Annonce
Ugeavisen Esbjerg

Farvel for en stund eller måske for good

Anne Christensen har forladt Danmark for at finde en livsform, der passer til hende, og som hun passer ind i.
Engang havde den 32-årige Anne Christensen det hele. Job, hus, kæreste, forbrug og stor garderobe. Men hun var ulykkelig. Nu har Anne pakket sin Citroên ”Goldie” og er kørt ned i Europa for måske aldrig at komme tilbage igen. Hun passede ikke ind i formen. Nu håber hun at finde en form, hvor hun gør.

Væk: For mange år siden var Anne Christensen folkeskolelærer på deltid og havde kæreste og hus og hund og lignede de fleste andre udefra. Nu har 32-årige Anne hele sit liv bagi en guldfarvet Citroên Berlingo fra 2006, hvor hun har indrettet sig med soveplads og køkkenafdeling. Og lige nu er hun på vej væk og på vej ud i Europa. Måske vender hun tilbage. Måske gør hun ikke. Det får du en forklaring på senere.

I flere år har Anne Christensen downsized sin tilværelse. Hun har solgt sin kolonihave, og pengene kan hun leve for en del år, siger hun. Det, hun ikke har solgt eller givet væk, kan nu være på seks kubikmeter hos Aarsland. Resten har hun med sig i ”Goldie”, sit malergrej, tegnegrej, drømmefangere, et lille bibliotek, et oppusteligt paddleboard, en ny computer, ting til smykkefremstilling, uld og læder, en gong, to shamanistiske trommer, en tungeslagstromme, en hel svanevinge som hun fandt på Fyn, en kragefod, en hjortetand og en rygrad fra en mårhund. Redskaber, som hun bruger, når hun arbejder med energier. ”Alle tingene vibrerer på en frekvens. Jeg arbejder med musik som lydhealing”, siger Anne Christensen.

Har forsøgt at passe ind

Hun ved godt, det lyder meget mærkeligt for mange. Hun ved også godt, at dem derhjemme har haft svært ved at forstå hende.

- Men jeg kan bare ikke leve op til de krav, der er i dag. Jeg ved godt, mange mener, det som 32-årig er på tide at slå sig ned og få en masse babyer, og jeg vil super gerne have børn, men mødrene passer rigtig godt på deres… Nej, men hvis jeg skulle have dem i en konventionel livsstil, så bliver det et nej herfra. Jeg har prøvet, virkelig forsøgt, men når jeg prøver at passe ind i det konventionelle liv, så får jeg det dårligt. Når jeg giver mig hen til et mere simpelt liv eller materielt fattigt liv, så har jeg det godt, siger hun.


Jeg havde en oplevelse i 2017, hvor jeg blev overfaldet og fik ansigtet knust på en bytur af en mand på McDonald’s. Jeg lå i det vildeste smertehelvede og blev opereret, men jeg ville ikke være et offer. Enten bliver du et offer eller også owner du det. Jeg havde da været en kæmpe idiot, og jeg havde virkelig brug for at få en på sinkadusen, for jeg havde det ikke godt, så jeg skulle hele tiden overskride mine grænser. Men så tænkte jeg, hvordan undgår du at være en idiot igen. Universet giver os det, vi har brug for.

Anne Christensen


For to år siden gik Anne Christensen den franske Camino. 800 kilometer gennem Nordspanien. Hun har stadig kontakt til mange af dem, hun mødte på sin vandring dengang, så der er flere, hun gerne vil besøge undervejs, men hun har ikke lagt nogen faste planer.

- Jeg bliver et sted, så længe det giver mening. Når jeg har en bil, er det nemt ikke at have nogen planer. Det er fedt at rejse efter, hvad der giver mening. Jeg ved bare, at jeg gerne vil bruge vinteren i Sydspanien eller Portugal alt efter restriktionerne. Jeg tror godt, jeg kan undslippe Covid-19, hvis jeg lader som om, den ikke er der, siger hun.

Anne Christensen er aldrig blevet kviktestet. Heller ikke pcr-testet. Eller vaccineret. Så hun har heller ikke noget coronapas.

- Vi krydsede da bare en af de mindre grænseovergange til Tyskland, og vi kørte lige igennem, siger hun.

Annonce

Kevin droppede Fyn

Lige nu sidder Anne Christensen i bjergene i Nordfrankring. I nationalparken ”Parc Naturel region Des Ballons des Vosges”. Med et hjemmelavet muldtoilet og læ i et skur. Kevin er der også. Det var egentlig planen, at Anne bare skulle køre ham til toget til Fyn hjemme i Esbjerg, efter at de havde hængt ud sammen, men på vej til toget blev de enige om, at han da lige så godt kunne køre med til Frankrig. Der var et par uger til Kevins eksamen på filosofistudiet, og eksamenslæsningen kunne fint klares fra et andet sted i Europa. De spiser godt. Mad lavet på Annes lille gasblus. Havregrød med banan og peanutbutter, vietnamesiske forårsruller af rispapir med friskplukkede brændenælder, champignon, løg og kinakål. Forleden bagte hun boller. Vand fylder de op i flaskerne, når de kommer forbi en vandhane.

