Annonce
Ugeavisen Esbjerg

Forstanderjob er Nicolai Kubels kald

Nicolai Kubel bliver ny leder på Skjoldbo. Og han glæder sig vanvittigt til det. Foto: Tue Sørensen
38-årige Nicolai Kubel har arbejdet med socialt udsatte i 13 år. Nu forlader han sin Café Finns Paraply og sit hjertebarn ”Korn180” for at blive forstander på Skjoldbo. Verdens bedste job i Esbjerg, kalder han det.
Annonce

Nyt job: Hvis man var ung ude på kanten og skulle ønske sig en wingman her i livet, så ville Nicolai Kubel være et rigtig godt bud. Hvis han brænder for dig, vil han gøre alt i verden for dig. I hvert fald arbejde døgnet rundt for dig, forsvare dig, banke alle døre ind for dig, slå i bordet for dig, gå forrest for dig, inspirere dig, passe på dig. Og den 38-årige Nicolai Kubel brænder for de socialt udsatte unge, de unge hjemløse, de psykisk syge unge, de unge misbrugere. Nu får han lov til at brænde 110 procent for dem, når han den 1. oktober bliver ny forstander for Skjoldbo med 10 fastansatte, tre vikarer og 25 unge hjemløse med særlige udfordringer, Nicolai Kubels drømmejob, d r ø m m e j o b, det kan ikke siges nok. Og han er fuldt ud besluttet på at lave ”det bedste ungeherberg in da world”, som han siger.

Skjoldbo ligger på Randersvej 44 i en tidligere præstegård. Den er selvejende, sorterer under KFUM’s Sociale Arbejde og har en fast driftsaftale med Esbjerg Kommune om et årligt kommunalt tilskud. Skjoldbo er et sted, hvor unge 18-29-årige hjemløse med psykiske udfordringer kan komme at bo, finde ro og få omsorg og støtte. Der er økonomisk rådgivning, koordinerende sagsbehandling inklusiv handleplaner og støtte til håndtering af misbrug og psykiske udfordringer blandt andet. Det er botræning, at håndtere hvis opvasken lugter, at kunne takle en angst eller øget stoftrang, den slags. Og hvis den unge ikke lige kan, er der professionelle voksne på stedet til at hjælpe.

Annonce

Housing first - not only

- Vi har en hjemløs-strategi i Esbjerg Kommune, der hedder Housing First. Strategien handler blandt andet om, at en ung hjemløs ikke skal bo på for lang tid på et herberg, og at den centrale indsats er at finde en bolig til den unge hurtigst muligt. Min personlige holdning er, at vi aldrig må ende med en ”housing only” strategi, men at vi ser meget bredt og differentieret på den enkelte unges situation. Nogle unge har behov for at tilbringe længere tid på et herberg end andre, ligesom nogle unge har godt af et længere efterværn efter at være flyttet i egen bolig – det kan være mega dyrt at tænke for meget i kasser, siger Nicolai Kubel.

Ifølge de seneste tællinger findes der cirka 52 hjemløse unge mellem 18 og 24 år i Esbjerg Kommune. Plus nogle mørketal. En del mørketal, ifølge Nicolai Kubel. Han har altid brændt for ungegruppen.

Nicolai Kubel har aldrig været helt koncentionel. Foto: Tue Sørensen

- At være ung i dag, det er svært, du kan være den rigeste søn af en direktør eller den fattigste datter af en arbejder, alle står overfor udfordringer som ung med fare for at træde ud over kanten. At være ung er bare en usikker tid, og for nogle ender den med hjemløshed og hardcore misbrug og psykiske problemer. Men alle unge fortjener et godt ungeliv og i det mindste et tåleligt voksenliv, siger Nicolai Kubel og tilføjer:

- Mit job skal altid handle om udsathed - jeg skal være med til at gøre en positiv forskel. Jeg ville nok ikke egne mig til at arbejde med unge, der går den lige vej – det ville være for kedeligt. Forstander på et gymnasium bliver aldrig mig. Jeg elsker den skæve kant og får energi af den uforudsigelighed og direkthed, som ”mine unge” indeholder, siger han.

Nu er det Skjoldbo, det gælder. Og det gælder til gengæld for Nicolai Kubel.

Annonce

Mors lasagne til medarbejderne

- Jeg skal arbejde med en dedikeret bestyrelse og 13 lige så dedikerede medarbejdere på Skjoldbo. Jeg glæder mig til at tage hul på opgaverne, der ligger forude og vil gøre mit ypperste for at vise personalet mit værd. Jeg ved, at teamet på Skjoldbo er vildt dygtige, og at de arbejder ægte for og med de unge.

Siden han i fredags fik beskeden om jobbet, har han været på en følelsesmæssig rutsjetur.

- Jeg har været ked af at skulle overdrage Korn180 og Café Finns Paraply, og på samme tid har jeg været nærmest ekstatisk af glæde over jobbet som forstander på Skjoldbo. En blanding af en gyserfilm og en Morten Koch film. Men jeg kan mærke, det er her, lige præcis her, jeg skal hen. Jeg har masser af drømme og ideer for Skjoldbo, og lige nu er der overhovedet ingen køkultur i mit hoved – så det må jeg arbejde lidt med, smiler han.

Nu har Nicolai Kubel indkaldt sine nye medarbejdere på sin første arbejdsdag. Til lasagne. Sin mors lasagne. En ”helt fantastisk lasagne”, der tager seks timer at lave og med så meget rødvin i, at det er lige på grænsen til at kunne spises i arbejdstiden, og så skal de lave en kortleg, hvor de skal reflektere. Og der er en ny forstander, der glæder sig.

Nicolai Kubel

Nicolai Kubel er 38 år, uddannet møbelsnedker ved Kongehuset og drømte om at blive møbelarkitekt. For 13 år siden blev han grebet af socialt arbejde og skæve eksistenser, efteruddannede sig til ungdomspædagog og skabte et kreativt værksted for udsatte unge. Har i fem år været leder Korn180 og Cafe Finns Paraply, været formand for Udsatterådet i seks år og har blandt andet skabt sociale initiativer som ”Fyld et køleskab”, ”EnsomMad”, ”Det sociale klippekort” og ”Støt en konfi”.


Jeg tror, Nicolai Kubel bliver en fantastisk leder derude. Fordi han er, som han er. Han er fuld af gode ideer, han tænker hurtigt, og han vil kun de borgere det allerbedste. Samarbejdet mellem Esbjerg Kommune og Skjoldbo er vigtigt, og det er vigtigt, flere bliver bekendt med, at vi har sådan et sted.

Social- og Arbejdsmarkedsudvalgsformand, Henrik Vallø
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Esbjerg

FysioDanmark udvider

Annonce