Annonce
Ugeavisen Esbjerg

Gammel dame søger skipper

Den 81-årige Niels Lassen har sejlet med E.1 i 22 år. Foto: Tue Sørensen
Hun har fødselsdag næste år. Så bliver den gamle dame 90. Der er ikke andre steder i verden, hun bør fejre den fødselsdag end på Nordsøen. Den gamle dame hedder E.1 Claus Sørensen, og efter to år på land er hun tilbage i vandet, men hun mangler en besætning.

For godt to år siden sejlede den pensionerede fiskeskipper Niels Lassen ud med Fiskeri- og Søfartsmuseets gamle fiskekutter E.1 Claus Sørensen. De kalder hende den gamle dame.

Niels Lassen, der selv er rundet 81 år, nåede nærmest ikke ud af havnen den dag, før en cylinder stod af i motoren, men han tøffede E.1 tilbage i havnen. Lige siden har den gamle dame savnet søen. Det har Niels Lassen også - søen og turene med turister og skoleklasser, men nu står han igen i styrhuset.

Motoren brummer, og den gamle dame har det godt igen. Den har fået en ny motor, og der er også brugt tid på maling. Niels Lassen sejler igen den gamle dame, i dag stævner den ud fra den nye lystbådehavn på Esbjerg Strand. Det er et nørklet foretagende, men den gamle fiskeskipper styrer rattet med sikker hånd.

Annonce

I 1931 blev den gamle dame bygget i Esbjerg på Søren Kjeldsens Værft. Den sejlede som fiskekutter til 1978, og først da Fiskeri- og Søfartsmuseet overtog den, fik den sit nye navn E.1 Claus Sørensen. Siden da har museet sejlet med turister og skoleklasser – altså lige indtil den cylinder stod af for et par år siden.

Frivillige søges

Ude af lystbådehavnen svinger Niels Lassen skibet mod bagbord og Esbjerg Havn, mens museumsinspektør Richard Bøllund fortæller om museets planer med den nyrestaurerede kutter.

- Vi vil arrangere så mange ture som muligt. Selvom den har ligget stille i to år, er der en enorm efterspørgsel på kutteren. Da delfinerne var her i sommer, blev vi kimet ned, og vores billetsælgere kunne garanteret have solgt udsolgte ture to-tre gange om dagen. E.1 er ikke glemt, så vi kan uden tvivl udbyde mange ture, siger han.

Der er både planer om havnerundfarter, sælsafarier, udflugter for skoleklasser og meget mere. Det bliver dog først, når sæsonen begynder igen til maj, og inden dag er Richard Bøllund på jagt efter et hold frivillige.

- Det hele afhænger af, hvad vi har af besætning, for vi har besluttet at drive det ud fra et frivillighedskoncept. Vi søger en besætning, nogle der har papirerne i orden, som kan sejle skibet. Der er ikke så mange tilbage af de gamle fiskere i Esbjerg, så vi vil gerne efterlyse nogen, der kunne tænke sig at komme med ombord, siger Richard Bøllund.

Museumsskibet E1 Claus Sørensen er på vandet igen efter en renovering til godt 300.000 kroner. Claus Sørensens Fond, Alice & Tage Sørensens Fond og Hempel Fonden har givet tilskud til projektet, som VIKING Life-Saving Equipment har sponsoreret flåder og redningsveste til. Derudover har Fiskeriets Arbejdsmiljøråd og World Marine Offshore hjulpet med projektet. Foto: Tue Sørensen

Den gamle dame fortsætter brummende sin tur langs Esbjerg Havn.

Annonce

Cecil og havluft

Forude nærmer en af Fanø-færgerne sig, men Niels Lassen kender alt til vigeregler til søs.


Jeg kan i hvert fald sige så møj, at min kæreste troede, jeg skulle være landmand. Så da jeg tog ud at fiske, fik hun simpelthen et chok. Men det var åbenbart vandet, der trak i en.

