Annonce
Ugeavisen Esbjerg

Kvisten er ny forening i Vindrosen

Foreningen Kvisten, der er et tilbud om terapiforløb for voksne med senfølger efter seksuelle overgreb i barndommen, flytter ind hos Frivillighuset Vindrosen i Esbjerg. Foto: Colourbox
Omkring en kvart million danskere har senfølger efter seksuelle overgreb, og mange får dem ikke behandlet. Det arbejder den landsdækkende Forening Kvisten på at ændre, ét gratis terapiforløb ad gangen. Nu også i Esbjerg.
Annonce

Ny forening: Esbjerg har i Frivillighuset Vindrosen et unikt hus. Et hus, der som en anden paraply dækker over en masse forskellige foreninger, det alle har ét til fælles. At skabe gode rammer for og tilbyde hjælp til Esbjerg og omegns borgere.

Nu har huset fået endnu en "beboer", som er et tilbud om terapiforløb for voksne med senfølger efter seksuelle overgreb i barndommen. Foreningen Kvisten tilbyder forløbene i mere end 40 kommuner i Danmark.

- Når en borger henvender sig med et ønske om hjælp, afklarer vi først og fremmest, om Kvistens hjælp er det, de har brug for, hvorefter de visiteres ind på en venteliste. Når det bliver den pågældendes tur, aftaler en frivillig terapeut og borgeren, hvornår de skal mødes, forklarer Lisbeth Høstgaard Møller, der er leder af Kvisten.

En individuel samtale varer cirka en time og foregår typisk hver eller hver anden uge. Selve samtaleforløbet kan strække sig over en til flere måneder efter behov og aftale.


Når en borger henvender sig med et ønske om hjælp, afklarer vi først og fremmest, om Kvistens hjælp er det, de har brug for.

Lisbeth Høstgaard Møller, leder af Kvisten


Annonce

Søger frivillige

For at blive frivillig terapeut i Kvisten skal man enten være psykolog eller psykoterapeut, og man skal være indstillet på at bruge 2-3 timer om ugen, svarende til to klienter.

- Lige nu har vi kun én frivillig terapeut i Esbjerg, hvilket betyder, at der er venteliste for borgere, som ønsker at deltage i et forløb, fortæller Lisbeth Høstgaard Møller, som oplyser, at da Kvisten begyndte med at hjælpe voksne med senfølger efter seksuelle overgreb, var det helt gratis.

- Det betød desværre, at der var nogle, som ikke tog behandlingen alvorligt og undlod at overholde aftaler. Derfor har vi valgt, at man skal betale et årligt kontingent på 600 kroner for at modtage gratis terapi. Det har betydet, at borgerne forpligter sig mere i forløbene, siger Lisbeth Høstgaard Møller.

Annonce

Anonymitet hos Vindrosen

Frivillighuset Vindrosen udlåner lokaler til op mod 160 foreninger. Det betyder, at når en borger går ind i huset, så ved andre ikke, hvad grunden til besøget er.

- Vi bruger frivillige centres lokaler i hele landet. Det gør vi af to grunde. For det første ville det ikke være muligt at tilbyde gratis terapiforløb, hvis vi skulle betale husleje på 45 forskellige adresser. For det andet giver frivilligcentre som Vindrosen en anonymitet for borgerne, som vi ikke ville kunne tilbyde, hvis der hang et skilt med vores navn på døren, siger Lisbeth Høstgaard Møller og fortsætter:

- Når man går ind i Vindrosen, føler borgerne ikke, at de udstiller deres formål med besøget. Og det er meget vigtigt, da seksuelle overgreb stadig er forbundet med skam og på mange måder er et tabubelagt emne.

Foreningen Kvisten tilbyder individuelle forløb, gruppeforløb samt telefonisk rådgivning, hvor man kan få hjælp her-og-nu. Mere info kan fås kvistene.dk, hvor man også kan henvende sig, hvis man ønsker at være frivillig.

Seksuelle overgreb

Den danske befolkningsundersøgelse ”Sex i Danmark” viser, at 6,7 procent danskere har været udsat for mindst ét seksuelt overgreb i deres liv (Frisch m.fl. 2019). Hertil kommer et større mørketal. Det er både videnskabeligt og klinisk dokumenteret, at seksuelle overgreb kan manifestere sig som fysisk, psykisk og social mistrivsel. (Frisch m.fl. 2019). Desværre er der alt for mange voksne med senfølger efter seksuelle overgreb i opvæksten, der ikke får den hjælp, som de har behov for. En stor andel af Kvistens målgruppe får aldrig hjælp, eftersom emnet er et af de mest tabubelagte overhovedet. Socialstyrelsen skønner, at 60 – 80 procent af dem udvikler senfølger.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Esbjerg

Gå i klub på nettet

Ugeavisen Esbjerg

Den ubesejrede

Annonce