Annonce
Ugeavisen Esbjerg

Hadas er en del af Esbjerg-succes

Jobcentret har succes med at sende ledige ud i job som servicemedarbejdere afledt af corona-pandemien. Hadas Abarka er en af dem, der er med i succesen. Foto: Tue Sørensen
Ti timers arbejde som service-assistent giver springbræt til faste jobs.

Arbejdsmarked: Da coronaen ramte Danmark sidste år var gode råd dyre, og et af dem, vi lærte, var, at man skulle sørge for, at hygiejnen var i top. Det gav på uforudset vis en mulig adgang for en række mennesker, der har haft svært ved at komme ind på arbejdsmarkedet.

En af dem er 47 årige Hadas Abarka, der kom hertil fra Eritrea for otte år siden. Siden da har hun været i utallige praktikker, der har givet hende et lille indblik i hvad det vil sige at være på det danske arbejdsmarked, men sådan at bide sig fast for alvor, det har hun ikke formået.

Men nu er den der. Hun håber.

Annonce

Hun er en af ud af 50 såkaldt aktiveringsparate, som Jobcentret har sendt ud i ti timers job fra sidste forår og frem til i dag. Det drejer sig om folk, der har været på de laveste sociale ydelser, men som med en begyndende tilknytning til det at gå på job hverdag og gøre en forskel, får mulighed for at få bedre ydelser til sig selv og familien.

Der er ingen tvivl om at Hadas Abarka er glad for det. Hun futter rundt i daginstitutionen Valmuen og spritter af, hvor det behøves. Og nogle gange også, hvor det ikke gør. Men det skal være i orden, mener hun.

-Jeg er lidt stolt af at kunne være med til at sikre at børnene og de voksne ikke bliver syge. Gør jeg mit job ordentligt, er der færre, der bliver syge. Så det skal være i orden, siger hun.

Hun ville virkeligt gerne kunne blive i institutionen, men det er der ikke midler til. Pengene til hendes ansættelse kommer fra ekstraordinære coronamidler, der gør, at hygiejnen får et nøk op af rundt omkring.

Parat som vikar

Men man må se længere. Hendes jobkonsulent Miryana Salim Hayed har skaffet hende ind som vikar på Scandic Hotel, hvor man har en god tradition for at skaffe folk med anden etnisk baggrund et rengøringsjob.

-Det vil jeg virkeligt gerne. Ser jeg fem år frem, så har jeg et fast arbejde og kan forsørge mig selv. Det er det jeg drømmer om, siger hun.

Og noget kunne tyde på, at hun gerne må drømme. For der er flere af dem, der har været i forløbet, der har forladt det og har fået fast arbejde med ret til at betale skat og lave pensionsopsparing, og ikke mindst en viden om at man bidrager til landets velfærd.

Annonce

Sproget stopper

Jobkonsulenten Hayed ved godt, hvad der skal til for at endnu flere kommer ud på arbejdsmarkedet.

-Det er sproget, der er stopklodsen for mange. Det handler om at man kan kommunikere med sin arbejdsgiver, og at vedkommende giver sig tid til at forstå, at her skal vedkommende måske have lidt ekstra tid. Men det sker oftere og oftere. Jeg har lige sendt en ud på en fabrik, hvor vedkommende havde været i arbejdsprøvning. Efter tre måneder sagde de, at selvfølgelig ville de gerne have ham, men der var lige det med sproget. Det tager vi så lidt ekstra fat på, når det her corona er overstået, siger hun.

Annonce

Grimasser og fagter

Hanne Slot er institutionsleder og hun har været glad for de ekstra hænder Hadas Abarka er kommet med.

-- Når vi får tilbudt sådan en person og hjælp, så tager jeg en indledende samtale med vedkommende, for at se om kemien er der. Er den det, deltager han eller hun i husets dagligdag på lige fod med os andre. De kommer til pauser og småsludrer med os om stort og småt. Det kan da godt være at sproget er en barriere, men så må vi bruge fagter og grimasser. Men jeg synes faktisk  Hadas sprog er blevet bedre, er det ikke det spørger hun sin serviceassistent.

-Hadas smiler lidt forsagt. Og nikker.

Jo det er det...

I første omgang er Hadas ansat i Valmuen indtil udgangen af juni og så håber hun på at der er en jobmulighed et andet sted i kommunen.


Om fem år har jeg et fast fuldtidsarbejde og kan forsørge mig selv. Det er, hvad jeg håber på.

Hadas Abarka, stolt serviceassistent.
Annonce
Annonce
Ugeavisen Esbjerg

Wienecke og vennerne indtog Royal Arena

Annonce
Annonce
Ugeavisen Esbjerg

Hverdagen sat til vægs

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Esbjerg

UC Syd fyrer 13 efter millionbesparelse

Ugeavisen Esbjerg

Billige bøger i arkivet

Ugeavisen Esbjerg

En nisse kom sejlende

Ugeavisen Esbjerg

Annbritt er landet på fødderne

Ugeavisen Esbjerg

Så er der baaaaasss

Ugeavisen Esbjerg

Jazzfestival i Esbjerg med store og små koncerter

Ugeavisen Esbjerg

Hvad skyldes blodpropper i hjernen hos type 2 diabetikere?

Ugeavisen Esbjerg

Da Esbjerg blev orange

Ugeavisen Esbjerg

Flot titel til Bjarne Nielsen i Esbjerg

Ugeavisen Esbjerg

Black Friday i city kunne have været bedre besøgt

Ugeavisen Esbjerg

Keld og Hilda og Baileys til kaffen

Ugeavisen Esbjerg

Lykke om ballade i S: Jeg forstår deres skuffelse

Ugeavisen Esbjerg

Nyt brætspil: Nu kan du købe Rundkørslen, Havkatten og Tobakken

Ugeavisen Esbjerg

DI vil give staten nødbremse mod boligbyggeri på havne

Ugeavisen Esbjerg

Statsminister: Esbjerg er en oplagt placering for en klimaerhvervsskole

Ugeavisen Esbjerg

Rød bloks drømme faldt til jorden med et brag

Ugeavisen Esbjerg

Voxpop: Hvad skal det nye byråd i gang med?

Ugeavisen Esbjerg

Nu ringes Julen ind

Ugeavisen Esbjerg

Løb med og hyld Camilla Pedersen

Ugeavisen Esbjerg

Det blev næsten for let at vinde

Ugeavisen Esbjerg

Sådan ser de kommende udvalg ud

Annonce