- Indimellem køber vi en plasticdunk, men vi prøver at efterlade så lavt et plasticaftryk som muligt, siger hun.

Annonce

Materielt overloaded

Engang var Anne Christensen et andet sted i sit liv. Hun var 20, havde job, kæreste, hund og hus. Men hun har skillet sig af med det hele og blev hjemløs for et par år siden. Det hele har været en lang proces.

- Jeg var super ulykkelig, da jeg havde alt. Det kan godt være, det er svært at forstå, men jeg havde brug for at gøre noget for mig, og det liv, jeg levede, gjorde ikke noget for mig. Jeg var nødt til at gøre op med det. Jeg er stoppet med at feste og drikke i weekenderne, spise ude, og jeg køber ikke nyt tøj mere. Dengang fyldte det materielle meget for mig, det fodrede mit ego, jeg købte nyt tøj hele tiden og maxede mit beløb hver måned, købte og købte og købte og var optaget af, om andre kunne lide mig. Jeg arbejdede fire år i København i en tøjbutik og var sælger for TDC, jeg var bleg, og jeg gik op i at skjule alt det ægte bag et lag pudder og noget smart tøj. Og jeg var ikke glad. Vi skal slide og slæbe for at have et minimum af materiel standard derhjemme, siger Anne Christensen og tilføjer:

- Jeg har en stor og tæt familie, og det er dejligt og hyggeligt at være sammen. Jeg er ikke som dem. Jeg elsker og respekterer deres valg i livet, men min vej er anderledes. Vi har gjort enormt meget for at forstå hinanden og blive ved med at mødes i samtalen, men jeg tager mig selv ned til et plan, hvor de bedre kan forstå mig. Så jeg søger vel et selskab, hvor jeg ikke er anderledes.


Indenfor nogle år har vi ingen nattehimmel mere. Tesla-stifteren Elon Musks Starlink-satelitter, som skal give hurtigt internet til hele planeten, lyser allerede op på himlen, og der kommer flere satelitter. Alle dage har mennesker kigget på stjerner for at orientere sig, og nu tillader vi dem at destruere nattehimlen. Det kan jeg ikke være en del af længere. Jeg var nødt til at rejse væk.

Anne Christensen


Hun har besluttet sig for at ville bruge sit liv rigtigt. At når hun sidder som 80-årig en dag, så er hun mættet. Hun vil bruge sin tid undervejs på healings- og energiarbejde, på meditation, på sin kunst og på at skrive på sin blog. Og på bare at være i naturen.

- Jeg håber, jeg kan finde en anden form for livsstil. En, jeg ikke har kunnet finde derhjemme. Jeg har ikke fundet det, der giver mening for mig. Jeg leder efter et sted, der føles som mit sted - et sted, jeg har lyst til at være. Jeg føler mig ikke alene, for jeg kender så mange hele vejen ned gennem Europa, men jeg leder også efter alenetid. Jeg har de senere år gået barfodet indtil efteråret for at føle mig mere nær ved jorden og mere connected nedad, for vi eksisterer jo efterhånden kun fra halsen og op, og kroppen er bare blevet et transportmiddel. Jeg tror, jeg kan finde steder i verden, hvor jeg er mere i kontakt med jorden. Selvfølgelig er der også problemer i hippiemiljøerne, og jeg gider ikke sådan en sekt, hvor man tager stoffer og drikker gift sammen og falder døde om, men jeg tror, der er renere steder, siger Anne Christensen.

PS. Siden vi talte sammen sidst, er Anne Christensen nået til en lille by i Sydfrankrig, som ligger i en dal omkranset af bjerge. Her har hun har slået sig ned og bygget en lejr i skoven på et af bjergene. Her i byen mødte hun tilfældigt en ven fra tiden i Spanien, og energien var til at blive lidt og udforske området, siger hun, så hun bliver lidt endnu.

Følg Anne

Anne Christensen har en facebookside, ”Himmel og jord”og Instagram “himmelogjordanne”, hvor hun deler fra sin rejse og viser sin kunst frem. Hun laver også postkort, som hun sælger – i tatovørsalonen på Klikkers Plads i Esbjerg.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Esbjerg

NemByg cykelholdet på kursus i førstehjælp: Med de kilometer vi cykler om året, er spørgsmålet ikke, om der sker en ulykke igen, men hvornår

Ugeavisen Esbjerg

Fire dage i sadlen

Ugeavisen Esbjerg

Tilbage til barndommen

Ugeavisen Esbjerg

Patrick er i duoform

Annonce