Annonce
Ugeavisen Esbjerg

Lærerformand om frie skoler: Det er jo en helt vild tanke

Maja Gundermann Østergaard, formand for Esbjerg Lærerforening, vil kæmpe for, at hendes medlemmer får bedre arbejdsvilkår, når Esbjerg Kommunens skoler skal sættes fri. Foto: Tue Sørensen
Formand for Esbjerg Lærerforening er ovenud begejstret for udsigten til, at kommunen kan sætte sine skoler fri. Hun vil kæmpe for, at det skaber ro og bedre tid for hendes medlemmer.
Annonce

Fri skole: Jubelbrølet fra Esbjerg kunne næsten høres på Christiansborg, da statsminister Mette Frederiksen i sidste uge afslørede, at Esbjerg Kommune får lov at sætte skolen fri.

Statsministeren havde på forhånd indgået en aftale med borgmester Jesper Frost Rasmussen, og nu skal byråd og kommunalbestyrelse så også nikke ja til ideen, men det synes at være formalia.

Den kommende frie skole for Esbjerg Kommune indebærer enkelte ting, som kommunen ikke kan se sig fri for. Det gælder blandt andet, at undervisningen fortsat skal være gratis, ligesom eleverne også stadig skal til afgangseksamen. Ellers er grundtanken, at de udvalgte kommuner bliver fri fra store dele af den statslige regulering og krav om dokumentation i den enkelte skole.

- Umiddelbart er det jo en helt vild tanke. Der er så mange muligheder i det her, at man næsten ikke kan være i sig selv af begejstring. Men det er også et kæmpe ansvar, og der er et utal af faldgruber, lyder det fra Maja Gundermann Østergaard, der er formand for Esbjerg Lærerforening.

Annonce

Hvad med økonomien?

Maja Gundermann Østergaard understreger, at hun, ligesom stort set alle andre, ikke med hundrede procents sikkerhed ved, hvor fri folkeskolen reelt bliver. Eller kan blive.

- Er det hele folkeskoleloven, der sættes ud af kraft, eller skal vi fortsat forholde os til folkeskolens formålsparagraf? Det ved vi ikke endnu. Men det er klart, at der er nogle ting i den danske folkeskole i dag, som jeg synes utrolig godt om, og som jeg ville være ked af at miste. Lærernes uddannelseskrav blandt andet, så jeg glæder mig til at få en mere klar beskrivelse af de rammer, der trods alt må være i det, siger Maja Gundermann Østergaard, der også er spændt på at se, hvordan økonomien bliver.

- Det er selvfølgelig meget afgørende, at økonomien er på plads. Måske kommunen kan flytte rundt på noget, når rammerne oppefra endnu ikke er defineret. Alle interessenter i det her får selvfølgelig alle mulige ideer lige nu, for der er masser af knapper at skrue på, siger Maja Gundermann Østergaard og fortsætter:

- Men jeg vil faktisk gerne slå på tromme for, at vi alle forsøger at holde snitterne så langt væk som muligt. Jeg synes nemlig grundlæggende, at det for os andre handler om at skabe nogle rammer, som sikrer, at det er dem, der står med fingrene i bolledejen, lærerne, der får lov at få den her frihed. Og få den største indflydelse på, hvordan det her skal gøres.

Annonce

Ro og bedre tid

Maja Gundermann Østergaard fortæller, at reaktionerne fra hendes medlemmer indtil videre er, at de næsten ikke tør glæde sig. At det næsten er for godt til at være sandt.

- Og det siger jo lidt om, hvor vigtigt det her er. Det kan være nøglen til, at vi sikrer den ro og den bedre tid, som lærerne i dag virkelig har brug for, siger Maja Gundermann Østergaard, der - direkte adspurgt om, hvad hun personligt godt kunne tænke sig at se sløjfet med den frie skole - blandt andet nævner nationale tests, den understøttende undervisning og de meget lange skoledage.


Jeg vil arbejde for bedre tid til forberedelse af undervisningen. Det sikrer både god undervisning og et godt arbejdsmiljø for mine medlemmer.

Maja Gundermann Østergaard, formand for Esbjerg Lærerforening
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Esbjerg

Det bliver i familien

Annonce