Annonce
Ugeavisen Esbjerg

Fire år senere kom "Tabte somre" til verden

Det hele begyndte med en fyldepen og en notesborg for fire år siden. I dag er "Tabte Somre" en flot grafisk roman. Arkvifoto: Tue Sørensen
Albert Einstein og Niels Bohr forvandles til to britiske agenter i en ny Jan Egesborg-bog, der har været fire år undervejs.

Udgivelse: På stranden er der legende børn. En far spiller skak med sin datter, en anden kaster sin søn op i luften. Og midt i det hele sidder en mand for sig selv. Han hører ikke, at der bliver kaldt på ham.

- Far. Faaaar!

Han hører ikke, han reagerer ikke.

Annonce

- Hvor har du dine tanker? Førhen jog sommeren dine bekymringer og sorger væk, spørger hans hustru.

Manden hedder Andrew, og han er hovedperson i Jan Egesborgs nyudgivede grafiske roman ”Tabte somre”, der både er en historisk roman, der beskriver et berømt møde mellem Albert Einstein og Niels Bohr i 1927, men samtidig er skrevet som en fiktiv thriller.

Faktisk sad Fanø-forfatteren Jan Egesborg selv på en strand i Portugal og skrev bogen for fire år siden, og mens hans daværende kone legede og badede i vandet med deres søn, så var det Jan Egesborg, der var begravet i sine tanker og de bogstaver, tankerne skabte i en notesbog. I dag er Jan Egesborg glad for, at han ikke dengang vidste, hvor vildt et projekt han havde kastet sig ud i.

En film på bogform

Det tog nemlig Jan Egesborg fire år at skrive ”Tabte Somre”, der endte som et meget mere omfattende projekt, end han havde forestillet sig.

- Det har nærmest været som at lave en film med et filmanuskript, der beskriver scener, karakterer, sceneskift og så videre. Selve manuskriptdelen tog vanvittig lang tid, og selve illustrations fasen tog 1000 år. Johannes og jeg har talt dagligt om illustrationerne, forklarer Jan Egesborg.

Detaljer som hvilke biler, man kørte i i 20’erne til hattemoden eller badetøjsmoden er researchet, og selv den belgiske pommesfrit-kultur har Jan Egesborg set nærmere på.

- Vi besluttede os for at tage ti Bruxelles på studietur for at finde gamle billeder fra byen fra 1927 og for at spise pommesfrites. Der nogle steder i Bruxelles, hvor man kan få fantastiske pommesfrites. Vi fandt et sted, hvor de steger dem i andefedt og oksefedt. Vi var også inde på Hotel Metropol, hvor en af agenterne bor, forklarer han.

En tegner sagde til mig: Du er i gang med at lave en film, men du har bare ikke et filmhold. Vi rullede toget uden at vide, hvad vi gik ind i.

Jan Egesborg om at bruge fire år på at skrive ”Tabte Somre”

Det var i begyndelsen af illustrationsfasen.

En af tegningerne fra "Tabte Somre". Illustration: Johannes Töws
Annonce

Corona-hjælp

- Vi vidste, vi skulle ud på en meget lang rejse, men vi havde ikke fattet, hvor vanvittigt det var, siger Jan Egesborg og forklarer:

- Det var som at bestige Mount Everest uden hjælpemidler. Vi havnede i en dyb krise, og vi følte ikke, at vi rokkede os en tomme. Men så kom vi over det, fordi vi kender hinanden så godt, og fordi coronaen redede os, siger Jan Egesborg, der sammen med sin tyske ven og samarbejdspartner tegneren Johannes Töws brugte ”Tabte somre” til at komme gennem coronaens ensomhed.

Det er ikke første gang Jan Egesborg har kombineret sine krøllede ideer med naturvidenskabelige problemstillinger, men hvor det tidligere har været i børnebogsformat er ”Tabte Somre” en sort-hvid illustreret grafisk roman for voksne, der altså beskriver Bohr og Einsteins møde og diskussion om kvantefysik gennem to fiktive britiske agenters arbejde.

- Jeg synes, at historiske bøger er interessante, og jeg synes, 20’erne er interessante, fordi det var lige før den store krig. Det var tiden, lige inden det hele går i stykker. Man kan frygte, at vi lever i en tilsvarende tid nu. Nu kom FN med deres klimarapport, og det er ikke ligefrem opmuntrende læsning. Jeg tænker da tit på det i forhold til mine børn, og man kunne da også tænke på, om folk i 20’erne gik med den samme fornemmelse for fremtiden, siger Jan Egesborg.

”Tabte somre” udkom den 12. august. Bogen er lavet i et samarbejde mellem Jan Egesborg, Johannes Töws og kvantefysiker Ulrik Busk Hoff, der har været videnskabelig konsulent og skrevet bogens efterskrift.

Annonce
Annonce
Ugeavisen Bramming

LA-spids: - Vi skal selv tage større ansvar

Annonce
Annonce
Ugeavisen Bramming

Musik og debat om Højskolesangbogen

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Esbjerg

De unges klimafrygt blev hørt

Ugeavisen Esbjerg

SVS ansætter ny klinisk lektor i blodpropsygdomme

Ugeavisen Esbjerg

Blue Water på opkøb i Canada

Ugeavisen Esbjerg

Fantasyfestival for fulde huse

Ugeavisen Esbjerg

Politikerne drejer nøglen om hos Headspace i Esbjerg

Ugeavisen Esbjerg

Lørdag rammes Fanø af et kritisk olieudslip

Ugeavisen Esbjerg

Folketingets Præsidium fik meget med hjem

Ugeavisen Esbjerg

Enorm energi: Nu er de trætte, men tilfredse

Ugeavisen Esbjerg

Byhistorisk Arkiv ikke en del af budgetaftalen

Ugeavisen Esbjerg

Blod-is og marcipanæbler

Ugeavisen Esbjerg

Tre ildsjæle svedte bravt i kampen mod Sclerose

Ugeavisen Esbjerg

Skolemesterturnering med 223 hold

Ugeavisen Esbjerg

Hårdt ramt familie donerer 100.000 til kamp for de sygeste

Ugeavisen Esbjerg

20 års jubilæum i de franske alper

Ugeavisen Esbjerg

Så er det finaletid på Granly Speedway Arena

Ugeavisen Esbjerg

Esbjerg Havn - tegning og akvarel

Ugeavisen Esbjerg

200.000 kroner til Recovery Bulls

Ugeavisen Esbjerg

Nye pædagogiske assistenter

Ugeavisen Esbjerg

ETAC løbet med Ombold blev kæmpe succes

Ugeavisen Esbjerg

Datter af en alkoholiker

Ugeavisen Esbjerg

Virkeligheden overhaler fantasien

Annonce