Annonce
Ugeavisen Esbjerg

Hvad skyldes blodpropper i hjernen hos type 2 diabetikere?

Et nyt forskningsprojekt fra Sydvestjysk Sygehus vil undersøge, om blodpropper i hjernen kan forudsiges ved hjælp af et særligt protein i blodet. Nicoline Ostermann Lorenzen er i spidsen for det. Foto: SVS

Forskning: Omkring 250.000 danskere lever med type 2 diabetes, og tallet er stigende. Diabetes er farligt nok i sig selv, men diabetespatienter har også en øget risiko for at udvikle en blodprop i hjernen. Men måske kan et særligt protein i blodet være med til at forudsige, hvorfor nogle patienter med type 2 diabetes får en blodprop i hjernen, mens andre ikke gør?

Proteinet hedder fibrinogen og er særligt interessant, fordi det indgår i blodets størkningssystem, som er centralt for udviklingen af blodpropper. Der findes flere typer af proteinet i blodet, men det er især to typer af proteinet, som forskere fra Sydvestjysk Sygehus vil undersøge.

-  Evnen til at danne og opløse en blodprop kan skyldes typen af fibrinogen i blodet. Vi vil derfor undersøge, om de to typer af fibrinogen påvirker risikoen for at få en blodprop i hjernen hos diabetespatienter, forklarer Nicoline Ostermann Lorenzen, der er ph.d.-studerende ved Enheden for Tromboseforskning ved Klinisk Diagnostisk Afdeling på Sydvestjysk Sygehus.

Annonce

Proteinet fibrinogen er ikke kun involveret i blodets størkning, men giver også en kronisk betændelse i kroppen, fordi bestemte områder af proteinet kan binde til blodets betændelsesceller. En del af projektet skal derfor undersøge, om der er forskel på, hvordan de to typer af fibrinogen påvirker betændelsen.

rwe

Annonce
Ugeavisen Esbjerg

Speedwaysportens David Beckham til Esbjerg: Tai Woffinden skifter til Esbjerg Vikings

Annonce
Ugeavisen Esbjerg

Esbjergenserne står i kø for at være med til at forme Esbjergs fremtid

Annonce
Ugeavisen Esbjerg

UC Syd vil have skatteuddannelse til Esbjerg

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Esbjerg

Den lige vej til de skrå brædder

Ugeavisen Esbjerg

Politikere: Esbjergs nye uddannelser kan skabe bosætning

Ugeavisen Esbjerg

En fodbolddrømmers dagbog: Sådan endte Braithwaite i Barcelona

Ugeavisen Esbjerg

Erling stopper: Education Esbjerg jagter ny leder

Ugeavisen Esbjerg

Droppede lovparagraffer for de firbenede venner

Ugeavisen Esbjerg

Olila vender tilbage til Kongensgade i version 2.0

Annonce