Annonce
Ugeavisen Esbjerg

Kunsten at leve normalt

Skal man tage til Fanø Vesterland bare fordi man må, når man har en coronasmittet datter derhjemme? Det spørgsmål skulle avisens færdigvaccinerede journalist forholde sig til. Foto: Tue Sørensen
Hvordan lærer vi at leve normalt efter halvandet år med coronarestriktioner? Det spørgsmål satte sig i avisens journalist, da hans yngste datter fik corona, mens han selv var færdigvaccineret.

Genåbning: Den fredag var der flere ubesvarede opkald på min telefon. Jeg kendte ikke det nummer, og jeg var optaget på arbejde. Derfor fik skolen fat på min hustru. Alle børnene i min yngste datters klasse skulle hentes. De var nærkontakter til en coronasmittet klassekammerat, lød det fra skolen.

Om eftermiddagen trillede tårerne ud af øjnene på mine børn. De er seks og ni år, og deres længe ventede sommerferie var i bedste fald udskudt en uge. Vi var i slutningen af august, og nu holdt vi børnene hjemme fra skole. Jeg var selv færdigvaccineret, og jeg fik for en sikkerheds skyld en negativ coronatest, og jeg tog på arbejde, som retningslinjerne foreskrev. Min datter fik også en negativ test. Det var på fjerdedagen. På sjettedagen skulle hun testes igen. Da var den positiv.

Vi var slået tilbage til coronastart, men vi vidste godt, at det kunne være meget værre end syv dages selvisolation. Vi havde det godt, min datter havde det godt, og hvis hun ikke havde fået den test, havde vi aldrig anet, at hun var syg. Og der stod jeg med mine to coronavacciner som den eneste færdigvaccinerede i husstanden, og hos coronaopsporingen sagde de, at jeg måtte leve helt normalt. Jeg måtte gå på arbejde. Jeg måtte også tage til den musikfestival Fanø Vesterland, der blev udskudt sidste år, og som jeg havde glædet mig til.

Annonce

- Men kan jeg få corona og smitte andre, spurgte jeg manden i telefonen.

Og han sagde, ja og ja. Det var op til min egen samvittighed, fik jeg at vide. Først tænkte jeg, at det var det nemmeste valg i verden at tage.

For selvfølgelig kunne jeg ikke risikere at tage coronaen med fra min villa i Gjesing til Fanø, hvor jeg skulle stå skulder til skulder med 5000 andre, hvor jeg skulle drikke øl og kramme, danse og skråle med. Selvfølgelig kunne jeg ikke det.

En vaccine gør det kun mindre usandsynligt, at man kan blive smittet med Covid 19. Nye tal fra USA viser endda, at delta-varianten giver et større antal gennembrudsinfektioner. Ikke-vaccinerede har stadig fem gange større sandsynlighed for at blive smittet med Covid-19, men før delta tilbage i maj var det tal otte gange. Vaccinen virker dog stadig, også i forhold til, hvor syge vaccinerede bliver af Covid-19.

Ikke vaccinerede har 29 gange større sandsynlighed for at ende på hospitalet med Covid-19, fremgår det af undersøgelsen fra Centers for Disease Control and Prevention.

En rapport fra Statens Serum Institut fra august tegner et lignende billede.

Tyra Grove Krause, konstitueret faglig direktør på Statens Serum Institut, forklarede efter rapportens offentliggørelse på instituttets hjemmeside:

"Fuldt vaccinerede, der alligevel bliver smittet, kan - selvom de ikke er særlig syge - stadig smitte andre."

Der er da nogle, der bliver bange. Det kan godt være, at nogle aldrig rejser til udlandet mere, men jeg tror, de fleste af os efter en tid vil have genoptaget stort set det, vi gjorde før.

Berith Bro, psykolog

Jeg lyttede til min mavefornemmelse og satte festivalbilleten til salg, og jeg aftalte med min redaktør, at jeg arbejdede hjemmefra, indtil familien var ude af isolationen. Der var nogle, der skubbede mig i den retning. De sagde det, jeg selv tænkte.

Tidligere på sommeren fik familien Lindhardt en uges ferie på Fanø. Men coronaen kostede en planlagt sensommerferie. Privatfoto

- Du kan ikke tage derover.

Men så fik jeg et opkald fra en veninde, som mente det modsatte.

- Hvorfor tager du ikke bare med, du er jo vaccineret?

Og jeg kom til at tænke på, om jeg overhovedet gjorde det rigtige. Hvis samfundet skal genåbne, hvis vi skal vende tilbage til et normalt liv, nytter det så noget, at vi bliver ved med at tage coronafrygten med ind i fremtiden?

I Esbjerg Kommune har direktør for Sundhed & Omsorg Arne Nikolajsen haft titel af coronageneral under pandemien. Han har styret den kommunale indsats, og nu er han med til at styre os tilbage mod det normale. Derfor ringede jeg til ham for at finde svaret på mit spørgsmål.

- Vi er nødt til at have gang i samlivet og fritidslivet, sagde Arne Nikolajsen.

Han var selv til Fanø Vesterland, men han stod ikke foran scenen og hoppede i takt til musikken, han tog sine forholdsregler, og han mente, at jeg kunne have gjort det samme.

- Jeg ville sige, du skulle blive testet, og hvis du var negativ, kunne du tage af sted. Men du skulle tage forholdsregler og holde afstand, siger Arne Nikolajsen, der ikke kun har oplevet usikkerheden omkring genåbningen fra undertegnede.

- Jeg tænker folk er nervøse. De ved ikke, hvordan de skal forholde sig, og der tænker jeg bare, vi skal lade være med at glemme den sunde fornuft, siger Esbjergs coronageneral.

For min lille familie i Gjesing blev den ferie endegyldigt aflyst, og det gav endnu en samtale med børnene, og det gav endnu flere tårer. Vi fik et gavekort til næste år, Fanø Vesterland-billetterne blev solgt til halv pris, og den beslutning var coronageneralen ikke ubetinget enig i. Vi skal jo leve videre nu med en erkendelse af, at coronaen er her. Sådan er det også i de danske folkeskoler, hvor ikke engang nærkontakter længere bliver sendt hjem.

- Der er ingen, der rigtig tør sige det, men nu lader man smitten køre blandt børn og unge. De bliver jo ikke så syge af det, og de bliver ikke indlagt, forklarer Arne Nikolajsen.

Det er svært at glemme, alt det vi har brugt de sidste halvandet år på at lære at passe på. Vi må smide mundbindene, vi skal sende vores børn i skole, og de må blande sig og lege med hinanden på kryds og tværs, og de kommer hjem fra skole og går til fodbold eller tager til svømning, og de kommer hjem og får kys og kram af mor og far. Og det er ikke så mærkeligt, at jeg ikke bare kunne gemme alt det væk, og tage til den festival, mener psykolog Berith Bro, der også er medlem af coronapanelet i Dansk Psykologforening.

- Det tager jo tid for os at genoprette tilliden igen. Der var jo ikke nogen af os, der havde forestillet os, at vi skulle opleve en pandemi. Så vi har fået udfordret tilliden til livet og verden, og det tager tid at genoprette den. De fleste af os, kan ikke bare smide tøjlerne fra den ene dag til den anden, fortalte hun.

Tidligere på sommeren havde jeg ikke den samme bekymring, da jeg tog til landskamp i Parken, da Danmark spillede den første kamp til EM efter Christian Eriksens kollaps. Det blev et 1-2 nederlag til Belgien, men det blev en sejr for sammenholdet, og det blev en sejr for det normale liv, for vi sang ”Det er et yndigt land” i Parken, vi festede i Nyhavn, vi sejlede op ad åen og vi var røde og hvide sammen med 25.000 andre. Dengang havde jeg selvfølgelig ikke en coronasmittet datter derhjemme, men dengang blev jeg også mødt af blandede holdninger fra omverdenen. For selvom jeg havde fulgt retningslinjerne, blev jeg bedt om at blive hjemme fra arbejde, indtil jeg havde en negativ coronatest på fjerdedagen, og jeg følte mig næsten som en kriminel. Men hvorfor reagerer vi egentlig så forskelligt?

- Vi kan jo være meget selektive i, hvad vi tager til os. Ofte tager vi noget til os, der passer meget godt ind i det verdensbillede, vi har, forklarede Berith Bro.

Man skal ikke længere væk end til det nærmeste supermarked for at se det med egne øjne. To minutter ved indgangen vil afsløre, at nogle stadig vil spritte hænder, men mange vil gå direkte forbi de spritstandere, vi var så gode til at bruge for få uger siden.

