Annonce
Ugeavisen Esbjerg

Har Esbjerg-skoler fundet opskriften på succes? Her er Esbjergs mest populære skoleklasser

Da Vinci-eleven Yasmin Krarup Jepsen (til venstre for pigen med den blå rygsæk) fik krammere af sine klassekammerater, da hun sidste år vandt Gretha Thunberg-konkurrencen til Energiens Folkemøde. Arkivfoto: Tue Sørensen
Esbjergs folkeskole får flere og flere profilklasser, hvor eleverne kan kombinere skoletid med fodbold og E-sport blandt andet. Og eleverne er vilde med tilbuddet.

Folkeskolen: Du kan spille computer i skoletiden på Bakkeskolen. Du kan komme i en særlig ordblindeklasse på Spangbjergskolen. Du kan dyrke elitesport eller gå i Da Vinci-klassen på Vitaskolen. Esbjergs folkeskoler har en helt palette af såkaldte profilklasser, men det er Da Vinci- og eliteidrætsklasserne på Vitaskolen, der løber med prisen som de mest populære skoleklasser i Esbjerg Kommune. Mens hele 70 børn har søgt ind på Da Vinci-linjen efter sommerferien, har 64 elever meldt deres ankomst til skolens eliteidrætsklasser.

- Jeg tror, Da Vinci er et populært valg, fordi der er for mange elever i nogle klasser i folkeskolen, og der er også mange elever i den almene folkeskole, der ikke er undervisningsparate. Og så skal folkeskolen jo favne og inkludere en bred elevgruppe, og så kan en negativ indstilling i en klasse godt komme til at fylde meget. Det gør den ikke i Da Vinci-klasserne, siger koordinator for Da Vinci, Jesper Juhler.

Det at man samler nogle elever, der har en fælles passion, giver den enkelte elev noget. En overvejende del af vores elever giver udtryk for, at de har en høj trivsel. Og så er der ingen tvivl om, at vi også oplever, at det kan smitte af på den pædagogiske udvikling, hvor det giver en mulighed for at ansætte lærere, der også har de samme passioner.

Christian Varming

Selvom profilklasserne i dag er at finde på en række forskellige skoler i Esbjerg, så var det helt tilbage i 2005, at det esbjergensiske skolevæsen begyndte at tilbyde særlige skoleklasser til kommunens folkeskoleelever, da Vestervangskolen (i dag Vitaskolen) introducerede eliteidrætsklasserne. Fire år senere så Da Vinci-klasserne dagens lys på Blåbjerggårdsskolen som et nyt tilbud til de lærevillige elever. I dag er begge linjer profilklasser på Vitaskolen, men også Cosmosskolen og Urbanskolen tilbyder efter sommerferien profilklasser, og den esbjergensiske folkeskole læner sig dermed op ad privatskoler og efterskoler i tilbuddene til eleverne.

Annonce

Vi ved, at jo ældre, børnene bliver, jo mindre motiverede er de for at gå i skole. Det er ikke nogen god udvikling, så vi er nødt til at have det fokus – om vi kan ramme eleverne på interesse.

Steffen Lawaetz, skoleleder på Urbanskolen

Profiler for elevernes skyld

På Bakkeskolen Cosmos er skoleleder Morten Mærsk, som fra den 1. maj er ny skolechef i Esbjerg Kommune, ikke i tvivl om, at profilklasserne er en gevinst for både skoler og elever. Det er dog politisk bestemt, hvor profilklasserne ligger, og på Bakkeskolen blev Sport+-klasserne også introduceret for at vende elevudviklingen på skolen, som havde svært ved at tiltrække etnisk danske elever. Alligevel mener Morten Mærsk ikke, man kan sige, at profilklasserne er til for skolernes skyld.

- Hvis nu vi kigger bort fra Bakkeskolen, hvor der også har været en anden tanke med det, så synes jeg, kommunen vælger at gøre de her ting for elevernes skyld for at de kan flytte sig efter interesse. Når man kan kombinere skolegang med interesse, er det for elevernes skyld, siger han.

På Urbanskolen mener skoleleder Steffen Lawaetz ligefrem, at profilklasserne er blevet en nødvendighed.

- Vi skal først og fremmest lave en ordentlig folkeskole. Profilklasserne er bare et krydderi. Men det er en nødvendighed for at tiltrække elever i overbygningen og højne deres motivation, fordi vi ved, at jo ældre, børnene bliver, jo mindre motiverede er de for at gå i skole. Det er ikke nogen god udvikling, så vi er nødt til at have det fokus – om vi kan ramme eleverne på interesse. Og derfor tjener profilklasser et større formål, siger han.

Kombinationen af skole og interesse oplever Christian Varming, pædagogisk leder for undervisningsdelen på Bakkeskolen, smitter af på trivslen, og i det hele taget er han glad for at have fået en stribe nye tilbud på Bakkeskolen, som efter sommerferien supplerer team gym, brasiliansk fodbold og E-sport med basketball.

- Vi føler os heldige på Bakkeskolen over, at Sport+ ligger hos os, for det har givet os et stort løft. Det påvirker jo helt klart elevfordelingen, så langt flere elever med dansk baggrund kommer på skolen, siger Christian Varming.

Annonce
Ugeavisen Esbjerg

Kalder alle mødre: I Esbjergs Mødregruppe hjælper mødre andre mødre. Det bliver ikke smukkere

Annonce
Ugeavisen Esbjerg

Cecilie valgte Da Vinci: Der er mange flere hænder oppe i timen

Annonce
Ugeavisen Esbjerg

Elever er enige: Sport i skoletiden gør os bedre til at lære

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Esbjerg

Der snakkes lidt i hjørnerne: Er profilklassen blevet folkeskolens favoritbarn?

Ugeavisen Esbjerg

Har Esbjerg-skoler fundet opskriften på succes? Her er Esbjergs mest populære skoleklasser

Ugeavisen Esbjerg

Musikere får kunstnerhjælp til øvelokaler

Ugeavisen Esbjerg

Restaurant bygger om for millioner: Imens kan kunderne tage i nummer to

Ugeavisen Esbjerg

Tøjbutikken flytter i boghandel og dobler op på plads

Ugeavisen Esbjerg

Verdens bedste skal finde vej i Ribe og Esbjerg

Annonce