Niels Lassen, pensioneret fiskeskipper


- Man skal jo kende søfartsregler. Man skal jo passe på når man sejler herinde, der kan jo komme mange skibe, siger Niels Lassen, der håber på, at flere søfartskyndige melder sig til at sejle den gamle dame. Selv har han gjort det de sidste 22 år, men fremover bliver det kun som afløser, hvis helbredet vil det.

- Jeg har jo lige godt en høj alder, konstaterer han.

Hugo Nielsen er 73 år og lidt af en Benjamin sammenlignet med den gamle dame og Niels Lassen. Han er en af de frivillige, der næste år overtager pladsen i styrhuset.

Hugo Nielsen var blot 14 år, da han i 1960 droppede at gøre 7. klasse færdig og tog ud at fiske. Hans forældre havde det helt fint med den beslutning, for faren var selv fisker. Allerede dengang som 14-årig fik Hugo Nielsen lov til at stå bag rattet i en kutter som E.1. Der var 125 liter vand til deling til de fire mand ombord. Vandet skulle bruges til kaffen, og så var der sodavand til deling. Der blev serveret kød to gange, når de var de var ude 14 dage, og resten af tiden stod menuen på fisk.

Hugo Nielsen var 14 år, da han droppede ud af skolen og mønstrede på sin første kutter. I dag er han frivillig skipper på E1 Claus Sørensen. Foto: Tue Sørensen

Hans hustru gik derhjemme med deres tre børn, og sådan måtte det være.

- De unge mennesker i dag. Konerne vil ikke være med til, at manden er 200 dage på havet. I dag ved min kone, hvornår jeg er hjemme. Det vidste hun ikke, dengang jeg arbejdede, fortæller han.

E.1 nærmer sig Esbjerg Havn. Hugo Nielsen styrer den gamle dame sikkert forbi de store stormporte, og han elsker at være tilbage på vandet. Han har lidt sværere ved at sætte ord på hvorfor.

- Der var engang, jeg sagde, at det er lugten af Cecil, vind og vejr.

Annonce
Annonce
Ugeavisen Esbjerg

Wienecke og vennerne indtog Royal Arena

Annonce
Annonce
Ugeavisen Esbjerg

Hverdagen sat til vægs

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Esbjerg

UC Syd fyrer 13 efter millionbesparelse

Ugeavisen Esbjerg

Billige bøger i arkivet

Ugeavisen Esbjerg

En nisse kom sejlende

Ugeavisen Esbjerg

Annbritt er landet på fødderne

Ugeavisen Esbjerg

Så er der baaaaasss

Ugeavisen Esbjerg

Jazzfestival i Esbjerg med store og små koncerter

Ugeavisen Esbjerg

Hvad skyldes blodpropper i hjernen hos type 2 diabetikere?

Ugeavisen Esbjerg

Da Esbjerg blev orange

Ugeavisen Esbjerg

Flot titel til Bjarne Nielsen i Esbjerg

Ugeavisen Esbjerg

Black Friday i city kunne have været bedre besøgt

Ugeavisen Esbjerg

Keld og Hilda og Baileys til kaffen

Ugeavisen Esbjerg

Lykke om ballade i S: Jeg forstår deres skuffelse

Ugeavisen Esbjerg

Nyt brætspil: Nu kan du købe Rundkørslen, Havkatten og Tobakken

Ugeavisen Esbjerg

DI vil give staten nødbremse mod boligbyggeri på havne

Ugeavisen Esbjerg

Statsminister: Esbjerg er en oplagt placering for en klimaerhvervsskole

Ugeavisen Esbjerg

Rød bloks drømme faldt til jorden med et brag

Ugeavisen Esbjerg

Voxpop: Hvad skal det nye byråd i gang med?

Ugeavisen Esbjerg

Nu ringes Julen ind

Ugeavisen Esbjerg

Løb med og hyld Camilla Pedersen

Ugeavisen Esbjerg

Det blev næsten for let at vinde

Ugeavisen Esbjerg

Sådan ser de kommende udvalg ud

Annonce