Annonce
Ugeavisen Esbjerg

Fra død ende til ny begyndelse

Den nye daglige leder af Korn180, Mia Hellsten Nissen, er ret vild med ideen om nogle indkøbsfællesskaber med billig kaffe til studerende og måske salg af overskudsmad i Det grønne strøg for enden af Kongensgade. Her skænker hun sig et krus af slowjuicen "Kondi Karlos". Foto: Niels Husted
Gågadestykket fra Stormgade til Strandbygade er til at falde i søvn over. Men det vil kommunen, en masse proaktive unge og nogle strukturerede voksne lave om på. Vi snakker rullegræs, pop-up haver, streetart, genbrugsbutik, China Town, Nyhavn og Christiania uden tjalden.

Det Grønne Strøg: Når turister og esbjergensere på shopping går ned ad Kongensgade, vender de om ved Stormgade. Man skal have et ærinde for at krydse gågaden ved Stormgade. Men det skal være løgn, mener Esbjerg Kommune, som har nedsat en styregruppe og sat penge af til at forvandle det sidste stykke af gågaden til "Det grønne strøg".

- Det har været en død ende i mange år. Jeg er ret vild med ideen om nogle indkøbsfællesskaber med billig kaffe til studerende og måske salg af overskudsmad. Selvfølgelig skal vi ikke konkurrere med byens handel, det skal være under hensyn til dem, men hvis vi kan lave noget, der kan gøre, vi kan holde på de unge mennesker i Esbjerg, så vil det være fantastisk. Det handler jo meget om udtryk, og vi fra Korn180 kan måske byde ind med nogle hæng-ud-møbler, og vi har jo også vores graffititeam, siger Mia Hellsten Nissen, daglig leder af Korn180.

Kondi Karlos og et stykke natur

Hun er mødt op til kick-off-mødet i Ungdomskulturfondens lokaler i Kongensgade sammen med en snes andre involverede og interesserede i kommunens byfornyelsesprojekt og har lige skænket sig et glas slowjuice, som Simon Tykgaard har lavet. Et glas "Kondi Karlos" med vindruer, spinat, ananas, agurk og citron. Han har også stillet sunde flasker med "Appelsin-smil", Esbjergsotisk" og "Sydvestbrisen" frem på bordene.


Vi har sammen fået lavet et stort katalog af gode ideer til området. Byhaver, græsbelægning, kunst og kultur, cykelreparation, byttemarked, vertikale haver, udetræning og måske endda en grøn festival, blandt andet.

Simon Tykgaard


Der er ikke rigtig nogen unge til stede ved mødet denne sene torsdag eftermiddag. Eksamensplanerne for gymnasieeleverne bliver frigivet i dag, og det har sat sit præg på det unge fremmøde, forklarer en fra styregruppen.

Simon Tykgaard er helt nyansat ungefacilitator i Esbjerg Kommune og skal være forbindelsen mellem styregruppen og de unge i byen. Det er også ham, der har blandet slowjuicen på bordet. Foto: Niels Husted

- Vi har holdt møde med en masse unge, og de har valgt tre overordnede temaer for byfornyelsen af det her stykke Kongensgade. Naturen, mad & drikke og genbrug, og vi har sammen fået lavet et stort katalog af gode ideer til området. Byhaver, græsbelægning, kunst og kultur, cykelreparation, byttemarked, vertikale haver, udetræning og måske endda en grøn festival, blandt andet. Det er miljøet, der skal drive Det grønne strøg. Vigtigst af alt skal vi skabe et sted, hvor esbjergerne kan gå hen og få et skud af naturen og lidt fornyet inspiration i form af, hvad end ungdommen og kreative ildsjæle nu kan finde på. Det mangler den indre by, siger Simon Tykgaard, der er blevet ansat som ungefacilitator af Esbjerg Kommune til at være forbindelsen mellem styregruppe og de unge i byen.

Annonce

Anders fik one-of-a-kind-job

Ved et bord sidder Anders Lindberg Kjær. Han er arkitekt og for nylig ansat som projektleder for kommunens projekt "Områdefornyelse i bymidte vest", som Kongensgade-enden er en vigtig del af. Tanken er, at det skal være et område for alle - både unge og ældre. Det passer meget godt på to af lejemålene i den kedelige ende - Education Esbjerg og ÆldreSagen skråt overfor.

