Annonce
Ugeavisen Esbjerg

Kalder alle mødre: I Esbjergs Mødregruppe hjælper mødre andre mødre. Det bliver ikke smukkere

Mødregruppen online var Randi Høxbros idé. Men hun er langt fra alene om at administrere den. Foto: Jacob Schultz
Engang gik vi til vores mødre med spørgsmål om moderskabet, kræsne børn, uforklarlig gråd, liggestillinger, søvnrytmer, gylpen, grænser. I dag går mødre til hinanden. I Facebookgruppen Esbjergs Mødregruppe vender 4.600 mødre – og nogle få procent fædre - praktiske og intime spørgsmål med hinanden. Den var Randi Høxbros idé.

Mor: Hvordan vil I vaske Ecco støvler af for opkast og bevare goretex funktionen? Hvad er jeres erfaringer med vuggestuen i Højvangshaven? Mit barn er begyndt at tisse i bukserne, har I nogle gode råd? Min datter er ti og har fået menstruation, har I prøvet noget lignende? Har andre oplevet, at det var sværere at blive gravid anden gang? Der er spørgsmål om alt til forældreskabet og moderrollen i Esbjergs Mødregruppe. Men først og fremmest er der svar.

- Gruppen er mor til mor og fuldstændig brugerdrevet. Vi er en anden generation mødre i dag. Vores mødre havde deres mødre at spørge til råds, og de gik også hjemme. I dag er mødrenes mødre travle og på arbejdsmarkedet, og de har slet ikke den rolle, som de havde tidligere, siger Randi Høxbro og fortsætter:

- I Facebookgruppen er der hurtigt svar og tilgængelig erfaring, den er skabt for at vise, man kan være mor på mange måder, og for at mødre kan bakke hinanden op og stille spørgsmål uden at skamme sig eller stå til regnskab. Nogle mødre har ikke et rum for at dele de bekymringer, så det kan de gøre der. Og jeg er overrasket over, hvor åbne mødrene er – der er ingen tabuer.

Annonce

Det kan ikke være smukkere

Randi Høxbro er 42 år, travl udviklingschef hos Business Esbjerg og mor til Clara på 13 og Alfred på 11. Men hun er også en igangsætter - fordi, hun slet ikke kan lade være. Da hun tilbage i 2010 var blevet tilstrækkelig træt af eksisterende salgskanaler for brugte ting og tøj, lavede hun gruppen Køb og salg for Esbjerg og omegn, som i dag har godt 29.200 medlemmer. Men da der gik for meget børnetøj og småsnak i den, lavede Randi Høxbro i oktober 2011 en ny gruppe på Facebook, en for Esbjergs mødre. Hun styrer den ikke alene, faktisk er de 16 mødre og fædre, der administrerer gruppen – uden betaling.

- Esbjergs Mødregruppe er ikke mit værk, den er jo ikke en brevkasse, hvor jeg svarer på spørgsmål. Den er mødre, der hjælper mødre – det kan ikke være smukkere, siger Randi Høxbro.

Jeg tror, det er nemmere at spørge andre mødre end sin egen mor. Den her mødregruppe er ikke for at sætte ”mor” på en holdeplads, men man bliver lidt sårbar og måske også lidt teenage-agtig, når man bliver mor, og så kan det godt være svært at tage imod sin egen mors råd. Mor, du forstår det ikke… I Esbjergs Mødregruppe er det ligesindede mødre, der vil dig det bedste.

Randi Høxbro

Gennem årene har gruppen også samlet ind til Børnetelefonen, arrangeret rundbold i Gryden, legegrupper og loppemarked.

- Og personligt har jeg fået mange bekendtskaber inde i gruppen. Vi har jo været bekendte i 7-8 år nu. Faktisk havde jeg Rikkes skitøj på i sidste uge, da jeg var på skiferie, for jeg havde ikke noget selv, griner Randi Høxbro.

- Vi mødre i gruppen er vokset sammen. Som mødre. Men der er mødre med børn i alle aldre i gruppen og kommende mødre, og der ligger en tryghed i, at nogle har prøvet det før, tumlet med de samme ting i forhold til moderrollen. Når man åbner op til hinanden, så opnår man en accept, siger administratoren.

Selv synes hun, hun altid har hvilet meget i rollen som mor. Alle er jo blevet født engang, og det er jo også gået, som hun siger. Hun har heller ikke haft tudeture over, om hun slog til.

- Det eneste, der slog mig ud, da min datter Clara var helt lille og for tidligt født, og jeg havde hende med på armen, når jeg var på toilet, så jeg havde mere tudeture over, om jeg virkelig skulle have hende på slæb i 18 år, griner Randi Høxbro.

Fora til mødre

For fem år siden lavede administratorerne bag Esbjergs Mødregruppe, profilen ”Mor i Esbjerg” på Instagram, med nu 1.678 følgere, hvor mødre deler ting med hinanden, direkte. Maveskindet efter en fødsel, at være ung mor, gode aktiviteter med børn, den slags.

Facebookgruppen ”Esbjergs Mødregruppe” tæller 4.600 medlemmer. 98 procent af dem er kvinder, 45 procent af dem er mellem 25 og 34 år, 38 procent er mellem 35 og 44 år, alle er lokale.

Der er få regler: Der må ikke føres politik i gruppen, og der må ikke laves salg eller reklame.

Mødre om mødregruppen

Pia Løvborg:

”Jeg har fået en mødregruppe, der kan hjælpe med ALT, på alle tider af døgnet. Har fået mange flere vinkler på løsninger/problemer, end hvis vi kun var fem i en mødregruppe. Og det vigtigste: Denne mødregruppe har aldrig været en konkurrence om at få det dygtigste barn, for der er altid nogle, der har børn, der er ligesom ens eget barn, som måske ikke lige følger den rigtige kurve eller har de samme udfordringer som en selv”.

Sandie Pedersen:

”Et virkelig færdifuldt fællesskab. Og så synes jeg måske også, vi fik en fælles stemme, rent lokalpolitisk, hvor vi var i dialog med partierne inden kommunalvalget.”

Nina Grinderslev Pors:

”Jeg bruger tit gruppen som mini-Google, hvis jeg skal søge inspiration/viden omkring ting, der har med byen at gøre. Det kan være anbefalinger af steder, aktiviteter og så videre. Da mine børn var små, var ”Google-søgningen” mere rettet mod erfaringer i forhold til småbørn og dagligdag.”

Annonce
Ugeavisen Esbjerg

Installation og superhits

Annonce
Ugeavisen Esbjerg

Cecilie valgte Da Vinci: Der er mange flere hænder oppe i timen

Annonce
Ugeavisen Esbjerg

Elever er enige: Sport i skoletiden gør os bedre til at lære

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Esbjerg

Der snakkes lidt i hjørnerne: Er profilklassen blevet folkeskolens favoritbarn?

Ugeavisen Esbjerg

Har Esbjerg-skoler fundet opskriften på succes? Her er Esbjergs mest populære skoleklasser

Ugeavisen Esbjerg

Kalder alle mødre: I Esbjergs Mødregruppe hjælper mødre andre mødre. Det bliver ikke smukkere

Ugeavisen Esbjerg

Musikere får kunstnerhjælp til øvelokaler

Ugeavisen Esbjerg

Restaurant bygger om for millioner: Imens kan kunderne tage i nummer to

Ugeavisen Esbjerg

Tøjbutikken flytter i boghandel og dobler op på plads

Annonce