Annonce
Ugeavisen Esbjerg

Han har stadig sit ultimative våben

Hos familien Lose havde Stephanie og Jakob redt op til valgnat foran fjernsynet, hvor også familiens to piger på otte og 11 år så med. Privatfoto
Annonce

Mig og USA: I en familie, hvor faren er byrådspolitiker, og moren er regionrådsformand, bliver der snakket meget politik. Og da det amerikanske valg skulle afgøres, så var der redt op foran fjernsynet hos familien Lose.

Natten igennem havde Jakob Lose sat alarmen til at ringe hver time, så han var sikker på at få resultatet med, når det kom. Og selv familiens piger på otte og 11 år stod tidligt op for at få seneste nyt med.

- Det er sjældent, jeg får børnene op før seks helt frivilligt, men ældstebarnet stod op klokken fem, og yngstebarnet stod op halv seks. Det er klart, at i vores hjem fylder politik ret meget. Og børnene interesserer sig for det, siger Jakob Lose, der måtte konstatere, at valgnatten ikke gav noget resultat.

- Afklaringen kom ikke i løbet af natten, men det var stadig intenst. Det blev det drama, jeg havde forudset, siger han og forklarer, hvorfor han mener, at det amerikanske valg fylder så meget både hos familien Lose og i de danske medier.

- Det er verdens mest magtfulde person, der vælges. Noget af det, der fascinerer og skræmmer, er, at det er ekstremt polariseret. Det har det altid været, men de niveauer, det har taget de sidste fire år, er helt ekstreme, siger Jakob Lose, der tilbage i 2004 selv var i USA for at gøre kampagne.

- Jeg var afsted med VU, og vi havde lavet aftaler med både republikanere og demokrater. Vi var ude og stemme dørklokker, og vi sad i en phonebank, hvor 200 frivillige sidder med et manuskript og ringer til folk og siger: Husk at stemme på den og den, fortæller Jakob Lose.

Allerede inden valget havde han forudset, at det kunne få et retsligt efterspil, og at Donald Trump ville bruge alle kneb for at beholde magten.

- Jeg tvivler på, at der ville være noget scenarie, hvor han ville acceptere nederlaget. Han siger, valget er rigged (et engelsk udtryk for valgsvindel, red.), og det er skrækkeligt. Når man som præsident for verdens mægtigste nation underkender demokratiet, ryster man det i sin grundvold, siger Jakob Lose, der er bange for at præsident Donald Trump ikke har spillet sin sidste trumf.

- Han har stadig sit ultimative våben, at han har 90 millioner følgere på Twitter, hvoraf en del er våbenføre. Dem kan han aktivere. Vi er desværre kun et skridt fra, at han kan sætte ragnarok i gang. Jeg håber og tror ikke, det kommer dertil, siger han.


Jeg synes jo, at Biden gør, hvad han kan for at gyde olie på vandene, når han siger, han vil være præsident for alle - også dem, der ikke stemte på ham.

Jakob Lose (V), byrådspolitiker
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Esbjerg

Den uperfekte bagside

Annonce