Annonce
Ugeavisen Esbjerg

Kronborg sender fragilt X-sag til minister

Niclas og Lucca er begge født med fragilt X-syndrom, der er en genfejl i X-kromosomet. Piger har normalvis færre symptomer end drenge, fordi piger har to X-kromosomer, mens drenge kun har et. Foto: Tue Sørensen
Kan man bruge to forældres ønske om at have deres 14-årige søn hjemme i weekenderne mod dem? Det spørgsmål har Anders Kronborg bedt ministeren om at kigge på.

Principielt: Sagen om Esbjerg Kommune, der fjernede hjælp fra familie med to handicappede børn, er endt på social- og ældreminister Astrid Krags (S) skrivebord. Det er hendes partifælle og Christiansborg-kollega Anders Kronborg, der har valgt at sende sagen videre til ministeren. For selvom det er en kommunal sag, mener han, der er nogle helt principielle spørgsmål at tage stilling til i den.

- Selvom man har et handicap, har man stadig behov for at være sammen med sine forældre og behov for at have sine forældre tæt på sig. Jeg tror, det gælder alle børn, at familien er en ressource, og jeg kan se, som sagen bliver beskrevet her, at hvis en forælder ikke 24-7 selv kan stå til rådighed, bliver man tilsyneladende fortalt, at man kan miste sit barn, siger Anders Kronborg med henvisning til den afgørelse, Esbjerg Kommune tog i sagen, da familien Ibsgaard skulle have ansat en ny hjælper til at aflaste hver anden weekend.

Den sag endte med, at familien helt fik fjernet hjælpen i de weekender, børnene er hos deres far Jørn Ibsgaard. Forklaringen var blandt andet, at det var familiens eget valg, at de havde deres 14-årige søn hjemme.

Annonce

Et generelt problem

Desuden skrev kommunen i sin afgørelse:

"Det er Esbjerg Kommunes vurdering, at når I som forældre vælger at have begge børn hjemme på skift i hver weekend, får Lucca aldrig mulighed for at have en weekend alene med jer som forældre, da Niclas altid er hjemme på samvær i weekenderne, hvorimod Niclas løbende får dækket dette behov i de døgn, hvor Lucca er på Krohaven."

De her sager kan man lære af politisk, for uanset om man har et handicappet barn, eller om man kommer ud for noget i sin tilværelse, skal man nødigt ende i en kamp imod et system, så skal man behandles med værdighed og respekt.

Anders Kronborg (S), medlem af Folketinget

Anne Marie Geisler Andersen har gennem flere måneder været i dialog med familien, og hun er glad for, at sagen nu også får fokus på Christiansborg.

- Jeg tænker, der er et generelt problem og ikke kun i vores kommune, siger hun og forklarer:

- Vi er nødt til at få afklaret, om der lovgivningsmæssigt er nogle forhindringer i, at vi støtter en familie i at have samvær med en anbragt dreng, hvis vi politisk mener, det bør være muligt. Det gør jeg. Jeg har et ønske om, at vi støtter op om hele familien, når vi støtter familier med børn med handicap. De vil jo gerne deres børn, og det burde vi støtte, siger Anne Marie Geisler Andersen.

Jeanett Ibsgaard er glad for, at så mange politikere nu tager initiativ til at få kigget sagen igennem.

- Det er da positivt, men det er jo ærgerligt, at vi skal helt herud, at vi skal presses så langt ud, før der bliver lyttet, siger hun.

Spørgsmål til ministeren

Anders Kronborg (S) skriver blandt andet til social- og ældreminister Astrid Krag:

"Jeg vil gerne bede ministeren forholde sig til artiklerne om en familie med handicappede børn.

Jeg har bl.a. noteret mig, at Landsforeningen for Fragilt X Syndrom i Danmark mener, kommunen svigter familien, og jeg har noteret mig det principielle, at hvis ikke familien kan klare dagligdagen uden hjælp, så skal børnene placeres hele tiden på et bosted. Ingen af børnene er myndige, hvor det ældste barn er 14 år."

Annonce
Annonce
Ugeavisen Bramming

LA-spids: - Vi skal selv tage større ansvar

Annonce
Annonce
Ugeavisen Bramming

Musik og debat om Højskolesangbogen

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Esbjerg

De unges klimafrygt blev hørt

Ugeavisen Esbjerg

SVS ansætter ny klinisk lektor i blodpropsygdomme

Ugeavisen Esbjerg

Blue Water på opkøb i Canada

Ugeavisen Esbjerg

Fantasyfestival for fulde huse

Ugeavisen Esbjerg

Politikerne drejer nøglen om hos Headspace i Esbjerg

Ugeavisen Esbjerg

Lørdag rammes Fanø af et kritisk olieudslip

Ugeavisen Esbjerg

Folketingets Præsidium fik meget med hjem

Ugeavisen Esbjerg

Enorm energi: Nu er de trætte, men tilfredse

Ugeavisen Esbjerg

Byhistorisk Arkiv ikke en del af budgetaftalen

Ugeavisen Esbjerg

Blod-is og marcipanæbler

Ugeavisen Esbjerg

Tre ildsjæle svedte bravt i kampen mod Sclerose

Ugeavisen Esbjerg

Skolemesterturnering med 223 hold

Ugeavisen Esbjerg

Hårdt ramt familie donerer 100.000 til kamp for de sygeste

Ugeavisen Esbjerg

20 års jubilæum i de franske alper

Ugeavisen Esbjerg

Så er det finaletid på Granly Speedway Arena

Ugeavisen Esbjerg

Esbjerg Havn - tegning og akvarel

Ugeavisen Esbjerg

200.000 kroner til Recovery Bulls

Ugeavisen Esbjerg

Nye pædagogiske assistenter

Ugeavisen Esbjerg

ETAC løbet med Ombold blev kæmpe succes

Ugeavisen Esbjerg

Datter af en alkoholiker

Ugeavisen Esbjerg

Virkeligheden overhaler fantasien

Annonce