Annonce
Ugeavisen Esbjerg

Flere politikere har været på rundtur

Henrik Andersen fra Venstre samt Ulla Koman-Mejer fra Socialdemokratiet på 'mølle-rundtur' i Tjæreborg. Her hos borger Anders H. Pedersen (i midten), der blandt andet frygter, hvad de - måske - kommende gigantmøller kan udgøre af risici for hans børns sundhed. Foto: Privat
Tre byrådsmedlemmer bruge en del af deres lørdag i tjæreborg. De blev klogere.

Ny rundtur: Lørdag var Hans Erik Andersen og Henrik Andersen fra Venstre samt Ulla Koman-Mejer fra Socialdemokratiet på 'mølle-rundtur' i Tjæreborg. Den 6. februar har Hans Erik Møller og Rasmus Rasmussen fra Socialdemokratiet, Konservative May-Britt Andrea Andersen samt Venstres Søren Heide Lambertsen meldt deres ankomst.

Dermed vil omkring 2/3 af byrådspolitikerne have været rundt i den gamle stationsby for ved selvsyn at opleve, hvordan de - måske - kommende vindmøller, som Vattenfall ønsker at opsætte i Tjæreborg Enge, vil tage sig ud med 180 meters højde, størrelse, støj, skyggekast, sundhedsrisici, lys-gener og ejendomsværditab.

- Jeg nød at opleve det kæmpe store engagement fra borgerne i Tjæreborg. Det var en spændende tur på flere timer, hvor vi kom rundt til mange forskellige adresser, så til sidst kunne jeg næsten forestille mig at bo i byen, siger Ulla Koman-Mejer og fortsætter:

Annonce

- Det betød også, at jeg bedre selv kunne føle tingene og sætte mig ind i borgernes betragtninger. Jeg vil nu i gang med at læse sagsfremstillingen én gang til, for det lyder som om, at der er ting, der ikke er ordentligt beskrevet og belyst. Derudover hører jeg, at Vattenfall har ansvarsfralæggelse, og er det rigtigt, er det sådan noget, der piner mig, lyder det fra Ulla Koman-Mejer.

Hun kalder det en klar business case fra Vattenfalls side, som det svenske energiselskab nu ruller ind over kommunen. Ulla Koman-Mejer understreger, at man skal se positivt på henvendelser udefra, men det skal ikke være sådan, at et lokalsamfund føler sig kørt over.

- Jeg ville personligt også selv have det svært, hvis det var i min baghave. Nogle påvirkes af lyd, andre af skyggekast og tredje af lyset. Selv lider jeg indimellem af migræne, og jeg ville have det rigtig svært med det konstant blinkende lys. Men nu vil jeg læse alle de mange høringssvar, og jeg lover at gøre mig umage.

Skyggekast overraskede

Hans Erik Andersen fra Venstre tog godt informeret hjem lørdag middag og betegner turen som god.

- Der var mange fine input, og jeg blev da personligt klogere og også overrasket i forhold til, hvordan man måler skyggekast. At det kun er i de få millisekunder, hvor vingen går forbi lyset, at det tæller. Det var godt at komme ud og høre borgernes holdning, så man kan danne sig et samlet indtryk af sagen, siger Hans Erik Andersen.

Venstres Henrik Andersen er inhabil i sagen, da han er bosiddende i Tjæreborg og blandt andet ejer jord i nærheden af møllerne. Det har han gjort klart fra starten af processen, og det var også ham selv, der erklærede sig inhabil i Plan og Miljø udvalget, hvor han har sæde.

Inhabil er han fortsat, understreger han, men han ville alligevel gerne gå en tur med lørdag for at bakke op om det lokale engagement, som borgerne viser i sagen.

- Jeg lytter som alle andre til informationerne og bekymringerne fra byen borgere. Og de ting bringer jeg også videre til de af mine byrådskollegaer, jeg taler med. Og det er uanset partifarve. Men i selve behandlingen og afgørelsen på sagen, er jeg som sagt inhabil, siger Henrik Andersen.


Derudover hører jeg, at Vattenfall har ansvarsfralæggelse, og er det rigtigt, er det sådan noget, der piner mig.

Ulla Koman-Mejer, Socialdemokratiet


Sagen kort

Energiselskabet Vattenfall ønsker at udskifte de nuværende 8 vindmøller på 100 meter i Tjæreborg Enge med færre møller, som bliver på 180 meter. Dermed skal der blandt andet være lys på møllerne 24/7, hvilket der eksempelvis ikke skal ved møller på 150 meter.

Ganske få borgere i Tjæreborg - der er det byområde i hele Esbjerg Kommune, der befolkningsmæssigt vokser mest i øjeblikket - er imod vindmøller. Men rigtig mange er imod størrelsen på de nye møller, da de vil give et helt andet visuelt udtryk mange steder i byen, ligesom mange er nervøse for støj, skyggekast, sundhedsrisici, lys-gener og ejendomsværditab.

Rigtig mange huse bliver berørt at projektet. Fem huse skal opkøbes, hvis projektet skal realiseres, mens hele 69 husstande ligger så tæt på møllerne, at de kan gøre krav om, at Vattenfall skal købe deres ejendom. Og yderligere 438 husstande kan gøre krav om VE-bonus, fordi møllerne bliver så store. Det er meget sjældent, man oplever så mange husstande, der bliver berørt i projekter som disse.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Esbjerg

Svingdøren på Fanø

Ugeavisen Esbjerg

Professor: Det er en kreativ omgåelse af udbudsreglerne, som vi ikke ser så ofte, fordi man som offentlig myndighed normalt gør sig umage med at følge reglerne

Annonce