Annonce
Ugeavisen Esbjerg

Ikea koster dyrt hos naboerne

Her risikerer der at opstå trafikpropper, når Ikea åbner om nogle år.

Ikeas varehus er på dagsordenen med henblik på endelig vedtagelse.

Rapport om miljø-konsekvens viser, at den svenske ankomst kan koste dyrt hos de andre butikker i området.

Annonce

et er efterhånden ved at være et godt stykke tid siden, at det blev offentliggjort, at den svenske møbelgigant Ikea vil etablere sig i Esbjerg.
Siden har der været relativt stille om projektet, idet der er blevet udarbejdet planforslag samt miljøkonsekvensrapport. Begge dele har nu været i offentlig høring, og derfor er varehuset nu igen kommet på dagsordenen hos Plan- og Miljøudvalget, der skal kigge på sagen tirsdag i denne uge. Udvalgsformand Karen Sandrini glæder sig til at diskutere projektet med sine kollegaer, og på spørgsmålet om, hvad Ikea vil betyde for Esbjerg Kommune svarer hun:
- Ikea er et enormt stærkt brand, så med netop det varehus i byen vil det jo signalere, at Esbjerg er ved at være en af “de store drenge.” Det giver en vis selvopfattelse for Esbjerg by, men bestemt også for det store opland, at der vil kunne købes Ikea-møbler, siger hun og fortsætter:
- Det med at skabe relationer til forbrugerne og loyalitet, er det, Ikea har formået at gøre. Så der er ingen tvivl om, at kunderne vil besøge varehuset gentagne gange, og dermed vil besøgsantallet til byen og kommunen stige.

382 millioner kroner
Et stort Ikea varehus er dog ikke uden konsekvenser for andre, viser et kig i Miljøkonsekvensen.
Her arbejder Institut for Center-Planlægning (ICP) med tre scenarier (se faktaboks, red.), og i rapporten skriver man blandt andet, at etableringen af et Ikea-varehus på op til 40.000 kvadratmeter forventes at opnå en omsætning på 382 millioner kroner i 2026.
I Esbjerg Nord i øvrigt forventer ICP dog - hvis Ikea etableres - at de eksisterende boligudstyrsbutikker mister ni procent af omsætningen svarende til 94 millioner kroner. Man oplyser desuden, at det ikke kan udelukkes, at to butikker i Esbjerg Nord vil være lukningstruede.

Varde og Ribe taber
ICP vurderer endvidere, at den eksisterende detailhandel i Esbjerg City vil miste syv procent af boligudstyrs-omsætningen, svarende til 14 millioner kroner, mens det samtidig forventes, at en enkelt butik i Esbjerg City vil være lukningstruet.
I Esbjerg by i øvrigt forventes omsætningen af boligudstyr at falde 31 millioner kroner svarende til 16 procent i forhold til, hvis Ikea ikke etableres. ICP vurderer her, at to butikker i Esbjerg by i øvrigt vil være lukningstruede.
Etableringen af Ikea i Esbjerg vil også få betydning for de omkringliggende byer, og i oplandet i øvrigt uden for Esbjerg by vurderes omsætningen af boligudstyr at falde 114 millioner kroner. Heraf forventes 23 millioner kroner at blive taget fra Varde by
og 15 millioner kroner fra Ribe by. Faldet i omsætning af boligudstyr forventes at betyde enkelte lukningstruede butikker i oplandet.
Endelig vurderes det, at omsætningen af boligudstyr i det såkaldte influensområde vurderes at falde med 101 millioner kroner i forhold til, hvis Ikea ikke kommer. Her forventes hovedparten - cirka 63 millioner kroner - at blive taget fra Kolding Nord.
Samlet set forventes Esbjerg at øge sin position i markedsområdet og øge regionaliten, mens handelsbalancen for Esbjerg by forventes at stige fra 121 procent i 2026 hvis Ikea ikke kommer til 142 procent, hvis Ikea etableres i Esbjerg som i Hoved-scenariet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce