Annonce
Ugeavisen Esbjerg

I dag spiser Jesper karry uden boller

Du tænker måske, at de klimabevidste går i fodformede sandaler. Jesper Bank arbejder i jakkesæt. Han er salgsdirektøren, der har taget et klimavalg.

Annonce

Det er ikke, fordi Jesper Bank er vegetar, eller fordi han er kræsen, og hvis han en dag bliver inviteret til middag hos Dronningen, skal han nok klemme den rådyrmedaljon ned. Esbjerg Havns salgsdirektør Jesper Bank har bare ikke lyst til at spise kød mere.
Det er en af de beslutninger i livet Jesper Bank har taget for klimaets skyld. Han synes ikke, vi kan være andet bekendt.

Derfor er Jesper Bank, der som barn havde boller i karry som livret og stadig kan få et halvt drømmende udtryk i øjnene, når han kommer i tanke om mormorklassikeren farserede porrer, holdt op med at spise kød.
- Det energiforbrug, vi i Danmark har på at producere kød, er fuldstændig ekstremt. Det er helt tosset, hvor stor en del af Danmarks landbrugsproduktion, der går til at producere føde til at producere kvæg og svin. Jeg ved godt, det ikke hjælper klimaet mange steder hen, at jeg spiser salat, men jeg kan ikke lade være med at tænke, at vi forvalter vores natur helt skævt, når vi producerer så meget føde til køer og svin, der kun har det ene formål, at de skal spises af os. Vi misbruger vores jord, siger han.
Det er hårde ord, og han mener dem.

To stykker papir
Der ligger to stykker papir på Jesper Banks skrivebord. Kun to, kunne man tænke, men ikke Jesper Bank. Det sidste år har han ført et papirfrit arbejdsliv som salgsdirektør på havnekontoret i Esbjerg. De to stykker papir er der kun, fordi en kunde har haft dem med - Jesper Bank printer ikke, men til gengæld arbejder han så også smartere.

- Jeg har lavet en lille kampagne her på gangen, vi har kun en papirkurv, og jeg tror det gør, at folk ikke laver det der bekvemmelighedsprint, siger Jesper Bank, der i stedet har givet sine ansatte et lille trick.
De kan bruge en ekstra skærm i stedet for et stykke papir. Sådan tænker han også i forhold til sine egne valg. Han siger ikke, at han ikke må spise kød, han vælger bare det grønne til.
- Kampen er ikke at gå ud og få folk til at undvære noget, jeg giver dem bare nogle nye muligheder, siger Jesper Bank og forklarer:

- Jeg har jo ikke altid gjort det her, men det er jo ikke kommet, fordi jeg har fået en åbenbaring eller Gretha Thunberg er kommet. Det er fordi vi er begyndt at arbejde med det på virksomheden. Det kommer af at arbejde med bæredygtighed på Esbjerg Havn. Selv i min alder kan man blive klogere, siger Jesper Bank.

-----------------------------------

Vi er det mest kødspisende land i verden, hvad bilder vi os ind?
Jesper Bank, salgsdirektør for Esbjerg Havn

-----------------------------------

I virkeligheden vil han hellere tale om, hvad havnen gør, om at og om, hvad vi kan gøre i fællesskab.
- Det er ikke super interessant, hvad jeg kan som person, det er mere det, at vi er ved at designe vores samfund på en anden måde. Det er vi i fuld gang med, vi har fået el på basis af vind, vi har et knaldgodt fjernvarmesystem, og jeg tror, at det med elbiler, kommer til at gå meget hurtigere, end vi selv tror, siger Jesper Bank.

Og en togtur
Han er også begyndt at tage toget, når det er muligt.
- Er du sindssyg det er rart at køre i tog. Hvis jeg skal til møde i København får jeg tre timer, hvor jeg kan få lavet små tre timers arbejde, læse avis eller se en film. Det er et frikvarter for mig.
Men når han skal tale om den største klimaforandring i sit liv vender han tilbage til kødet. Når kollegerne får smørrebrød, holder Jesper sig til laksemaden, fiskefileten eller æggemaden. Derhjemme har han lige lavet en ny terrasse, og så har han tænkt, at der skal der være en grill. Men hvad skal han bruge den til? Det kan jo lyde helt trist sådan et liv uden kød på grillen, men sådan har Jesper Bank det bare ikke.

- Vi får nogle fantastiske karryretter. Når man begynder at prioritere grøntsagerne, så åbner der sig helt nye muligheder for at lave mad, så vi får ekstremt lækker mad, skal jeg hilse og sige, fortæller han og roser sin kones evner i køkkenet.
- Lysten til kød forsvinder ret hurtigt. Jeg kan da også godt huske at jeg syntes en rød bøf var lækker, men jeg har slet ikke lyst til en bøf i dag. Det kommer ud af den viden jeg har, og jeg synes ikke, det er rimeligt, at vi spiser så meget kød.

Så Jesper Bank fortsætter med at vælge klimaet til - og om fem år?
- Jeg er helt sikker på, at mit forbrug af ligegyldige ting vil være reduceret. Jeg vil godt købe kvalitet, der holder længere. Jeg er også helt sikker på, at min næste bil er en elbil.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce