Annonce
Ugeavisen Esbjerg

Han har aflivet 9.200, men vil gerne have mink igen

Minkfarmer Gert Egholm fra Måde nær Esbjerg har fået sin besætning smittet med corona. Nu er han ved at gøre rent efter aflivningen af sine 9.200 mink. Han vil have mink igen, men det bliver først en gang næste år. Foto: Tue Sørensen
Gert Egholm fra Måde ved endnu ikke, hvornår han kan få nye dyr ind på sin minkfarm igen. Det kan vare længe, for der er mange uafklarede spørgsmål.
Annonce

Fremtid: Aflivningen begyndte klokken 11. Seks timer senere var alle Gert Egholms 9.200 mink på hans farm i Måde døde og borte. Og når det nu skulle være, så har Gert Egholm ikke noget at udsætte på processen. Opgaven blev løst kyndigt, systematisk og professionelt af de omkring 25 medarbejdere fra det firma, Fødevarestyrelsen havde hyret til at stå for aflivningen.

- De havde 14 vogne at gasse minkene i. Det skete stille og roligt og uden at stresse dyrene, fortæller Gert Egholm over mobiltelefonen, mens han går rundt på sin nu tomme minkfarm.

Han er i gang med at rydde op og gøre rent, så han kan få nye mink på farmen igen. Men først skal farmen være ren og garanteret fri for alle spor af covid 19. Det kan den blive med en rengøring, der stilles særlige krav til.

- Jeg vil gerne have mink igen. Jeg er kun 63 år og skal ikke på pension. Jeg vil gerne blive ved med at have noget at stå op til, så mit mål er at at få mink igen. Jeg ved blot ikke, hvornår det kan lade sig gøre. Mange faktorer spiller ind. Og meget er ikke afklaret endnu, siger Gert Egholm.

- Jeg har endnu ikke styr på, hvordan min økonomiske situation kommer til at se ud på den anden side af det her. Hvor meget af mit driftstab ender jeg med at få dækket? Hvad kommer rengøringen af farmen til at koste? Hvad kommer en start med nye dyr til at koste? Det er bare et par af de spørgsmål, jeg skal have svar på, inden jeg ved, hvilken model for fremtiden, jeg skal have møde med min bank om, forklarer Gert Egholm.

Annonce

Måske først om et år

Gert Egholm ved stadig ikke, hvordan hans mink er blevet smittet. Han ved heller ikke, hvornår han i bedste fald kan komme i gang med nye dyr, men det bliver ikke lige med det samme.

- Der er endnu ikke styr på, hvordan smitten springer og spreder sig fra farm til farm. Før vi ved mere om, hvordan smitten spreder sig fra den ene minkfarm til den anden, skal jeg ikke have nye dyr. Jeg vil jo ikke gå i gang med nye dyr uden at være nogenlunde sikker på, at jeg ikke får dem smittet og skal igennem det samme forløb med aflivning af dyr en gang til, siger Gert Egholm.

Han regner ikke med at få nye dyr på sin farm før et godt stykke inde i det nye år. Ja, han udelukker ikke, at der kan gå det meste af et år.


Før vi ved mere om, hvordan smitten spreder sig fra den ene minkfarm til den anden, skal jeg ikke have nye dyr

Gert Egholm


Fakta

Danmark har 1.137 minkfarme. Ved redaktionens slutning var 149 ramt af corona-virus. Omkring 50 besætninger er blevet aflivet. Fødevarestyrelsen vil gerne have aflivningen til at gå hurtigere, end den gør. Baggrunden er, at smitten kan sprede sig fra fra mink til mennesker. Hvis en minkbesætning er konstateret smittet og skal aflives, skal andre minkbesætningerne indenfor en radius af 7,8 kilometer også aflives. Inden for 7,8 kilometer af Gert Egholms farm ligger der flere andre minkfarme, hvor dyrene også skal aflives eller er blevet det.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce