Annonce
Ugeavisen Esbjerg

Historiens vingesus: Kom med ned i nazisternes gamle kommandobunker

Sidste mand lukkede og slukkede og lod - som det ses - en masse inventar blive i bunkeren i 2003. Foto: Tue Sørensen
Nikko Derbyshire fik forleden lov at vælte væggen ind til nazisternes gamle UgruKo bunker i Strandskoven. Den skal indgå som et led i Den Åbne Skoles “Bunker rundtur” i Esbjerg, der er en del af de skolepakker, som folkeskolernes 6.-10. klasser kan ringe og booke ham til. Ta’ en tur med ned i dybet.
Annonce

Kulden trænger sig på selv gennem de sorte neopren-waders, mens vi med lommelygter i hænderne begiver os langsomt rundt i de kulsorte rum langt under jorden, hvor historiens vingesus kan mærkes helt ind i knoglerne, og hvor det muligt ukendte under det grumsede vand, der går os til under navlen, giver en vis angst ved hvert skridt.

Måske er en efterladt kontorstol den næste ubekendte under vandet, der får en eller flere af os til at falde. Måske et gammelt jernrør, et forsvundet ringbind, en betonklods, en omkommet rotte, en gammel fryser eller noget helt andet. Vi aner det ikke, som vi går her seks meter under terræn i en bunker i Strandskoven, der blev bygget af nazisterne, overtaget af Civilforsvaret og senere muret til, så unge mennesker ikke kunne holde fest i betonen eller narkomaner fixe i smug.

Nikko Derbyshire har stor interesse Anden Verdenskrig og det lokalhistoriske i den sammenhæng. Foto: Tue Sørensen

Avisen er inviteret herud af Nikko Derby- shire, underviser hos Esbjerg Ungdomsskole, der har fået lov at vælte væggen til den gamle UgruKo-bunker (Unter-Gruppe-Kommando Südwest) i Strandskoven. Det har han som led i sin “Bunker rundtur” i Esbjerg, der er en del af de skolepakker, som folkeskolernes 6.-10. klasser kan ringe og booke ham til. Tilbuddet er en del af Esbjerg Ungdomsskoles indspark i folkeskolen.

- Jeg har altid interesseret mig for Anden Verdenskrig og det lokalhistoriske i den sammenhæng. Og nu har jeg fået muligheden for at åbne op for UgruKo, hvilket er mega fedt, smiler Nikko Derbyshire.

Annonce

Bombesikker kommandocentral

Mange esbjergensere kender formentlig allerede historien om den tyske artillerikommandobunker til forsvar af blandt andet Esbjerg Havn, som blev taget i brug i 1944.

Den gamle kommandobunker tårner fortsat op i Strandskoven, hvor den nok skal blive et hit hos eleverne. Foto: Tue Sørensen

Men kort fortalt fik den tyske Kriegsmarine den 21. maj 1940 ansvaret for Esbjergområdets luftforsvar. Kommandoen gik til Marine-Flak-Abt. 204 med stabsdeling (1. Batterie) og UgruKo operationsafdeling. UgruKo blev indkvarteret på Palads Hotel i Esbjerg i Skolegade, men senere blev bunkeren i Strandskoven taget i brug som ny bombesikker kommandostation med enorme ståldøre, el-central, operative rum, gassikrings- og ventilationsrum, brændstofsrum, forråds- og vandlagre, fjernskriver-, radio- og telefonrum, kommandorum, administration af kystartilleri og meget mere.

Nikko Derbyshire var selvsagt spændt på, hvad der ventede i dybet, da muren var væltet. Foto: Tue Sørensen

Bunkeren var central for den tyske besættelsesmagt, men den nåede ikke at blive brugt meget af nazisterne, inden de led nederlag i Anden Verdenskrig. Under minerydning i Strandskoven i juni 1945 skete der en tragisk eksplosionsulykke, og i nogle år stod bunkeren ubrugt hen.

Der skal en del arbejde til, før bunkeren er klar til skoleture. Går alt vel, bliver det i foråret 2022. Foto: Tue Sørensen

Under den kolde krig blev den i 1954 imidlertid ombygget indvendig og genbrugt som Civilforsvarets/Beredskabsstyrelsens kommandocentral, hvilken den fungerede som helt frem til 2003. Siden blev hovedindgang og andre indgange til bunkeren muret til. Men ikke længere.

Og det er derfor, vi går rundt her i sorte Abu Garcia neopren-waders med lommelygter i en bunker i Strandskoven.

- Jeg var selv spændt på, hvad der ville dukke frem, da jeg fik lukket op. Der var heldigvis ingen ubehagelige overraskelser, men der var desværre en del mere vand, end jeg lige havde forventet, siger Nikko Derbyshire, der har afsat en uge til at få ryddet det værste op i bunkeren.

Annonce

Den eneste med tårn

Det, erkender han blankt, er ikke muligt. Dertil er der for meget at rydde op og rydde ud.

Men der er ingen tvivl i Nikkos blik om, at det bliver godt. Og der er heller ingen tvivl hos avisens udsendte. Det bliver rigtig, rigtig godt. Det bliver historieundervisning i levende live! Det bliver så langt fra støvede bøger, som man kan komme, når man går rundt i rummene langt under jorden mellem metertykke jernbetonvægge og betragter det, der engang har været dokumentrum, kommandocentral, udkigspost, auditorium, opholdsrum og meget andet.

Nikko Derbyshires søn, Silas, fik lov at skippe hjemmeskolen for en dag og komme med far i Strandskoven og opleve historien fra første parket, da muren blev væltet. Foto: Tue Sørensen

Stedet er fortættet af historie. Og historier. Det er på samme vis skræmmende og fascinerede at træde de steder, hvor nazisternes kommandocentral i Esbjerg lå, og hvor Civilforsvaret senere koordinerede indsatser under den Kolde Krig. Man kan mærke det. Sådan helt inde i marven. Her har været noget på spil. Det bliver utvivlsomt et hit hos de unge skoleelever.

- Altså bunker turene er i forvejen populære, men jeg er sikker på, at vi med UgruKo kan lægge endnu et lag til fortællingen. Jeg glæder mig i hvert fald rigtig meget, smiler Nikko Derbyshire, mens vi går rundt i det kolde vand og betragter de historiske rammer, mens vandet drypper ned fra troltex-loftet, som Civilforsvaret satte op, men som i dag er gennemtæret og delvist opløst af grundvandet.

Vestjyden efter den dramatiske eksplosionsulykke i Strandskoven, som kostede flere personer livet. Foto: Tue Sørensen

Bunkeren bruges i dag af Søfartsstyrelsen, der har et fyr i toppen - med direkte udsyn til sejlrenden. Det er også derfor, at Esbjergs UgruKo bunker er speciel. Der ligger tre af dem i landet, men Esbjergs er den eneste med tårn på.

- Det var vigtigt for nazisterne. De havde jo en stor frygt for, at de allierede kom fra vest og fra vandet, hvorfor de også byggede Atlantvolden, fortæller Nikko Derbyshire, da vi atter er kommet op til jordens overflade.


Jeg var selv spændt på, hvad der ville dukke frem, da jeg fik lukket op.


Om alt går vel, så satser han på, at bunkeren er klar som en del af hans bunker ture i foråret 2022. Til den tid er vandet pumpet op, så man kan lade sine waders blive hjemme. Kontorstole, køleskabe og andet er også flyttet, så de ikke udgør fare for at falde, men ellers skal stedet ikke shines særligt op.

- Det er jo netop autenciteten, vi skal bevare. Det er der, historien er, og den skal kunne mærkes, smiler Nikko Derbyshire, inden han hopper ned i dybet igen.

Esbjergs UgruKo bunker er speciel. Der er tre i landet, men Esbjergs er den eneste med tårn på. Foto: Tue Sørensen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce