Annonce
Ugeavisen Esbjerg

Krudtprinsesse: 12-årige Mille designede Årets Batteri hos Royal Fireworks

12-årige Mille Nygaard fra Sædding er bidt af en gal fyrværker. Og hos Royal Fireworks er man dybt imponeret over den seje 6.-klasses elev. Foto: Tue Sørensen
Mille Nygaard fra Esbjerg er vild med fyrværkeri. Helt vild. Nu har hun designet "Årets Batteri 2021" med timing, effekter, farver og det hele. I finalen var hun oppe imod mænd, der til daglig arbejder med fyrværkeri.
Annonce

Krudtprinsesse: 12-årige Mille Nygaard fra Esbjerg har ikke blot krudt i måsen, hun har også krudt i blodet.

For fire år siden blev Mille bidt af fyrværkeri-kunsten, og lige siden har hun gennemtrawlet YouTube videoer med fyrværkeri og nørdet fyrværkeriets særlige afbrænding af kemiske forbindelser, der skaber lydeffekter, lyseffekter eller røg. Og den eksplosive passion har nu betydet, at Mille Nygaard har skudt sig selv helt ind i historiebøgerne.

Royal Fireworks fik i alt 138 henvendelser i konkurrencen. Men det var 12-årige Mille fra Sædding, der strøg helt til tops og sprang ud som vinder. Foto: Tue Sørensen

I en konkurrence hos Royal Fireworks i december, hvor man kunne designe sit eget batteri med effekter, farver, krudtmængde, timing, knald og brag har 12-årige Mille nemlig lavet intet mindre end "Årets Batteri."

- Ja, det havde jeg ikke lige regnet med, men det er da super fedt. Jeg har selv tegnet mit batteri, hvor jeg har brugt små mønter for at få den rette diameter på rørene. Derudover har jeg tænkt en del på effekterne, for det skulle være noget, som jeg selv synes, er flot, forklarer Mille og tilføjer, at hun også har doseret krudtmængden, så batteriet ikke ville blive for dyrt.

Annonce

Dommere dybt imponerede

Alt det imponerede dommerkomiteen så meget, at Mille Nygaard sprang i finalefeltet mod fire andre. Og sørme om den 12-årige pige ikke strøg helt til himmels og endte med den fornemmeste afslutning - 1. pladsen.

- Vi fik i alt 138 henvendelser i konkurrencen. Vi udvalgte så de fem, som vi fandt mest interessante i forhold til opbygning og beskrivelse. Vi kiggede også på, hvad der kunne lade sig gøre i forhold til vores leverandør i Kina, som havde kort tid til at sætte batterierne i produktion og lave videoer. De fem videoer skulle forbrugerne så bedømme batterierne ud fra, fortæller fyrværker Jimmi Nielsen fra Royal Fireworks, der var en del af dommerkomiteen.


Jeg får min bedstefars pant-penge til at købe fyrværkeri for. Det er jeg super glad for.

Mille Nygaard


Det er tredje år, at konkurrencen om årets batteri finder sted, og Jimmi Nielsen og de andre i juryen var imponerede over Milles design, effekter og beskrivelser.

- De første to år var der frit slag indenfor lovgivningens rammer, og det var stort set to identiske batterier, der vandt stort de år. I år havde vi derfor lavet flere krav til blandt andet vinkler, varierende rørstørrelser og forskel i effekter, siger Jimmi Nielsen og fortsætter:

- Der kom nogle sindssygt gode forslag, men forbrugerne valgte, at det var Milles, der var flottest. Det er så imponerende, for de andre, som hun var oppe imod i finalen, arbejder til dagligt med fyrværkeri i en eller anden forstand, fortæller Jimmi Nielsen, der kalder det overraskende, at en 12-årig pige går så meget op i fyrværkeri.

- Max én procent af konkurrencedeltagerne var piger. Vi har aldrig oplevet en 12-årig pige, der kan det. Det er super fedt, siger Jimmi Nielsen.

Annonce

10 batterier og 5.000 kroner

Det får Mille Nygaard til at smile stort. Hun elsker alt ved fyrværkeri. Til nytår bruger hun og farmand Anders på den anden side af 3.500 kroner på krudt, og Mille vil ikke afvise, at hun skal være fyrværker, når hun bliver større.

I en konkurrence hos Royal Fireworks i december, hvor man kunne designe sit eget batteri med effekter, farver, krudtmængde, timing, knald og brag har 12-årige Mille nemlig lavet årets batteri. Foto: Tue Sørensen

Hun er stolt af at have designet og vundet med sit drømmebatteri, som hun har kaldt Majestæten i anledning af dronning Margrethes 80-års fødselsdag i 2020. Milles batteri bliver nu sat i produktion som "Årets Batteri 2021" hos Royal Fireworks og kommer til at koste 499 kroner.


Jeg må selv skyde børnekrudt af, mens min far skyder det andet af. Min mor og søster er ikke så vilde med fyrværkeri som min far og jeg.

Mille Nygaard


Som vinder af konkurrencen får Mille selv 10 stk af batteriet, ligesom hun har modtaget et gavekort på 5.000 kroner til køb af fyrværkeri hos Royal Fireworks. Små 3.000 kroner har hun allerede fyret af, men der er fortsat 2.000 kroner at brænde af, når 2021 bliver til 2022.

- Det bliver fedt, og jeg glæder mig allerede til nytår, smiler den lille krudtprinsesse, der går i sjette klasse på Fourfeldtskolen.

"Det er fordi, det er så flot, men også lidt farligt. Det er bare fedt," siger Mille Nygaard om, hvorfor hun er så vild med fyrværkeri. Foto: Tue Sørensen
12-årige Mille Nygaard fra Esbjerg har ikke blot krudt i måsen, hun har også krudt i blodet. Foto: Tue Sørensen

Her synes kammeraterne, at det er sejt, at hun har designet sit eget fyrværkeri og vundet konkurrencen om "Årets Batteri". Det samme synes Mille egentlig også selv, for fyrværkeri er det bedste hun ved.

- Det er fordi, det er så flot, men også lidt farligt. Det er bare fedt. Jeg kan også bedre lide nytårsaften end juleaften og min fødselsdag. Ja, jeg elsker bare fyrværkeri, ler Mille Nygaard, der som designer af "Årets Batteri" hos Royal Fireworks vist er hende, vi bør kalde Majestæten.

12 årige Mille Nygaards tegning af sit batteri. Hun arbejdede først med "Kong Christian" som navn på sit batteri, men endte med at kalde det "Majestæten". Foto: Tue Sørensen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Ugeavisen Esbjerg

Gå i klub på nettet

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Esbjerg

Den ubesejrede

Annonce