Annonce
Ugeavisen Esbjerg

Gustav er glad for forbud - men vil fortsætte med at ryge

25-årige Gustav Bukh læser til pædagogisk assistent på SOSU Esbjerg. Han ryger og har gjort det siden, at han var 16 år gammel. Alligevel er han glad for, han ikke længere må ryge på sosu-skolen i Esbjerg. Foto: Niels Husted
Eleverne på Social- og Sundhedsskolen har taget godt imod rygeforbuddet. Også de af elverne, der selv ryger.
Annonce

- Fem minutter før mødetid suger jeg lige den sidste cigaret ned. Der går jo alligevel lige nogle timer, før jeg kan få den næste, ler 25-årige Gustav Bukh, der  læser til pædagogisk assistent på SOSU Esbjerg.

Det er han glad for. Han er også glad for, at skolen har indført røg- og tobaksfri skoledag, selvom han ikke lægger skjul på, at det er en smule hårdt.

- Jeg har røget, siden jeg var 16 år. Og jeg kunne godt nå at ryge omkring 10 smøger på en skoledag, så jo, det er da noget, jeg lige skal vænne mig til. Men jeg er glad for det og har også selv været med i arbejdet med at gøre skolen klar til en røgfri hverdag.

Annonce

Er rykket sammen socialt

Gustav Bukh synes, at det giver rigtig god mening, at det er et sted, som Social- og Sundhedsskolen i Esbjerg, der er blandt dem, der går forrest i kampen for en røgfri fremtid.

- Der er jo også mange af vores praktiksteder, som ikke tillader rygning. Og vi er i princippet ansat af Esbjerg Kommune, når vi går her, så det er helt fint med mig. Samtidig tror jeg, at det kan få flere af de helt unge til at lade være med at begynde, siger Gustav Bukh, som ikke selv har tænkt sig at kvitte smøgerne lige nu.

- Nej, det har jeg ikke. Jeg ryger, når jeg får fri. Det er mit personlige valg.

Gustav Buck oplever allerede, at rygeforbuddet har skabt mere socialt liv og sammenhold i klassen. Før skulle mange ud at ryge i pauserne, men nu er der mere tid til at snakke sammen eller spille bordtennis eller brætspil.

Det samme oplever Stine Dybsø og Stefanie Slot, der begge læser til social- og sundhedsassistent. De har tidligere røget, men er i dag eks-rygere.

- Unge som ældre har taget overraskende flot imod initiativet. Jeg sidder selv i elevrådet og har været med til at pege på, at det er den her vej, vi skal gå. Så jeg har været spændt på, hvordan det ville blive modtaget, siger Stine Dybsø, mens Stefanie Slot fortsætter:

- Men skolen har virkelig også gjort meget for at hjælpe folk. Det er alt lige fra rygestopkurser til tyggegummi og stressbolde. Jeg synes, det sender et godt signal til både os selv og omverdenen.

Annonce

Alle er omfattet

Gustav Bukh peger også på, at for at skolen skal lykkes med initiativet, er det en klar fordel, at forbuddet gælder for alle.

- Det er klart, at hvis det kun var os elever, som var underlagt forbuddet, så ville det være sværere at respektere. Men det faktum at det gælder for alle, også undervisere og ledelse, gør, at det bliver lidt nemmere at acceptere, siger Gustav Bukh, der ikke vil afvise, at forbuddet ender med, at han helt kvitter smøgerne.

- Altså foreløbigt har det da sat mit forbrug ned med cirka 50 procent, så man skal aldrig sige aldrig. Men for nu er forbuddet ikke noget, der får mig til at lægge cigaretterne på hylden.


Man kan godt se, at der er lidt flere, der sidder med en slikpose lige nu. Men al begyndelse er svær.

Stine Dybsø, kommende sosu-assistent.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Esbjerg

De blå døre åbner

Ugeavisen Esbjerg

Farvel til fnat

Ugeavisen Esbjerg

Håndspritten har sine bagsider

Annonce