Annonce
Ugeavisen Esbjerg

Gadens gravskrifter

Gravsten cash.
Fagfolk kalder de grå el-kasser på fortovene for gravsten. Det gav kunstneren Eva Merz ideen til gravskrifterne. 300 ialt, lige mange mænd og kvinder, for ligestilling optager Eva Merz.
Annonce

Gadekunst: På Eva Merz’ fødselsdag sidste år gik kunstneren, hendes nevø og nogle veninder ud i oktober-nattens mulm og mørke i tre hold med tapetklister og 120 gravskrifter på lysegråt A4-papir. Navn og citater fra kloge, kendte og ukendte forfattere, musikere, billedkunstnere og fotografer.

Alle afdøde selvfølgelig - det er jo gravskrifter - og lige mange mænd og kvinder, for ligestilling og kvinders placering i kulturen optager Eva Merz. Fagfolk kalder selv el-kasserne for "gravsten". De til sidst ialt 300 gravskrifter på kasserne rundt om i Esbjergs indre by med 150 kvindelige og 150 mandlige skulle være Eva Merz’ kommentar til kulturens kønsdebat.


Selvfølgelig er jeg feminist, men jeg er også søster til alle mine brødre. Jeg har altid været optaget af ligestilling i kulturen og kvindelige kunstneres placering i gruppeudstillinger på museer og gallerier. Jeg kan slet ikke lade være med at tælle, når jeg ser på udstillinger.

Eva Merz


- Jeg har en pæn stor bogsamling, og da jeg gik igennem den, fandt jeg ud af, at otte ud af ti afdøde forfattere var mænd. I dag er der heldigvis masser af kvindelige forfattere, men før i tiden fik de ikke samme opmærksomhed som mændene og har ikke haft den samme gennemslagskraft. Jeg måtte google mig frem til breve og lytte til interviews for at finde citater af afdøde kvindelige kunstnere. De var vanskeligere at finde frem til end deres mandlige kollegaer. Der var generelt færre kvindelige kunstnere, fordi kvinder jo også skulle giftes og holde hus og passe børn. Så det blev for mig endnu vigtigere at få dem med. Jeg ville hylde kvinderne for de kampe, de har taget gennem tiderne. Jeg ville have lige mange mænd og kvinder på gravskrifterne. Det er min kommentar til den vigtige debat om kvinders placering i samfundet, siger Eva Merz.


Jeg har brugt lang tid på at udvælge citaterne. Det skulle være nogle, der rører mig. Jeg ville ikke have sådan nogle køleskabs-citater men citater med tyngde, der handler om døden, livet, kunsten og kærligheden. Der er ikke ret mange af dem, der er sjove – det er sgu en alvorlig business.

Eva Merz


Annonce

Ideen kom tilbage

Nogle timer senere den nat i oktober var Eva Merz og venner færdige med jobbet. Siden har Eva Merz selv sat flere op, klokken tre om natten, klokken fem om morgenen, ialt 300 gravskrifter fra Stormgade til Østergade og Nørregade til Kongensgade. Men det er faktisk fem-seks år siden, at ideen kom til Eva Merz efter at have hørt om "gravstenene."

- Og da jeg så sidste år havde en pause under skrivningen af min kommende bog "Styrmandens bog", som udkommer i 2021, kom ideen tilbage. Der er megen ventetid under en bogproces, når man sender sit manuskript ind til forskellige forlag – og skal vente på svar. Jeg havde længe tænkt, at Esbjerg mangler gadekunst, som jo vokser ud af subkulturen og fortæller noget om, hvad der foregår i vores by uden om de etablerede kulturinstitutioner, så jeg tænker også, at gravskrifterne er en gave til Esbjerg, siger Eva Merz og fortsætter:

- Vi har jo ingen steder i Esbjerg, hvor vi kan sætte plakater op, og jeg synes, der er for pænt rundt om i byen. Hvis du kan betale for en plads til dit budskab, så kan du gøre det – ellers ikke. Først var jeg anonym, for gadekunst er i sin natur anonym og forbudt. Det var også derfor, jeg gik rundt om natten, men det var også spændende at opleve byen helt alene om natten, jeg tog på en måde ejerskab over min by, siger kunstneren.

To af Evas yndlings

Johnny Cash: Som barn hørte jeg ikke særlig meget musik. Min far spillede mest trompet derhjemme. Men han havde to kassettebånd i bilen, det ene med Buddy Holly og det andet med Johnny Cash – Greatest Hits, som vi altid hørte. Jeg elskede Johnny Cash.

Amy Winehouse: Hun var en fantastisk musiker med en smertefuld historie, og så var hun jo en del af ”Klub 27” sammen med blandt andre Janis Joplin, Kurt Cobain og Jimi Hendrix, som alle døde i en alder af 27 år. Amy Winehouse minder mig om min tid i Skotland.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce