Annonce
Ugeavisen Esbjerg

Intens lokalhistorie om mere end de sidste fiskere

De sidste fiskere handler om fiskeriets historie og fiskernens kamp for erhvervets eksistens. Billederne er fra bogen og viser et havnebassin I Esbjerg fyldt op med kuttere i erhvervets storhedstid. Og Kent Kirk - stående bagerst i midten - som ung med sine seks søskende: Nina, Leif, Jens, Sunneva, Niels og Gertrud. Foto: foto fra bogen

Anmeldelse: Lars Bo Kirk er uddannet journalist. Han kan skrive, og han tager sig i bogen ”De Sidste Fiskere” den litterære frihed at dramatisere scener, dialoger og visse handlingsforløb for at komme så tæt på kildernes oplevelse som muligt. Det træk har bogen haft godt af hele vejen igennem de 300 sider, teksten og billederne fylder.

Bogen er blevet til i et snævert samarbejde mellem Lars Bo Kirk og hans onkel Kent Kirk. Resultatet af nevøens talent for at skrive kombineret med onklens hukommelse, indsigt og erfaring er blevet en fængende blanding af familiesaga, lokalhistorie og spændingsroman.

Bogens omdrejningspunkt er Kirk-familien – fiskerdynastiet, hvis aner går tilbage til forfatteren Hans Kirk, som i begyndelsen af 1900-tallet skrev sin berømte roman ”Fiskerne”. Lars Bo Kirk dvæler ikke så længe ved de helt gamle dage i fiskeriet, som ingen længere er i live til at fortælle om. Hans bog er stærkest de steder, hvor den bygger på samtaler med kilder, som var der selv og stadig lever. Kun en fisker, der har været på havet i storm, kan fortælle, hvordan det er, men Lars Bo Kirk forstår at få oplevelsen på tryk.

Foto fra bogen De sidste fiskere af Lars Bo Kirk Foto: fra bogen

Kent Kirk fylder en del i bogen. Det er også en fascinerende historie med den unge fisker, der blev formand for fiskeriforeningen i Esbjerg, medlem af Folketinget, fiskeriminister, EU-politiker, velhavende erhvervsmand med andel og aktier i rederisuccessen Esvagt og hvad Kent Kirk ellers har på sit CV.

Lars Bo Kirk kommer godt rundt om Kent Kirks næse for forretning og indflydelse. Kent Kirk kunne tidligt og tydeligt noget, som erhvervsorganisationernes lobbyister og politikernes spindoktorer i dag får stjernelønninger for. De kompetencer kombineret med stædighed, handlekraft og temperament har bragt Kent Kirk vidt og gjort ham til en holden mand, men også skabt gnidninger og gnister omkring ham både privat og professionelt.

I bogen forsones Kent Kirk med en bror, som han længe ikke var på talefod med. Det er i bogen til gengæld ikke helt klart, om en forsoning er kommet i stand mellem Kent Kirk, den tidligere fiskeskipper og direktør i Esvagt A/S Ole Andersen og Esbjergs mr. Offshore Henning G. Kruse. Ole Andersen og Henning G. Kruse kom på kant med Kent Kirk i forbindelse med salget af deres fælles rederisucces Esvagt A/S, som gjorde dem alle tre til mangemillionærer. Den store handel beskriver Lars Bo Kirk i et af de stærke kapitler, der gør ”De Sidste Fiskere” til en bog om meget mere end de sidste fiskere.

Der er stof til et TV-program i kapitlet om salget af Esvagt, men det gælder flere kapitler. Ja, et af dem kunne sagtens blive til et filmdrama. Det er naturligvis beretningen om Kent Kirks Nordsø-togt i 1982, der gjorde ham verdensberømt som Captain Kirk.

Kent Kirk i 1983 på vej i retten i New Castle efter sit fiskeripolitiske protesttogt ind i den engelske 12-sømilezone. Foto: foto fra bogen


I protest mod Englands enegang i forhandlinger om en fælles fiskeripolitik sejlede Kent Kirk under voldsom mediebevågenhed sin kutter indenfor Englands selvbestaltede 12-sømilegrænse og begyndte at fiske. Formålet var at få rejst en sag ved EF-domstolen om alle fiskeres ret til at fiske i fælles hav. Han gennemførte togtet, men fik hurtigt sit fiskeri stoppet af den engelske marine. Siden fik Kent Kirk det, som han ville. Sagen endte ved EF-domstolen, hvor Kent Kirk halvandet år efter sit togt fik medhold i, at englænderne ikke kunne holde andre fiskere ude fra fælles hav.


Når man har læst bogen, slår det én, hvor stor betydning Esbjergs epoke som fiskerby har haft. Og det slår én, hvor dygtige de dygtigste fiskere var.

Fra anmeldelsen


For alle, der interesser sig for Esbjergs nyere historie, er ”De sidste Fiskere” en fin bog om et erhvervs tur gennem tidsmaskinen fra storhed til fald. Men bogen er også en fortælling om en familie og en by, der i årtier havde fiskeri som det vigtigste erhverv, men forstod at finde nye veje, inden fiskeriet var helt slut. Og når man har læst bogen, slår det én, hvor stor betydning Esbjergs epoke som fiskerby har haft. Og det slår én, hvor dygtige de dygtigste fiskere var.

Ideen til bogen er Kent Kirks, men han har ikke været for sart, så også kritikken af Kent Kirk og hans fætter Kaj i forbindelse med en meget omtalt selskabstømmersag i begyndelsen af 90’erne er med i bogen. Medierne borede dybt i sagen, der involverede den kendte selskabstømmer Bruno Andersen, som ifølge Lars Bo Kirks bog havde mere end 50 forliste selskaber bag sig, da han købte et firma af fætrene med en underskrevet aftale om at indfri skyldig skat. Det gjorde Bruno Andersen ikke, og så havde Kent Kirk balladen, for burde han ikke have vidst, hvad Bruno Andersen havde gang i, lød kritikken.

Kent Kirk var dengang rasende over medieomtalen, og han angreb på et grundlovsmøde i 1994 medierne for at være en trussel mod demokratiet. Politisk og lokalt kom Kent Kirk i voldsom modvind, men han og fætter Kaj blev juridisk frikendt i Østre Landsret, så i bogen siger han tørt og uden fortrydelse eller ønske om at have handlet anderledes: ”Det er den værste storm, jeg nogensinde har været ude i, men jeg overlevede.”

Bogen De sidste fiskere er netop udkommet. Kent Kirk er en af hovedkilderne til bogen, som er skrevet af hans nevø Lars Bo Kirk. Foto: Tue Sørensen

Se et uddrag af bogen på side 58-59 i Ugeavisen Esbjerg : Salget af Esvagt

De sidste fiskere

Forfatter: Lars Bo Kirk. Udgivelse: 16. februar 2021 Forlag: Politikens Forlag. Omfang: 272 sider Vejledende pris: 300,00 kroner.

Lars Bo Kirk er forfatter til rejsedokumentaren Halvvejs fra 2012 samt medforfatter til Jens Nauntoftes erindringer, Minefelter, fra 2017. Han er nevø til kent Kirk. De to har arbejdet sammen om bogen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce