Annonce
Ugeavisen Esbjerg

København og "provinsen"

Annonce

Læserbrev: Inger Støjberg og Kaare Dybvad har for nylig igen sat forholdet mellem København og "provinsen" på dagsordenen.

Provincia var navnet Rom (Den Evige Stad) gav de områder byen kontrollerede og udnyttede i det gamle Romerrige, så de selv kunne samle mest mulig rigdom. Rom producerede ikke noget selv, men ved hjælp af bureaukrati og magt kontrollerede byen sine provinser.

Det er det samme billede, vi ser med København. Derfor regner københavnerlobbyen altid i bruttonationalprodukt ( BNP), og ikke i det retvisende begreb - værdiskabelse - hvor København falder meget dårlig ud. Det uhyggelige er, at Københavns mange propagandister, med Slotsholmens embedsmænd og de københavnerbaserede medier i spidsen, konsekvent argumenterer for at BNP, er den retvisende målestok - det er den ikke.

BNP er ikke et mål for værdiskabelse, men reelt blot et udtryk for, hvordan vi fordeler de værdier, vi i fællesskab skaber i Danmark. Slotsholmen sørger for, at næsten alle pengene skal en tur rundt om København - derved får København et stort BNP, men det bliver Danmark jo ikke rigere af.

Andre har brugt det eksempel, at da København i sin tid byggede Inderhavnsbroen, var den plaget af så mange fejl, at det var på tale at rive den ned. De blev heldigvis for Danmark løst, men i forhold til BNP var det i virkeligheden ikke godt for København. Bygningen af broen genererede et BNP på cirka 300 mio. kr. Hvis den skulle have været revet ned, kunne det måske have kostet 100 mio. kr. Og så - vupti - ville der i stedet være skabt et BNP på 400 mio. kr. ved at bygge en bro og rive den ned igen. Reel værdiskabelse hedder overskudsgivende nettoeksport.

I "Balance Danmarks hvidbog" dokumenterer fremtidsforsker, ph.d. Jesper Bo Jensen, at langt, langt størstedelen af Danmarks overskudsgivende nettoeksport på 250 mia. kr. kommer fra områder uden for hovedstaden. Det er de penge, vi lever af - de bliver så fordelt rundt til danskerne en 8 - 10 gange og skaber vores nationale BNP. Det er på tide at udskifte begrebet "provinsen" med det mere retvisende "det Danmark vi lever af", og her befinder Esbjerg sig.


BNP er ikke et mål for værdiskabelse, men reelt blot et udtryk for, hvordan vi fordeler de værdier, vi i fællesskab skaber i Danmark.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce