Annonce
Ugeavisen Esbjerg

Idrætsklubber taber talenter til coronaen

Den 17-årige svømmer Melanie Eggertsen er et af de unge talenter, der har kæmpet med at komme tilbage efter coronanedlukningen. Foto: Tue Sørensen
Flere idrætsklubber melder om frafald af medlemmer. Corona-restriktioner suger lysten til at dyrke topidræt ud af talenterne, lyder forklaringen.
Annonce

Idræt: Badmintonspillere måtte lade ketsjerne ligge, svømmere måtte blive på land, og håndboldspillere var lukket ude af hallerne. Da Danmark lukkede ned den 11. marts blev en lang række danskere afskåret fra at dyrke idræt, som de plejer, og i en række esbjergensiske idrætsklubber forklarer ledere, at nedlukningen har kostet medlemmer også blandt de unge talenter, der til dagligt er tilknyttet den såkaldte Esbjerg Ordningen.

- Den tendens kan jeg bekræfte, siger Mark Bendixen, der både er assistent for Ribe-Esbjerg HH’s håndboldherrer og cheftræner for SGI’s 2. divisionshold og for u19-talenterne i UH Esbjerg.

Annonce

De bedste bliver

Han kan se et generelt frafald, i de klubber han har berøring med, og på UH Esbjergs U19-hold, hvor håndboldtalenter skal forvandles til ligaspillere, har coronaen også haft en effekt.

- Vi har haft to-tre stykker, der er stoppet eller har sagt de vil fortsætte på et lavere niveau. Dem der stopper er nok ikke dem, der brænder 120 procent for håndbold. Det er dem der er drevet af fællesskabet, og så tror jeg, de har opdager, at der er andet i livet end håndbold. Det, at de ikke har haft fællesskabet, har fået mange til at tænke, at det ikke er det værd, siger Mark Bendixen.

Selvom det ikke er supertalenterne, der har tabt lysten til at spille håndbold, så gør Mark Bendixen sit bedste for at fastholde dem.

- Dem der er stoppet, er dem lige under de bedste, men det er også dem, der skal være med til at skabe rammerne for de aller bedste, siger Mark Bendixen.


Der er helt klart folk i mental krise. De kæmper med at komme igennem coronaen uden at miste sig selv og deres sport.

Bo Jacobsen, cheftræner i Esbjerg Svømmeklub


I Badminton Esbjerg blev der allerede arbejdet for at fastholde spillerne i sporten, da coronaen ramte. Formand Jørn Gade kunne godt se, at situationen var en potentiel bombe under medlemstallet, men til trods for sommertræning og ansættelsen af en ny træner, så har Badminton Esbjerg alligevel fået tørre corona-tæsk.

- Vi har oplevet en nedgang i medlemstallet på cirka ti til 15 procent. Årsagen til, at nedgangen ikke er større, er en række ekstraordinære indsatser. Det har både kostet timer og økonomi, siger Jørn Gade og roser indsatsen fra klubbens nye træner engelske Robert Wetherell, der tidligere var italiensk landstræner.

Alligevel har klubbens altså måtte sige farvel til en række spillere.

- De har tabt gejsten. De mister lysten, fordi det er for bøvlet. Der er i forvejen store krav til talenterne, og når der kommer det her ekstra, så bliver det for meget, siger Jørn Gade og fortæller, at klubbens spillere stadig er pålagt coronarestriktioner, der blandt andet forhindrer dem i at klæde om og bade i forbindelse med deres træning.

Annonce

Konkurrencerne er savnet

I Esbjerg Svømmeklub har cheftræner Bo Jacobsen kæmpet for at bevare motivationen hos klubbens svømmere. Men det er svært, for indtil videre har svømmerne ikke haft én eneste konkurrence siden nedlukningen af Danmark.

- Jeg er ikke klar over, hvor mange medlemmer vi har mistet, men jeg ved, at trænerne har gjort en ekstraordinær indsats for at finde motivation og årsager til at svømme videre, selvom fremtiden er usikker. Hvis man tager en motivationsrangering af, hvad der holder dig kørende som atlet, der er det for rigtig mange konkurrencen, der er en af de højst rangerede motivationsfaktorer. Det at du kan konkurrere og måle dig selv mod andre, den faktor er taget fra os i rimelig stor omfang, siger han og glæder sig over, at klubbens første- og andethold stadig er intakte.


Læs mere side 8

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Esbjerg

FysioDanmark udvider

Annonce