- Vi har en tendens til at falde tilbage. Uanset hvad der sker, er det meget få værdier, der ændrer sig. Man kan ikke opretholde at rende rundt i beredskab og at gå og være bange. Så det vil blive hverdag igen, uanset om vi hører om, at naboen eller nogle lidt længere væk er døde af corona, sagde Berith Bro.

Måske gjorde jeg det forkerte i forhold til det store billede, i forhold til at vi skal genåbne og have gang i økonomien, men da jeg spurgte Berith Bro, så forklarede hun, at jeg gjorde det rigtige for mig.

- Hvis man har de dilemmaer, skal man følge sig selv, og det man selv er mest tryg ved. Om det så er fordi, man er bange eller ansvarlig. Der gælder det om at følge, det man har det bedst med, man har ret til at sige fra uden at skulle forsvare og forklare, sagde psykologen.

Men jeg kunne jo bare være taget til festival, og vi kunne jo bare have lukket vores øjne og være taget afsted på den ferie, dengang min datter var nærkontakt. Hun havde jo ingen symptomer, og børnene blev jo så kede af det.

- Umiddelbart bliver de kede af det, men senere … noget af det jeg kan huske fra min barndom er da, hvor jeg kan huske, at mine forældre på bemærkelsesværdig vis har været meget ansvarlige, sagde psykologen.

Efter syv dage i hjemmeisolation var min familie fri af coronaen igen. Min yngste datter fik ingen symptomer undervejs, og hun smittede ikke andre i husstanden.

Coronasmitte.dk

På hjemmesiden coronasmitte.dk kan man i dag læse. ”Covid-19 er ikke længere samfundskritisk … alle restriktioner ophører”. Hvis man klikker sig ind på hjemmesiden under råd og vejledning kan man under forsamlinger læse, at forsamlingsforbuddet er ophævet, men her bliver det også understreget at:

”Det er vigtigt at følge Sundhedsstyrelsens seks generelle råd om smitteforebyggelse”.

Vi skal holde afstand, lufte ud og skabe gennemtræk, vaske hænder ofte eller bruge håndsprit, gøre rent, blive hjemme og blive testet, hvis vi får symptomer og øverst på den liste står der: ”Bliv vaccineret”.

Annonce
Annonce
Ugeavisen Esbjerg

Politikere: Vi skal lytte mere

Annonce
Annonce
Ugeavisen Esbjerg

Tre færger på Fanø en succes

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Esbjerg

Fejlene skal holdes på et minimum mod oprykker

Ugeavisen Esbjerg

Hent et gratis Female

Ugeavisen Esbjerg

Grøn energimangel skaber behov for landvindmøller

Ugeavisen Esbjerg

Sweaterbutik åbner midlertidigt i Broen

Ugeavisen Esbjerg

SOSU-udvidelse kan koste foreningslivet

Ugeavisen Esbjerg

Budgettet banket på plads

Ugeavisen Esbjerg

Studie 10 sender insekter på hotel

Ugeavisen Esbjerg

God kemi mellem forskning og familieliv

Ugeavisen Esbjerg

Børn og voksne tog en tørn for naturen

Ugeavisen Esbjerg

Gågadespørgsmål med sprængstof i

Ugeavisen Esbjerg

Alle kan tale med om højhuse og byudvikling

Ugeavisen Esbjerg

- Dejligt, at der sker noget her

Ugeavisen Esbjerg

Rosengreen fyldte kroen med kvinder og mode

Ugeavisen Esbjerg

Søren Rasmussen stopper i 2022

Ugeavisen Esbjerg

Diana drømmer om endnu mere indflydelse

Ugeavisen Esbjerg

Ny sygeplejefaglig direktør på Sydvestjysk Sygehus

Ugeavisen Esbjerg

Færøernes største sygehus på inspirationstur til Sydvestjysk Sygehus

Ugeavisen Esbjerg

Team Esbjerg stolt vært for Santander Final4 i februar

Ugeavisen Esbjerg

Gå en tur i det ukendte

Ugeavisen Esbjerg

Opråb fra vindbranchen: Den grønne omstilling mangler grøn strøm

Ugeavisen Esbjerg

Linda går efter græskar-guld

Annonce