Annonce
Ugeavisen Esbjerg

God kemi mellem forskning og familieliv

Charlotte Wilhelmsen er i gang med en ph.d og forsker i et projekt, hvor man ud af madaffald kan udvinde et svampestof, som kan bruges til svampebatterier til industrien. Og en kvindelig rollemodel på AAU. Foto: Tue Sørensen
Den første Girls Day in Science blev en stor succes for AAU. 73 gymnasiepiger tilmeldte sig, så en dag blev til tre. Håbet er at åbne pigernes øjne for forskning og universitetet i Esbjerg. For de kan jo ikke allesammen læse medicin.

Rollemodellerne: Anne Mønster Rasmussen fra bioteknologi- og matematiklinjen i 3.g på Esbjerg Gymnasium er på krykker. Hun vrikkede rundt på foden til den seneste gymnasiefest. "Bare dans med armene", sagde en lærer opmuntrende efter at have kigget på foden. Da Anne begyndte på EG, ville stort set alle 15 piger i hendes klasse læse medicin. Sådan er det ikke længere, men for Anne Mønster Rasmussen har medicin på universitetet altid været planen og drømmen. Det er det med den fantastiske krop og at hjælpe mennesker.

- Og jeg tænker, der er for lidt mennesker i forskning, hvis nu jeg valgte at studere på Aalborg Universitet Esbjerg. Men nu har vi set stedet og mødt nogle af de kvindelige forskere herude, og det har da fået mig til at overveje noget andet end medicin, siger Anne Mønster Rasmussen.

Gymnasiepigerne fik lov til at være med i ekstraktionsprocessen i fremstillingen af et svampebatteri. Foto: Tue Sørensen

Hun er sammen med 32 2.g og 3.g-piger fra Esbjerg Gymnasiums naturvidenskabelige linjer til Girls Day in Science på universitetet på Niels Bohrs Vej. I forgårs var det gymnasiepiger fra Rybners HTX og i går piger fra Ribe Katedralskole STX og HTX, der var på besøg. Det var egentlig planen kun at lave èn Girls Day in Science, men på grund af efterspørgslen blev de til tre. Det er også pigerne, der fylder mest på EGs naturvidenskabelige linjer, for de vil være læger en dag. Det flugter meget godt med kønsfordelingen på landets universiteter.

Annonce

På Københavns Universitet er 68 procent af de nyoptagne studerende på medicinstudiet kvinder, 32 procent er mænd. På molekylær biomedicin samme sted er 74 procent af den nye årgang kvinder, og 26 procent er mænd. Det er svært at forklare hvorfor, men måske fordi kvinder i dag kan. Måske fordi der er prestige og god løn og jobsikkerhed i det. Måske fordi pigerne med deres høje ambitioner i skolen ender med høje gennemsnit, som kalder på studier med høje adgangskrav, og det er medicin. I firserne ville "alle" læse jura og ende i retssale og med kontorbukser og Karnov. Men der er ikke mange af pigerne på de naturvidenskabelige gymnasielinjer, der drømmer om at blive forskere og læse bioteknologi og kemiingeniør på Aalborg Universitet Esbjerg. Men nogle gjorde, og nogle af dem er i lilla t-shirts i dag og skal vise gymnasiepigerne, at man sagtens kan være kvindelig forsker, studerende og færdig kandidat med en naturvidenskabelig karriere.

Forsker med gennemsnitligt snit

Sådan to er Charlotte Wilhelmsen og Mihaela Bejenari. Charlotte er i gang med en ph.d og forsker i et projekt, hvor man ud af madaffald kan udvinde et svampestof, som kan bruges til svampebatterier til industrien, så hele processen bliver grøn. Mihaela forsker i, hvordan man kan optimere mængden af svampestoffet ved at flytte gener. I dag vil de vise halvdelen af pigerne fra EG hvordan det foregår. Resten af gymnasiepigerne er med to andre kvindelige forskere i laboratoriet, hvor de fremstiller cremer med stoffer fra vadehavsplanten kveller.

Selv med en gennemsnitlig studentereksamen kan du godt blive forsker, og man godt kan være en ambitiøs studerende og stadig have et liv ved siden af. Vi har lige mødt en herude, der blev mor som 22-årig. Nu er hun 29 og forsker.

Birgitte Hvid Mikkelsen, lektor fra Esbjerg Gymnasium

- Det var frivilligt for gymnasiepigerne at tilmelde sig, men vi ville gerne herud i dag for at inspirere og motivere dem til at gå hele vejen med naturvidenskaben og for at vise dem, at man godt kan være kvinde og forsker på samme tid. Det er vigtigt, eleverne møder nogle rollemodeller og ser, at der også er en karriere i Esbjerg. Det kan nok åbne deres øjne for ingeniørvidenskaben men også for, at selvom man ikke har et snit efter gymnasiet på 11,5, så er der en karriere indenfor forskning - de kan jo ikke allesammen læse medicin, siger Birgitte Hvid Mikkelsen, lektor på Esbjerg Gymnasium og underviser i kemi og idræt.

Anne Mønster Rasmussen hælder stadig mest til sin plan a - medicinstudiet.

- Jeg vil nok læse det der, hvor jeg kan, og jeg vil også gerne lidt væk fra Esbjerg. Men jeg er glædeligt overrasket over at se og opleve Aalborg Universitet Esbjerg, og vi skal jo ikke alle rejse ud efter vores ungdomsuddannelse, siger hun.Annonce
Annonce
Ugeavisen Esbjerg

Voxpop: Hvad skal det nye byråd i gang med?

Annonce
Annonce
Ugeavisen Esbjerg

Nu ringes Julen ind

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Esbjerg

Løb med og hyld Camilla Pedersen

Ugeavisen Esbjerg

Det blev næsten for let at vinde

Ugeavisen Esbjerg

Sådan ser de kommende udvalg ud

Ugeavisen Esbjerg

Gertie ønskede sig en hjertestarter

Ugeavisen Esbjerg

Drik gin for børnenes skyld

Ugeavisen Esbjerg

Kaja Kamp tager to år til som Team Esbjergs altmuligkvinde

Ugeavisen Esbjerg

SDU Esbjerg inviterer til energidebat: Er energiøer vigtige i den grønne omstilling?

Ugeavisen Esbjerg

Ribe-Esbjerg HH med positivt økonomisk resultat

Ugeavisen Esbjerg

Fornemt valg for Frost

Ugeavisen Esbjerg

A Place To Hotel Esbjerg er nu officielt åbent

Ugeavisen Esbjerg

Fødselsdag for de nærmeste 128

Ugeavisen Esbjerg

Lang rejse for at se Kellermensch

Ugeavisen Esbjerg

Fagenes Fest hyldede igen det gode håndværk

Ugeavisen Esbjerg

Så er formandsposterne fordelt

Ugeavisen Esbjerg

Jakob Lose: Det krævede lige lidt armlægning

Ugeavisen Esbjerg

Hvem får formandsposterne?

Ugeavisen Esbjerg

Fire fantastiske speedwaydage venter

Ugeavisen Esbjerg

Ny mand i sadlen hos Boldesager Cykellager

Ugeavisen Esbjerg

Studerende prøvede kræfter med lokale virksomheders grønne udfordringer

Ugeavisen Esbjerg

Esbjerg vil lyse orange for voldsramte kvinder

Ugeavisen Esbjerg

Konservativ komet fik kanonvalg

Annonce