Annonce
Ugeavisen Esbjerg

Kommunen indleder dialog om Marbæk-fredning

Allerede i dag er der afgræsning af naturen i Marbæk. Arkivfoto: Tue Sørensen
Esbjerg Kommune og Danmarks Naturfredningsforening er gået i dialog om en fredning af Marbæk.
Annonce

Naturpleje: Danmarks Naturfredningsforening (DN) vil have Marbæk fredet, og foreningen vil gøre det i samarbejde med Esbjerg Kommune. Det første skridt i det samarbejde blev taget, da politikerne i Esbjerg Kommunes plan- og miljøudvalg skulle kigge på sagen.

I første omgang blev det dog hverken til et ja eller et nej til fredningen af Marbæk-området.

- Jeg synes, vi skal have et bedre beslutningsgrundlag, end der er lige nu, siger udvalgsformand Karen Sandrini (S).

Helt konkret skal der svares på, hvad en fredning vil betyde for den eksisterende brug af og plan for Marbæk-området, samt om fredningen kun skal gælde kommunale arealer.

Annonce

Dialog skal tages

- Vi syntes, det var en god ide, at forvaltningen tog en dialog med Danmarks Naturfredningsforening for at have det samarbejde omkring fredningen. Så kan der også være en forventningsafstemning, siger Karen Sandrini.


Hvis man bare lader de store arealer med lyng i Marbæk passe sig selv, vokser de til med græs og krat. Så man er nødt til at pleje dem for at sikre dem.

Carsten Mathiesen, næstformand i DN's lokalafdeling i Esbjerg


Carsten Mathiesen, næstformand i DN-Esbjerg og initiativtager til fredningen, glæder sig over det, han opfatter som en fremstrakt hånd fra Esbjerg Kommune. Og han er overbevist om, at en fredning af Marbæk kan gå både hånd i hånd med Marbækplanen og brugerne af området.

- Fredningen vil bare sikre en bedre natur, og det lægger Marbækplanen også op til. Jeg ved godt, der er snak om et trailcenter, og der er ikke noget i vores fredningsforslag, der er i karambolage med det, siger han og forklarer, at fredningsforslaget kun omfatter arealer ejet af kommunen.

Carsten Mathiesen ser fredningen som en kæmpe anerkendelse af Marbæk-området, der både byder på sjældne naturtyper og 60 sjældne arter som blandt andre ensianblåfuglen og det dragelignende markfirben.

- Fredningen er jo den bedste måde at beskytte naturværdierne på. Og det er også en cadeau til kommunen, at Marbæk er kommet gennem nåleøjet. Fredningen skal skabe en bedre biodiversitet og vil gøre, at vi kan få nogle gode plejeplaner for naturen i Marbæk. En ting er at have dyr gående, en anden ting er at optimere deres virke. Afgræsning er ikke bare afgræsning, det kan være for meget, for lidt og på de forkerte tidspunkter, siger Carsten Mathiesen.

Hvad er en fredning?

  • Fredninger er et enestående redskab i arbejdet for at beskytte Danmarks natur. Med en fredning tager man udgangspunkt i et konkret naturområdes særlige behov og lægger rammerne for driften af området i al fremtid.
  • Med en fredning kan man for eksempel fastlægge bestemte stiforløb, sikre udsigter, vedtage en bestemt naturpleje eller driftsform.
  • Danmarks Naturfredningsforening er den eneste private forening, nationalt og internationalt, der har ret til at rejse fredningssager. Det er Fredningsnævnet, der afgør om et område skal fredes.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Esbjerg

Succes for frokostpop

Annonce