Annonce
Ugeavisen Esbjerg

KOMMENTAR: Store esbjergensere burde bytte pladser

Det er fint og respektfuldt at opkalde pladser i Esbjerg efter vore store bysbørn. Blandt de største er Tage Sørensen og Henning. G. Kruse, som æres ved at få deres navn på en plads. Den ene ved Esbjerg Strand, den anden ved Musikhuset Esbjerg. Men er det de rigtige pladser, de to store esbjergensere æres med? Ugeavisen Esbjergs redaktør mener, de skal bytte plads.

Esbjerg roder med sine hæderspladser, men fejlene kan rettes uden skår i hverken ære eller værdighed, mener Ugeavisen Esbjergs redaktør.

Annonce

KOMMENTAR: Lad mig sige det med det samme. Det er meget fint og helt på sin plads, at Esbjerg hædrer to af sine største bysbørn med en plads. Tage Sørensen har fået sin plads yderst ude på Esbjerg Strand, hvor han selv har doneret en granitskulptur af et sejlskib. Henning G. Kruse får sit navn på Musikhuset Esbjergs kommende nye forplads, hvis tegning og etablering han selv betaler med penge fra sin fond.

Jeg synes bare, de to pladser burde bytte navn, så musikhusets forplads blev Tage Sørensens Plads, og pladsen tæt på vandet ved Esbjerg Strand blev Henning G. Kruses Plads.

Så ville Tage Sørensens navn blive fint og stærkt forbundet med det kulturliv og det musikhus, der betød så meget for ham, og som han støttede så flot. Det var jo Tage Sørensen, der i sin tid gav Vikings direktør, Jens O. Bjerre Madsen, licens til at kickstarte en indsamling til musikhuset blandt Esbjergs erhvervsvirksomheder. Det gjorde han på et møde, hvor de fleste stadig hang en smule i bremserne med hensyn til opbakningen. Indtil Jens O. Bjerre-Madsen tog en kuvert og skrev på den, at Tage Sørensen og Viking gerne ville give den første million. Udspillet satte for alvor gang i den private indsamling, der blev til over 30 millioner af de i alt 100 millioner, musikhuset kostede. Det resultat var næppe opnået, hvis Tage Sørensen havde fedtspillet, for så havde alle andre også sat deres barre for støtte lavere. Uden den første million fra Tage Sørensen var de næste mange millioner næppe kommet. Musikhusets nye forplads burde derfor opkaldes efter ham.

Og så kunne sømanden Henning G. Kruse, der gik i land og blev til Esbjergs mr. Offshore, få sit navn på den nuværende Tage Sørensens plads ved Esbjerg Strand. Pladsen har Semco Maritime som nærmeste nabo. Semco Maritime, som jo overtog Henning G. Kruses livsværk EOS - Esbjerg Oilfield Services i 2006. Fra pladsen kan man både se havet og havnen, som Henning G. Kruses liv og virke er så tæt forbundet med. Man kan også se det værft, der var et omdrejningspunkt for EOS, man kan se offshore-rigge, man kan ind i mellem se Esvagts røde skibe sejle ind og ud af havnen, og man kan også se Henning G. Kruses ikoniske hus ved siden af ”De Fire Hvide Mænd”. At stå på den plads er simpelthen at stå midt i Henning G. Kruses og Esbjergs fælles historie om fremsyn og handlekraft, der skabte arbejdspladser i tusindevis. Så lad pladsen skifte navn til Henning G. Kruses Plads.

Flyt i samme ombæring granitskibet og giv også det en bedre og mere rigtig plads. Pil skibet ned fra sit lidt mærkværdige podie på toppen af en bunke granitskærver. Her står skibet stadig delvist skjult og i hvert fald skæmmet af et målerskab, der er placeret, så man skulle tro, det var en fejl og ikke blot dårlig planlægning. Flyt eventuelt granitskibet til den nye ø ved Esbjerg Strand, hvor der må kunne blive en fin plads til det. Måske nær Lanternen, det kommende maritime center på Esbjerg Strand? Eller endnu bedre, et sted med udsigt til Claus Sørensen Gruppens domicil White House på Esbjerg Brygge. Skibet ville der symbolsk komme til at stå midt i et eksempel på den udvikling, dynastiet Sørensen med sine virksomheder i Esbjerg og sin veneration for Esbjerg har været og stadig er med til at skabe her.

Bunken af granitskærver, som granitskibet står på, kan godt blive liggende. Oven på den kan der så rejses en anden skulptur. Hvad med en ti meter høj havnepullert af stål? Den kunne blive et vartegn ligesom Mennesket ved Havet. Men, hvor de fire mænd kigger ud mod horisonten og signalerer udlængsel, så ville kæmpepullerten længst ude på Esbjerg Strands pynt være et smukt, maritimt symbol på, at Esbjerg er et godt sted, en sikker havn, hvor alle roligt kan lægge til. Her er noget stærkt at fortøjre tilværelsen til. Et solidt lokalsamfund skabt af mange, men ikke mindst af folk som Tage Sørensen og Henning G. Kruse.

Hverken Tage Sørensen eller Henning G. Kruse har bedt om at få en plads opkaldt efter sig, men begge har fortjent det. At ære dem med en plads er respektfuldt og rigtigt. Det burde der ikke kunne siges noget surt om, men det gør der. De første sølle og forudsigelige jantelovskommentarer var allerede fremme, da Tage Sørensen donerede granitskibet til Esbjerg og samtidig fik sit navn på den plads, hvor skibet står. Og de kunne høres igen, da det blev offentliggjort, at musikhusets nye forplads skal have navn efter Henning G. Kruse, der selv finansierer pladsens forandring som en gave til Esbjerg. Ingen skal naturligvis kunne købe sig til en plads i Esbjerg, og det er der heller ingen, der har gjort. Af den grund er det synd og noget rod, at det alligevel kan se sådan ud, hvis man absolut vil se Tage Sørensens og Henning G. Kruses gaver til byen og byens gestus som problematisk på den måde.

Men det er ikke for sent at rette op på rodet, og det kan ske med respekt. Giv Tage Sørensen og Henning G. Kruse de rigtige pladser. Byt de blå skilte. Det koster hverken ære eller værdighed. Tværtimod. Hvis det skal være, så kan en håndfuld gamle EOS-medarbejdere sikkert også lave en ti meter høj havnepullert med lidt hjælp fra deres gamle værft.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce