Annonce
Ugeavisen Esbjerg

Jul på værket: Stefan holder dig varm juleaften

Stefan Luxhøj er en af dem, som tager på arbejde juleaften og sørger for, at vi andre kan fejre jul uden forstyrrelser. Vidste du i øvrigt, at når vi slukker for ovnen og komfuret juleaften, falder elforbruget i Danmark med 800 MW indenfor en time? Det svarer til den samlede effekt på Danmarks største havmøllepark - gange to!

En række danskere tager på arbejde juleaften og sørger for, at vi andre kan fejre jul uden forstyrrelser. Stefan er en af dem.

Annonce

I julen skruer vi godt op for radiatorerne, og i mange hjem sendes elmåleren på overarbejde, når både ovn, kogeplader og diverse julelys skal holdes i gang.

Men selv om der er godt blus på mange komfurer juleaften, mens vi laver julemaden, er det samlede elforbrug i Danmark, alligevel cirka 10 procent lavere på en juleaftensdag sammenlignet med en almindelig december søndag. Mere effektive komfurer, ovne og LED-belysning hjælper med til at begrænse elforbruget, og samtidig er varmen og strømmen i stigende grad grøn.

- Vores kraftværker er bemandet døgnet rundt 365 dage om året, og juleaften er ingen undtagelse. Vi skal sørge for, at værkerne altid kan levere el og varme, når der er behov for det, siger Ole Thomsen, der har det operative ansvar for Ørsteds ni kraftværker i Danmark, i en pressemeddelelse.

Jul uden sønnike
Strømmen og varmen kommer dog ikke af sig selv, og derfor tager 36-årige Stefan Luxhøj fra Esbjerg på arbejde på Esbjergværket juleaften, så vi andre kan julehygge med familie og venner.

- Det er selvfølgelig sjovere at være hjemme, men jeg har arbejdet på denne måde i otte år, og før det var jeg offshore, så jeg er vant til, at det koster nogle weekender og helligdage indimellem. Men så er der så mange andre fordele og fleksibilitet ved arbejdet. Og det er kun hvert syvende år, jeg har julevagten, siger Stefan Luxhøj til Ugeavisen Esbjerg.
Vagten lyder fra den 23. december til den 26., så juleaften bliver fejret med Stefans side af familien den 22. december.

- Det er selvfølgelig lidt en light udgave, men helt snydt bliver jeg da ikke, siger Stefan, som kommer til at sende sin kæreste og næsten et år gamle søn en tanke eller to den 24. december.

- Det er da specielt, at jeg ikke er med til hans første jul, men omvendt forstår han jo ikke så meget endnu. Så jeg er der til at fejre juleaften med ham, når han for alvor begynder at forstå, hvad det går ud på, siger Stefan Luxhøj, der er på vagt på værket sammen med en anden maskinmester samt en driftsassistent.

- Der er bestilt julemenu til os, som vi selv kan tilberede og nyde i kontrolrummet, så det skal nok gå alt sammen, lyder det med et smil fra Stefan Luxhøj.

USÆDVANLIGT STRØMFORBRUG
Selv om elforbruget afslører, at mange er gået over til langtidsstegning af and og flæskesteg, og elforbruget er blevet spredt mere ud over eftermiddagen, oplever medarbejderne på kraftværkerne netop på juleaften en stor ændring i strømforbruget. Frem til kl. 18 er der et relativt jævnt elforbrug i de danske hjem. Men fra det øjeblik, juleanden og flæskestegen er ude af ovnen, falder strømforbruget markant, og det stiger først for alvor igen, når vi vender tilbage på arbejde den 27. december.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce