Annonce
Ugeavisen Esbjerg

Folketingspolitiker: Ingen kan være tjent med, at de ligger der og skæmmer et så værdsat naturområde

Mange år gamle vingemøller ligger og skæmmer i Tjæreborg Enge. Foto: Tue Sørensen
Folketingspolitiker Anders Kronborg har tidligere i Nordisk Råd rejst sagen om gamle møllevinger. Derfor er han også optaget af Vattenfalls gamle møllevinger i Tjæreborg Enge, som han mener bør fjernes hurtigst muligt.

Beskæmmende: I sidste uge kunne vi her i avisen fortælle, at der er blevet klaget over energiselskabet Vattenfall, der i årevis har benyttet et område i Tjæreborg Enge til varelager, selvom der i lokalplanen står, at der ikke må finde oplag sted.

Det er en problematik, der optager det lokale folketingsmedlem Anders Kronborg, der blandt andet i Nordisk Råds udvalg for et “Holdbart Norden” har taget genanvendelse og bortskaffelse af gamle møllevinger op.

- Vi har en kæmpe udfordring med de vinger, da de er svære at genanvende, fordi der er så meget glasfiber i dem. Men det må og skal vi finde en løsning på, for de skal ikke ligge og skæmme, som de gør i blandt andet Måde og Tjæreborg Enge, siger Anders Kronborg til Ugeavisen Esbjerg og fortsætter:

Annonce

- Det viser jo også tydeligt, at selvom vindmøller er en kæmpe global industri, som kun bliver endnu større i fremtiden, så er det også noget, der rammer helt lokalt.

I havet og på gravpladser

Anders Kronborg forklarer, at gamle møllevinger i bedste fald bliver ophugget og brugt til blandt andet støjværn på motorveje, gylletanke, balkoner og lignende eller brændt og brugt i beton med mere.

I værste fald bliver de dumpet i havet eller ender på store gravpladser i den tredje verden.

- Derfor er vi, og producenterne, nødt til at se dem som et affaldsprodukt, der skal håndteres som sådan, hvis de ikke kan levetidsforlænges. Vi har fokus på affaldsprodukter, når det gælder tekstiler, normaffald og andet, det samme må og skal gøre sig gældende for møllevinger. Og her er det kun rimeligt, at industrien selv byder ind med løsninger, siger Anders Kronborg og peger på, at der heller ikke er en evighed til, at Horns Rev 1, 2 og 3 skal pilles ned.

Anders Kronborg har tidligere rejst problematikken om, hvad man gør ved gamle vindmøllevinger. Her drøfter han i den svenske Rigsdag grøn omstilling med Norges statsminister Erna Solberg, mens de andre regeringsledere lytter. Foto: Privat

Derfor mener det lokale folketingsmedlem også, at der skal øget fokus på problematikken.

- Vindmøller er jo en flot industri, som vi er stolte af i norden. Men vi skal tage ansvar for produktet fra vugge til grav, så det ikke ender med, at vi kommer til at tale en progressiv energikilde ned, siger Anders Kronborg, der desuden mener, at lokalt i Tjæreborg bør der skrides hurtigt ind.

- Sagen med de møllevinger i Tjæreborg Enge bør kunne løses hurtigt muligt. Der er simpelthen ingen, der kan være tjent med, at de ligger der og skæmmer et så værdsat naturområde.

Sagen afventer lige nu, at kontorchef hos Teknik og Miljøforvaltningen hos Esbjerg Kommune, Ole Eriksen, kontakter Vattenfall om, hvad der skal gøres.


Vi skal tage ansvar for produktet fra vugge til grav.

Anders Kronborg, socialdemokratisk folketingsmedlem
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Esbjerg

Kom med til eksamen

Ugeavisen Esbjerg

Huset har det hele

Ugeavisen Esbjerg

Daimi vendte hjem

Annonce