Annonce
Ugeavisen Esbjerg

Kæmpemøller sender naboer i flyttetanker

Jan Sonnichsen har fra sin baghave på Darumvej frit udsyn til de nye testmøller i Måde. Foto: Tue Sørensen
To nye kæmpemøller er kommet til i Måde, og det er ikke gået ubemærket hen hos naboer i Østerbyen, der føler sig presset ud i flyttetanker.
Annonce

Vindmøller: Jan Sonnichsen har en hævet træterrasse i sin baghave på Darumvej. For enden af haven kan han se tre af de fire kæmpemøller i Måde hæve sig. Jan Sonnichsen er en af de mange beboere i Østerbyen, der har kæmpet en kamp mod vindmøller. I stedet for at bremse projektet, så tabte borgerne i Østerbyen i retten for tre år siden, og i år kom de sidste to af fire kæmpemøller i Måde til. Hver og en rager de et par hundrede meter i vejret.

Netop opførelsen af de to sidste kæmpemøller i Måde, gør at Jan Sonnichsen er en af de beboere i Østerbyen, der nu overvejer, om det er det værd.

- De gener, vindmøllerne har påført vores ejendom både visuet og med vingesus, har ændret den herlighedsværdi, vi havde på vores terrasse. Det var ikke det, vi købte i sin tid, siger Jan Sonnichsen.

Lidt derfra bor Jan Thomsen på Mådevej.

De nye testmøller i Måde rager godt 200 meter i vejret. Foto: Tue Sørensen

- Jeg overvejer meget at flytte. Det bliver ikke lige nu, men jeg kommer til at flytte. Jeg gider ikke sidde og se på de møller, og så udvider de havnen uden at tage hensyn til os. Det mindste man kunne gøre var at tage hensyn til dem, der bor herude. Jeg købte ikke hus i sin tid for at leve i støj - så kunne jeg ligeså godt have købt et hus i byen. Jeg gjorde det, fordi det var stille og bart herude, og det er dejligt i Østerbyen. Jeg har jo boet herude i 18 år, og jeg har nydt det også med de naboer, jeg har, men lige nøjagtig de møller er dråben. Jeg synes ikke, det er pænt, siger han.

Og han kan ikke komme udenom udsigten til møllerne, der både larmer, kaster skygger og forstyrrer med et blinkende lys. Hvis han går hen til sit vindue i stuen og kigger ud, så kan han se alle de fire kæmpemøller i Måde.


Folk betragter os som brokhoveder og siger, at vi ikke er for grøn energi, men det er vi. Møllerne skal bare ikke genere.

Jan Thomsen, indehaver af hus på Mådevej


- Jeg kunne måske have levet med de to, og hvis man så havde sat de næste på den anden side af de eksisterende, så havde der ikke været noget brok, siger han.

Annonce

Det kunne være løst

Og det er hans navnebror Jan Sonnichsen enig i.

- Jeg kunne leve med de to første. Dem kan jeg høre dem på en stille sommeraften, men det er ikke i det omfang som med de to nye. Det er kommet alt for tæt på. Der er ikke nogen, der har noget imod udvikling, men tingene skal foregå rigtigt, og vi betaler den største pris, siger han.

Borgerne i Østerbyen har som sagt protesteret mod at få de store havvindmøller så tæt på deres boliger, men spørger man Thomas Barrett, der også har kæmpet for at få havvindmøllerne etableret på havet i stedet for på landjorden, så burde det slet ikke være endt der.

- Der findes løsninger på det her, og det har der gjort fra dag et. Det er min klare overbevisning. Jeg synes, vi skal søge de løsninger – andet kan ikke passe, siger han.

Men er der ikke kun en løsning på det set fra jeres bord – altså at få møllerne ned?

- Man kunne da starte med at sætte sig ved bordet og tale sammen. Hvis man havde sat møllerne på en anden måde, så havde vi ikke siddet her i dag, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Esbjerg

Den uperfekte bagside

Annonce