Anders er egentlig fra Sønderborg og boede indtil for nylig midt i Aarhus med sin fynske kæreste, hvor han arbejdede som arkitekt for Årstiderne Arkitekter. Men da han så projektansættelsen i Esbjerg, var han slet ikke i tvivl. Nu bor Anders og kæresten i Torvegade i Esbjerg, hun har fået job som børnelæge på sygehuset, og han er happy.

- Der er mange ledige arkitekt-jobs, men det her job kan du ikke få andre steder. Alle drømmer jo om et job, hvor du kan lave alt det fede - nu kan jeg lave alt det fede, siger han og tilføjer:

- Alle byer kan lave områdefornyelse, men Esbjerg Kommune har sat pengene af til det og fem år af til det, og så er det et byfornyelses-projekt, der er samskabende mellem kommune og borgere, og det var Esbjerg faktisk nogle af de første i landet til at gøre, siger arkitekten.

Annonce

Jordans til 3.000 kroner

En lille time efter mødets start i Ungdomskulturfondens lokaler kommer en ung ind. Det er Oliver Larvid fra 2.g på Rybners hhx. I Jordan sneakers. Brugte. En udgået og sjælden model. Købt for 3.000 kroner, men Oliver Larvid har allerede fået et bud på 4.000 kroner for dem. Oliver er en genbrugs-fyr. Han går i genbrugsbutikker næsten hver dag, beholder sjældent det, han køber men sælger det videre på Trendsales, Facebook og FlowRobe. På et tidspunkt opkøbte han et lager med 450 par Levis bukser og solgte dem med fortjeneste. På en god måned tjener han 7.000 kroner, men han har også haft et par måneder med godt 11.000 kroner.

Gymnasieeleven Oliver Larvid går i genbrugsbutikker næsten hver dag for at finde, købe og så sælge igen. På en normal måned kan han tjene 7.000 kroner. Hans fede og sjældne Jordan sneakers er købt brugt for 3.000 kroner. Foto: Niels Husted

- Som gymnasieelev er det lidt hårdt at skulle have et fritidsjob samtidig med alle lektierne, så jeg køber og sælger brugt tøj og sko. Især sko. Jeg går op i tøj, og jeg er rigtig glad for at tjene penge. Jeg kunne godt tænke mig, der kom en genbrugsbutik på Det grønne strøg, så vi kunne udnytte, at mange unge gerne handler genbrug. Måske en genbrugsbutik med specielle stilarter, siger Oliver Larvid.

Annonce
Annonce
Ugeavisen Esbjerg

Voxpop: Hvad skal det nye byråd i gang med?

Annonce
Annonce
Ugeavisen Esbjerg

Nu ringes Julen ind

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Esbjerg

Løb med og hyld Camilla Pedersen

Ugeavisen Esbjerg

Det blev næsten for let at vinde

Ugeavisen Esbjerg

Sådan ser de kommende udvalg ud

Ugeavisen Esbjerg

Gertie ønskede sig en hjertestarter

Ugeavisen Esbjerg

Drik gin for børnenes skyld

Ugeavisen Esbjerg

Kaja Kamp tager to år til som Team Esbjergs altmuligkvinde

Ugeavisen Esbjerg

SDU Esbjerg inviterer til energidebat: Er energiøer vigtige i den grønne omstilling?

Ugeavisen Esbjerg

Ribe-Esbjerg HH med positivt økonomisk resultat

Ugeavisen Esbjerg

Fornemt valg for Frost

Ugeavisen Esbjerg

A Place To Hotel Esbjerg er nu officielt åbent

Ugeavisen Esbjerg

Fødselsdag for de nærmeste 128

Ugeavisen Esbjerg

Lang rejse for at se Kellermensch

Ugeavisen Esbjerg

Fagenes Fest hyldede igen det gode håndværk

Ugeavisen Esbjerg

Så er formandsposterne fordelt

Ugeavisen Esbjerg

Jakob Lose: Det krævede lige lidt armlægning

Ugeavisen Esbjerg

Hvem får formandsposterne?

Ugeavisen Esbjerg

Fire fantastiske speedwaydage venter

Ugeavisen Esbjerg

Ny mand i sadlen hos Boldesager Cykellager

Ugeavisen Esbjerg

Studerende prøvede kræfter med lokale virksomheders grønne udfordringer

Ugeavisen Esbjerg

Esbjerg vil lyse orange for voldsramte kvinder

Ugeavisen Esbjerg

Konservativ komet fik kanonvalg

Annonce