Annonce
Ugeavisen Esbjerg

Kærligheden til Esbjerg

Linda Skaaret beskriver sin hjemstavn med stor ømhed. Foto: Reymond Mosken.
Linda Skaaret har skrevet en bog, der dufter af minder, barndom og en dyb kærlighed til Esbjerg.

Udgivelse: Dengang Linda Skaaret var bette, løb hun rundt derude på villavejene i Tarp og legede med veninderne og kom hjem, når gadelygterne tændtes, og dengang var der ingen, der havde behov for at stave til SFO, og derhjemme kunne hun spise aftensmad med mor og de to ældre søskende og også far, hvis han var hjemme i Esbjerg med kutteren Cherie.

Der var også frihed til at hive lånerkortet frem engang om ugen, når bogbussen kom forbi, og det var lige her at en spirende kærlighed til historier, ord og fortællinger blev grundlagt, hvis hun altså ikke var nede på havnen og hang ud med fiskerne og bolværksmatroserne og indsnusede tjære, saltvand og gode historier. Far hev garnet op og gik i land og hun kom på Esbjerg Statsskole og læste russisk og gik i byen på Fem Eifel og på det 17. Trin.

Det var lige efter Murens fald og hun tog til Skt. Petersborg på udveksling i fire uger, og det var vildt spændende, og hun læste russisk på universitetet, men skiftede til litteraturvidenskab og det blev hun magister i med speciale i sygdom, og så tog hun til Norge, blev forelsket i både mand og land og fik børn, og der er hun såmænd endnu. Dog med en ny mand, teenagebørn og nu med en bog på skrivebordet og i computeren, der tager udgangspunkt i det hun kender og kendte fra Esbjerg, havn og klitter.

Annonce

Har altid skrevet

-Jeg har altid skrevet for mig selv. Digte og historier, men de blev liggende i skuffen. Det var ligesom min ting, og det var grænseoverskridende første gang bare at lade andre læse dem. Det var vel nærmest intimt, men kæresten er meget kreativ, han er musiker og har blandt andet spillet md Poul Krebs, skubbede til mig og han var begejstret for det han læste.

Det gav mig modet til at kontakte forlaget Grønningen, og de bed på i første omgang. Det var vildt uvirkeligt sådan at få ros og få at vide, at det var en god bog, som selvfølgelig skulle udgives. Jeg ved jo godt at det ikke er Kafka eller noget stor litteratur, men det er mit og det er fint, siger hun.

Annonce

Småmopset

Hun opfatter den som en slags kærlighedserklæring til Esbjerg med alt hvad der er godt – og knapt så godt her i byen.

-Jeg bliver faktisk lidt mopset, når folk kritiserer byen. Engang var jeg på restaurant i København, og her var der et par unge kvinder, der skulle ud i provinsen for at arbejde. Den ene skulle til Aalborg, og så udbrød den anden: det var da godt det ikke var Esbjerg. Der var jeg lige ved at rejse mig og råbe lidt ad dem. Jeg elsker Esbjerg. Det er min by og det primære sted, hvor jeg føler mig hjemme, så jeg er i byen et par gange om året, når vi altså må, og heldigvis er min kæreste også glad for byen. Han er blevet gode venner med min nevø Sebastian Bode, der jo spiller blues, og det hygger de sig så med, siger hun.

Og nu er den her så, bogen ”Fugl og Fisk”, der nok handler om en kvinde, der flygter fra Esbjerg på grund af en problematisk barndom og opvækst, men som kommer hjem igen og bliver forsonet med og omfavner det, hun er rundet af, og den kom på gaden mandag og kan købes i byens boghandler.


Jeg kan blive småmopset, hvis nogen rakker Esbjerg ned. Det forstår jeg jo slet ikke.

Linda Skaaret, nyslået forfatter
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Esbjerg

Kom med til eksamen

Ugeavisen Esbjerg

Huset har det hele

Ugeavisen Esbjerg

Daimi vendte hjem

Annonce