Annonce
Ugeavisen Esbjerg

Krabber kan ikke lide plasticspanden

Vær god ved krabber og havdyr, når du leger ved stranden - drop plasticspanden.
De kan blive stressede, mangle ilt og dø, men du kan godt nyde de små havdyr ved vandkanten uden en plasticspand.
Annonce

Beskyt dyrene: Det er sjovt at fange krabber i vandkanten med et fiskenet, og vi gør det rigtig meget i denne sommertid. Ofte ender krabberne i en lille plastikspand sammen med andre små, indfangede havdyr. For dyrene er den uskyldige leg dog ikke lige så sjov som for børnene. Der er nemlig flere problemer ved kortidsopbevaringen i en spand, forklarer biolog i Dyrenes Beskyttelse, Nicolaj Lindeborgh.
- De fleste af de dyr, der lever ved stranden, er vant til vandtemperaturer, der er under 20 grader. Allerede ved 20 grader er der mange af havets dyr, der begynder at få det for varmt. Så en spand i solen bliver let så varm, at dyrene dør, siger han.

Den anden ting der kan være et problem, er iltindholdet i spanden. Havets dyr bruger ilt i vandet til at ånde, og i spanden kommer der ikke megen ny ilt til, forklarer Nicolaj Lindeborgh.

- De to problemer påvirker faktisk hinanden. Jo højere vandtemperatur, desto mindre ilt kan vandet rent fysisk indeholde, og desto mere bliver dyrene stressede til at skulle bruge ilten, siger han.

Den bedste måde at minimere dyrenes stressimpulser er ikke overraskende at lade dem være så meget i fred som muligt. På den måde vil man også bedre kunne se, hvordan de faktisk opfører sig naturligt.

Det betyder, at dyrene ikke skal transporteres for meget rundt, mens de opbevares, og at man ikke skal banke på sin vandbeholder. Stressen kan også minimeres ved at have så få dyr som muligt sammen og ved at have enkelte gemmesteder som løse tangplanter.

Annonce

Fem gode råd

Put ikke dyr i en lille spand. Brug plastbaljer, der er store nok til at børn kan bade i dem.

Lad baljen står i det lave vand, så den nedkøles.Pas på ikke at stresse dyrene for meget.

Et godt råd


Put sand i bunden og sten med tang til skjul. Det bliver sværere at se dyrene, men de opfører sig til gengæld mindre stresset og mere naturligt.

Hæld hele tiden forsigtigt nyt vand i baljen fra en spand. Når baljen er fuld, løber det overskydende vand bare ud.

Når man er færdig, kan baljen forsigtigt tippes – eller hvis den står i meget lavt vand, kan den trækkes lidt ud og lægges på siden, så dyrene stille og roligt svømmer ud.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce