Annonce
Ugeavisen Esbjerg

Lejere må vente på elladestandere

Da Ungdomsbo opførte seks familieboliger på Kærvej i Tjæreborg, blev der etableret elladestandere til boligerne. Foto: Tue Sørensen
Hvordan sikrer man lejerne i de almennyttige boligforeninger adgang til elladestandere? Det spørgsmål er både boligforeninger og Esbjerg Kommune i fuld gang med at løse, men svaret er langt fra lige til.

Elbiler: Det er ikke kun beboerne i de danske parcelhuskvarterer, der har planer om at skifte benzin- og dieselbiler ud med elbiler. Faktisk oplever boligforeninger en stigende efterspørgsel på elladestandere fra beboerne, der dog lidt endnu må væbne sig med tålmodighed.

- Jeg oplever et rimelig stort pres for - lige som alle mulige andre, så køber beboerne i almennyttige boliger også elektriske biler. De har selvfølgelig et behov for at få dem ladet op, og vi kan jo ikke trække ledninger ud fra alle lejligheder ned til parkeringspladserne, siger Claus Peter Aanum, der er formand for Esbjergs største boligforening Ungdomsbo.

Men det er ikke kun beboernes behov, der har gjort, at boligforeningerne bliver nødt til at tænke situationen igennem. Sidste år så en ny EU-bekendtgørelse dagens lys, og den slår blandt andet fast, at der i forbindelse med nybyggeri og renovering er krav om elladestandere ligesom, at der også er regler for, at der skal etableres ladestandere på eksisterende større parkeringspladser inden 2025.

Annonce

- Vi er i gang med at finde ud af, hvad behovet er, og hvordan ladestanderne kan finansieres, siger Claus Peter Aanum og sender bolden videre til Ungdomsbos driftschef Erik Boyschau.


Vi er der, hvor vi i løbet af kort tid kan etablere ladestandere, hvor der er ledig kapacitet på elnettet.

Erik Boyschau, driftschef hos Ungdomsbo


En behovsanalyse

Han fortæller, at boligforeningen er gået sammen med andre boligforeninger for at finde en løsning.

- Der er mange overvejelser. For det første skal vi finde ud af, hvor mange ladestandere vi skal have i et etableret boligområde. Det afhænger blandt andet af, hvordan markedet udvikler sig. For kan du få din bil ladet op på fem minutter på en tankstation, er det ikke sikkert, vi skal etablere så mange ladestandere. For det andet skal vi undersøge elkapaciteten i området. Vi har jo kun en vis mængde strøm i et område, siger Erik Boyschau og vurderer, at det vil tage halvandet til to år, før man har det fulde overblik over behov og kapacitet.

Der er hjælp på vej til boligforeningerne fra flere sider. I Esbjerg Kommune arbejdes der på en strategi og handlingsplan for ladeinfrastruktur, der er på vej i politisk behandling. Kommunen har holdt et møde med boligforeningerne om blandt andet bekendtgørelsen vedrørende elladestandere, og på fredag skal politikerne i kommunens teknik- og miljøudvalg behandle sagen.

- Mange er i venteposition i forhold til elladestandere, derfor har vi valgt at være proaktive. Vi skal ikke drive elladestandere, men vi kan hjælpe med at køre et kraftigt nok kabel hen til det sted, hvor det strategisk vil være fornuftigt at placere elladestanderne, så de private aktører kan sætte standerne op, siger udvalgsformand Søren Heide Lambertsen.

Også politikerne på Christiansborg har fokus problemstillingen. I sidste uge gik et flertal Folketingets partier i gang med forhandlingerne om, hvordan 475 millioner kroner skal bruges til at fremme den grønne transport i Danmark, og i den forbindelse udtalte transportminister Benny Engelbrecht i pressemeddelelse:

- Vi går til forhandlingerne med ønske om en hurtig aftale, for danskerne køber elbiler som aldrig før, og den udvikling skal vi skubbe på, hvor vi kan. Det er en udfordring at få flere elbiler på vejene, når det er besværligt at få ladet elbilen op, når man bor i lejlighed. Derfor vil vi øremærke 25 millioner til medfinansiering af ladestandere på parkeringsarealer i boligforeninger allerede i 2021.

Annonce
Annonce
Ugeavisen Esbjerg

Breakdance får sin egen festival

Annonce
Annonce
Ugeavisen Esbjerg

Fællesskab for de flamboyante

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Esbjerg

Skilte i tre generationer

Ugeavisen Esbjerg

"Mister Gegenpress" har ikke plads til tøsedrenge

Ugeavisen Bramming

Esbjerg Kommune tager hånd om erhvervspraktikken: Ny portal skal sikre bedre muligheder

Ugeavisen Esbjerg

Ol på ETAC

Ugeavisen Esbjerg

Entreprenør-gigant køber sig ind i NemByg for 41 millioner

Ugeavisen Esbjerg

50-års jubilæum: Løvenkrands og Strandby tager SGI-afsked mod EfB

Ugeavisen Esbjerg

Stud.corona: - Det blev svært at vedligeholde løsere relationer

Ugeavisen Esbjerg

Stud.corona: - Svært at stå op om morgenen med virtuel undervisning

Ugeavisen Esbjerg

Stud.corona: - Uden corona havde jeg ikke oplevet den gensynsglæde

Ugeavisen Esbjerg

Stud.corona: - Det hele blev sat på prøve under corona

Ugeavisen Esbjerg

Stud.corona: - Jeg kan tælle traditioner og begivenheder, der faldt til jorden, indtil jeg får gråt hår

Ugeavisen Esbjerg

Stud.corona: - Jeg har lært at være mere åben

Ugeavisen Esbjerg

Stud.corona: - Vi gik glip af gallaen

Ugeavisen Esbjerg

Jens Peder Hansen får sin vej

Ugeavisen Esbjerg

Stud.corona: - Corona har forandret helt vildt meget, føler jeg

Ugeavisen Esbjerg

Stud.corona: - Jeg går ud af gymnasiet med en vinderfølelse

Ugeavisen Esbjerg

Træer til evigheden

Ugeavisen Esbjerg

Lanternen tager form

Ugeavisen Esbjerg

Stud.corona: - Gymnasiet lærer én en del om sig selv

Ugeavisen Esbjerg

Håndværkerbutik gør sig flyveklar på Ørnevej

Ugeavisen Esbjerg

DiscGolf har fået fine rammer

Annonce