Annonce
Ugeavisen Esbjerg

Farvel til fnat

Scabies kaldes på dansk for fnat. Det er en hudsygdom, som skyldes en scabiesmide (fnatmide), der graver gange i huden og lægger æg, hvilket forårsager ekstrem kløe. Foto: Apotek.dk
Krav om rene hænder og ikke mindst afstand har stort set udryddet hudsygdommen fnat på Sydvestjysk Sygehus.
Annonce

Sideeffekt: Vi er endnu langt fra det sted, hvor vi i horisonten kan skue enden på coronapandemien, men allerede nu har den slæbt et enormt spor af sundhedsmæssige, mentale og økonomiske konsekvenser med sig.

Der er dog også flere positive ting at fremhæve som følge af virussen, og én af dem er, at den stort set har fået udryddet hudsygdommen fnat på Sydvestjysk Sygehus (SVS) i Esbjerg.

Tidligere har sygehuset oplevet mange henvendelser på grund af fnat, men de tider er - i hvert fald foreløbig - forbi. De belastende mider, der graver gange i huden og lægger æg med dertilhørende kløe, er således stort set ikke set, siden ordet corona kom på alles læber.

- Det er rigtigt, at udbredelsen af fnat er mindsket meget markant, siden coronavirus gjorde sit indtog. Den øgede håndhygiejne har en del at sige, men det er ikke den mest betydningsfulde faktor i denne sammenhæng, siger Jens Jakob Herrche Petersen, der er konstitueret ledende overlæge på Børne- og Ungeafdeling på SVS, og fortsætter:

- Den helt afgørende ting i denne sammenhæng er afstand. De lukkede skoler - og i særdeleshed de lukkede efterskoler, hvor eleverne normalt er fysisk meget tætte - har haft stor betydning. Fnatmiden elsker jo den tætte kontakt mellem mennesker, fordi den derved kan hoppe videre. Det er svært, når skolerne er lukket. Det samme gælder i forhold til lege- og soveaftaler og så videre.

Annonce

Andre ting også påvirket

Foruden fnat peger Jens Jakob Herrche Petersen også på andre ting, som afsprittede hænder og afstandskrav har haft stor betydning for.

- Influenza og andre forkølelsessygdomme har vi generelt set meget mindre af. Og for min egen afdeling kan vi se, at der er langt færre babyer og småbørn, der har været indlagt med lungebetændelser af RS-virus, svære forkølelser, astmatisk bronkitis samt andre sygdomme, lyder det fra overlægen, som desuden nævner, at også almen praksis har set færre børn i foråret, fordi der generelt har været færre infektioner, da folk har holdt afstand.

- Men når det så er sagt, så kan vi desværre se, at vi begynder at se det igen nu. Vi får en højere og højere andel af børn ind til kontrol, men det kan næsten ikke være anderledes, som situationen er nu, hvor mange ting er åbnet op igen. Vi er også gået ind i efteråret, og der er stort fokus på COVID-19, siger Jens Jakob Herrche Petersen.


Fnatmiden elsker jo den tætte kontakt mellem mennesker, fordi den derved kan hoppe videre. Det er svært, når skolerne er lukket.

Jens Jakob Herrche Petersen, overlæge Børne- og Ungeafdelingen på Sydvestjysk Sygehus.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Esbjerg

Det bliver i familien

Annonce