand i sadlen hos Boldesager Cykellager

Ugeavisen Esbjerg

Studerende prøvede kræfter med lokale virksomheders grønne udfordringer

Ugeavisen Esbjerg

Esbjerg vil lyse orange for voldsramte kvinder

Ugeavisen Esbjerg

Konservativ komet fik kanonvalg

Annonce