Annonce
Ugeavisen Esbjerg

Fra esbjergensisk bogorm til norsk litteraturløve

Pernille Høegh har taget sine esbjergensiske rødder med til Trondheim, hvor hun dyrker natur- og litteraturlivet. Foto: Privat
Pernille Høegh var et stille barn, der læste historiske romaner og virkelighedslitteratur. Nu er hun forfatter, bor i Trondheim, holder foredrag på norsk, laver sin egen podcast og har fundet fred blandt de norske fjelde.
Annonce

Læsestof: Pernille Høegh har altid været en læsehest. Hun ved ikke helt hvor hun har det fra, for hun er den eneste i sin familie, der læser en bog frivilligt, fortæller hun og griner. Men hendes litterære dannelse har været længe undervejs.

Der er mere end et Kattegat mellem, hvem og hvor Pernille Høegh var for tyve år siden og op til nu, hvor hun bor i Trondheim, hvor hun er ansat på Litteraturhuset, holder foredrag om kultur og litteratur og laver sin egen podcast. Hun har desuden netop debuteret med sin første roman.

Annonce

Lærere banede vejen

- Jeg har aldrig været et barn med særlig meget fantasi i eventyrlig forstand. Jeg ville gerne have realiteter og ikke opdigtede historier, fortæller Pernille Høegh, der i de unge år fortrak historiske romaner for børn, siden socialrealistiske fortællinger og virkelighedslitteratur.

Med fare for at tegne et stereotypt billede, var hun en genert, følsom og tilbageholdende pige. Det gjorde ungdommen besværlig for Pernille Høegh, men litteraturen blev hendes livline, og med hjælp fra litteratur-engagerede lærere på HF, VUC Esbjerg, kom hun igennem stormen med alle skrivefingre i behold.

- De (lærerne, red.) gav mig et rum, hvor jeg kunne vise, hvad jeg kunne - eller hvor jeg kunne finde ud af, hvad jeg kunne. Det har været meget værdifuldt, at jeg fik den plads til at udvikle nogle sider af mig selv, som jeg ikke var så bevidst om, fortæller den nu 30-årige forfatter.


Der er fandenme ikke nogen, der skal fortælle mig, at jeg ikke kan. Heller ikke mig selv!

Pernille Høegh


Pernille Høegh er i dag 30 år gammel, næsten kandidat i litteraturvidenskab, og forfatter for første gang. Foto: Privat
Annonce

Kærlighed ved første blik

I 2016 tog Pernille Høegh på et sommerkursus i Trondheim, der siden ledte til et udvekslingsophold i forbindelse med studiet i litteraturvidenskab. Hun følte med det samme, at hun havde ”fundet hjem”.

- Efter mit udvekslingsophold havde jeg faktisk ikke lyst til at rejse hjem igen. Jeg blev dybt forelsket i de endeløse skove og høje fjeld. Jeg mærkede, hvilken positiv effekt det havde på mig rent mentalt at være i de fantastiske omgivelser. Jeg følte en form for mestringsfølelse ved at være heroppe, som jeg ikke havde følt på før, fortæller den kommende kandidat i litteraturvidenskab.

Annonce

Virkelighedens konsekvenser

Pernille Høegh, som jo længe havde haft en forkærlighed for virkelighedslitteratur, socialrealisme og Tove Ditlevsen, opdagede i Norge en etisk og moralsk diskussion, som skabte grobund for både hendes kandidat-speciale og debutromanen ”På visse betingelser”.

- Der er nogen som betaler en høj pris for virkelighedsromaner. Mennesker, som udleveres i litteraturen, uden selv at have bedt om det, kan føle det som en form for overgreb at blive udstillet mod sin vilje, siger Pernille Høeg.

I sit speciale undersøger hun netop, hvordan forfattere forsvarer at bruge virkelige mennesker og hændelser i deres romaner uden samtykke fra dem, de skriver om. Hun undersøger også, hvilke konsekvenser det har for de omtalte, og hun understreger, at man bør være kritisk, når man forholder sig til romaner, som går tæt på virkeligheden.

- Jeg så, hvordan rigtig mange samtidsromaner handler om det vanskelige forhold mellem mor og barn skrevet fra det voksne barns synspunkt. Man får sympati med barnet, fordi de fremstår som offer, men burde man ikke stille sig mere kritisk til de historier, der kommer frem? Og ville den ”dårlige mor” overhovedet have mulighed for at forsvare sig, pointerer Pernille Høegh.

Pernille Høeghs debutroman

”På visse betingelser” handler om en mor, hvis voksne datter skriver og udgiver en roman, der tegner billedet af moderen som ”den dårlige mor”. Ved at skrive romanen fra moderen synspunkt har Pernille brugt skønlitteraturen til at udforske noget, hun ikke selv havde erfaring med og samtidig bevist, at man godt kan digte den virkelighedsnære/socialrealistiske roman uden at bringe nogen i fedtefadet.

På Visse betingelser, hedder Pernille Høegs debutroman. Foto: Privat
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Esbjerg

Gå i klub på nettet

Ugeavisen Esbjerg

Den ubesejrede

Annonce