Annonce
Ugeavisen Esbjerg

Jura og flere nye uddannelser på vej til Esbjerg

Undersøgelser har gentagne gange vist, at der er stort efterspørgsel på nyuddannede jurister i det syd- og sydvestjyske, siger Business Esbjergs direktør, Susanne Nordenbæk, som peger på, at områdets aktører har været dygtige til at stå sammen om opgaven med at belyse behovet for en jurauddannelse. Foto: PR
Danmark skal i bedre balance, lyder det fra regeringen, som blandt andet vil placere en jurauddannelse i Esbjerg. Men hvad med kvaliteten og konkurrenceevnen?

Det var i den lille midtjyske landsby Foulum, at regeringen i sidste uge offentliggjorde dens nye uddannelsesudspil, men det rungede hele vejen ned til Esbjerg.

Her sad borgmester og byrødder, Business Esbjerg og Education Esbjerg, professorer, lektorer, styrelses-direktører og mange andre og håbede på, at blandt andet jurauddannelsen ville havne i Esbjerg. Og får regeringen held med sin plan, ja så er der grund til brede smil og høje high-fives i den selvudnævnte EnergiMetropol.

Udspillet lægger nemlig op til, at både jura samt nye, potentielle energiuddannelser kommer til kommunen.

Annonce

- I sin helhed skal der lyde stor ros til udspillet, og det er især en fantastisk nyhed, at der specifikt bliver foreslået en jurauddannelse i byen. Vores undersøgelser har gentagne gange vist, at der er stort efterspørgsel på nyuddannede jurister i det syd- og sydvestjyske, siger Business Esbjergs direktør, Susanne Nordenbæk, som peger på, at områdets aktører har været dygtige til at stå sammen om opgaven med at belyse behovet for en jurauddannelse.

Glæde hos Skattestyrelsen

En medvirkende årsag til, at behovet for en vestjysk jurauddannelse er blevet endnu mere aktuel, er stigningen i antallet af statslige arbejdspladser i kommunen. Både Færdselsstyrelsen, Energistyrelsen, Sikkerhedsstyrelsen, Toldstyrelsen og ikke mindst Skattestyrelsen har haft en stor medarbejderfremgang.

Derfor vil Esbjerg Kommune efter al sandsynlighed runde 1.000 statslige arbejdspladser i løbet af 2021, hvor også et nyt skattecenter med 100-150 medarbejdere ser dagens lys i Esbjerg.

Karin Bergen, personskattedirektør i Skattestyrelsen i Ribe, vurderer at have behov for mere end 20 nyuddannede jurister hvert år, hvorfor hun også hilser en vestjysk jurauddannelse velkommen.

- Der er ingen tvivl om, at hvis vi kan uddanne jurister her i området, vil det gøre det lettere at rekruttere. Vi får brug for endnu flere med juridiske kompetencer i fremtiden her i området, siger Karin Bergen, mens borgmester Jesper Frost Rasmussen også har svært ved at få armene ned, da Ugeavisen Esbjerg fanger ham for en kommentar:

- Jeg vil ikke tøve med at kalde det en gamechanger, at vi nu både får uddannelser i jura og medicin. De to er de mest markante signaturuddannelser, som viser, at man er en rigtig universitetsby, siger borgmesteren, der ikke frygter for kvaliteten, selvom det er regeringsbestemt, at jurauddannelsen skal placeres i Esbjerg.

- Nej, det er jeg ikke. Men skal vi få succes med det, kræver det selvfølgelig, at vores uddannelser er mindst lige så gode som på andre universiteter, for ellers vil virksomhederne heller ikke efterspørge arbejdskraft herfra. Og så kan vi også noget andet, da vi har nogle mindre studiemiljøer med en langt tættere tilknytning til blandt de offentlige styrelser og arbejdspladser samt det private erhvervsliv.

Annonce

Mere kan være på vej

Jurauddannelsen er ikke den eneste mulige fjer i den esbjergensiske hat. Uddannelsesudspillet giver således også muligheder for, at andre nye og eksisterende uddannelser skal have til huse i Esbjerg, blandt andet nye energiuddannelser.


Jeg vil ikke tøve med at kalde det en gamechanger.

Borgmester Jesper Frost Rasmussen


Esbjergs lokale folketingsmedlem, Anders Kronborg, har også arbejdet for at få jura til byen, og han glæder sig over, at det nu ser ud til at blive en realitet, ligesom andre uddannelser flyttes ud i landet.

- Formålet med udspillet er at skabe et Danmark i bedre uddannelsesbalance, så det er også et klart og tydeligt opgør med den centralisering, som har taget overhånd, siger han.

Det er dog ikke alle, der er helt oppe i himlen over regeringens planer. Tidligere rektor på Aalborg Universitet, Finn Kjærsdam, kalder i Berlingske udspillet for "ren politik, som ikke er efterspurgt af de unge mennesker eller institutionerne."

- Men erhvervslivet i de pågældende byer vil selvfølgelig altid synes, det er interessant, siger han.

Aalborg Universitet udbyder som bekendt også ingeniøruddannelser i Esbjerg, og de bliver ifølge Finn Kjærsdam "ved med at have cirka den samme størrelse, de har."

- Det går fint nok. Men det rykker ikke rigtig noget, siger han og tilføjer i forhold til den dagsorden på uddannelse, der hedder globalisering og konkurrence:

- Dette udspil er den stik modsatte vej at gå. Det her er ikke noget med at hæve uddannelsesniveauet her i landet. Og da slet ikke noget, der kan klare sig internationalt.

Kort om udflytningen

Regeringen vil fra 2025 oprette 25 eller flere nye uddannelsessteder, der skal ligge uden for de fire største byer.

Der er tale om en række nye uddannelser. Desuden skal nogle af de mest populære universitetsuddannelser flyttes ud af de store byer.

I alt 1.300 uddannelsespladser skal udflyttes. 1.000 nye pladser skal oprettes.

I alt vil regeringen flytte 60 procent af velfærdsuddannelserne væk fra de fire største byer og ud i provinsen. i dag er det tal 50 procent.

Regeringen sætter også loft på, hvor mange studerende de videregående uddannelser i de store byer må uddanne i byerne.

Annonce
Annonce
Ugeavisen Esbjerg

Patrulje med øjnene med sig spottede indbrudstyv

Annonce
Annonce
Ugeavisen Esbjerg

Tanker om at have et hjem

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Esbjerg

Ny aftale skal løfte EfB Akademi

Ugeavisen Esbjerg

Hanne gik til utroskab i 25 år: Nu vil hun hjælpe andre ud af krisen

Ugeavisen Esbjerg

NemByg cykelholdet på kursus i førstehjælp: Med de kilometer vi cykler om året, er spørgsmålet ikke, om der sker en ulykke igen, men hvornår

Ugeavisen Esbjerg

Jens løb Vestkystløbet for 47. gang

Ugeavisen Esbjerg

Cyklistformand: Andre skal tage over ellers lukker Cyklistforbundet i Esbjerg

Ugeavisen Esbjerg

Nu deler Claus og Christian skæbne

Ugeavisen Esbjerg

Vækst kræver mere plads

Ugeavisen Esbjerg

Fire dage i sadlen

Ugeavisen Esbjerg

Streetmekka åbnede sin gave

Ugeavisen Esbjerg

Esbjergs første Coop365 inviterer til åbningsfest

Ugeavisen Esbjerg

Generationer dystede i kærlig kamp

Ugeavisen Esbjerg

Udflytning på godt og ondt

Ugeavisen Esbjerg

Kammerater og kompagnoner

Ugeavisen Esbjerg

De ældre skal have ny formand

Ugeavisen Esbjerg

Festugen på Torvet aflyst

Ugeavisen Esbjerg

DAT flyver igen mellem Esbjerg og Stavanger

Ugeavisen Esbjerg

En million billeder til eftertiden

Ugeavisen Esbjerg

Nu får Jens Peder Hansen - formentlig - sin vej

Ugeavisen Esbjerg

Tilbage til barndommen

Ugeavisen Esbjerg

Patrick er i duoform

Ugeavisen Esbjerg

Venstres kandidatliste er klar

Annonce