Annonce
Ugeavisen Esbjerg

Flere vil spille elektronisk

Inde blandt træerne bliver der lavet et bassin, der fungerer som en slags højtaler. Her vil konservatoriets elektroniske musikere gerne lege med. Foto: Tue Sørensen
Interessen for computermusik er stærkt stigende. Også blandt de helt unge.
Annonce

Stigningen: I 2005 oprettede man Tonespace på Syddansk Musikkonservatorium i Esbjerg. Dengang havde man tre elever. Nu 15 år efter kan man på afdelingen for ”Elektronisk Musik og Lydkunst”, som Tonerspace nu er omdøbt til, glæde sig til at tage imod 23 elever, herunder fire nyoptagne, efter sommerferien.

Det er noget, der glæder afdelingsleder Claus Garhn.

- Vi har gennem de seneste år oplevet en øget interesse for elektronisk musik i alle dens former. Der er noget, der indgår i popmusikken, og andet indgår som underlægning eller som helt selvstændige lydskulpturer eller som noget der indgår i et værk., Jeg tror, mange har fået øjnene op for den alsidighed, som lige præcis denne her musikalske retning giver de studerende, siger han.

Faktisk var der mange flere, der gerne ville have været optaget. Hele 28 forsøgte at komme ind, men optagelseskomiteen vurderede ikke, at niveauet var helt højt nok.

- Da jeg selv studerede, var vi noget ældre end dem, der søgte ind i år. Mange af dem var 18-19 år og mere reproducerede noget, de havde hørt et eller andet sted frem for at have sin egen tone og sit eget udtryk. Det kan naturligvis komme henad vejen, for det at uddanne sig – og spille musik – er også et rejse henimod det og den, man gerne vil være. Og det er jo ikke sikkert, at man har helt styr på det, i den alder, siger Claus Gahrn.


Vi har gennem årene oplevet en øget interesse for elektronisk musik, og i år var der et rekordantal, der søgte ind.

Claus Gahrn, leder af den elektroniske musik-afdeling på konservatoriet.


Det unikke ved denne musikform er, at man rent faktisk ikke behøver at kunne spille musik i klassisk forstand. Man behøver ikke at have terpet skalaer op og ned i timevis. Via diverse programmer, kan man egentlig skabe musik uden at kunne så meget som en node.

- De unge kan følge utallige programmer på YouTube og søge inspiration blandt jævnaldrende, og det er fint nok, men jeg har en formodning om, at man måske lettere når sit udtryk, det man vil ramme, hvis man eksempelvis har spillet i band med andre og eventuelt på et eller flere instrumenter, men det er meget positivt, at vi som konservatorium i lighed med andre landet over oplever den stigende interesse, siger Gahrn.

Annonce

Spille ved Musikhuset

Foran Musikhuset er der lige nu gang i indretning af Henning G. Kruses plads, og centralt beliggende her er et bassin, der vil reflektere på musik, der sendes via computere til membranen. Det kan være alt fra valsetoner til Wagner, man kan opleve på denne måde, men det ligger lige for, at også de elektroniske musikere fra konservatoriet gerne vil være med.

- Det er ingen hemmelighed, at det vil vi gerne. Jeg ser store muligheder for, at vi engang eller to om året måske kunne få lov at bruge, den viden vi har, og at vi så kan få lov at vise os frem for byen her. Det kunne være spændende og jo mere vi kan arbejde sammen, jo bedre er det for Esbjerg, synes jeg, siger Gahrn.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce