Annonce
Ugeavisen Esbjerg

Lene skal testes for at se om hun kan få et job, som det hun har

Lene Nielsen er kommet i klemme i systemet. Esbjerg kommune vil afprøve hende i et job, der minder om det, hun har. Foto: Tue Sørensen
Jobcenter og patientforening i hundeslagsmål i en sag, der kan koste Lene Nielsen job og lejlighed.

Arbejdsmarked: Lene Nielsen var jublende lykkelig, da hun i april 2019 blev fastansat som affaldskonsulent ved Vejen Kommune. Hun skulle sidde på kontoret og være med til at administrere affaldshåndteringen.

Lene Nielsen lider af tarmsygdommen Colitis-Ulcerosa, der er en kronisk tarmsygdom, der giver træthed, mavesmerter og andet ubehag. Det værste er, at den ikke kan behandles, den kun holdes i ave, men sygdommen havde ingen indflydelse på ansættelsen. For den var helt i ro. Hun var ansat som alle andre.

I september samme år går sygdommen dog i udbrud, og Lene bliver sygemeldt. Det trækker ud. Og det er så alvorligt, at hun ikke mere kan oparbejde fuld tid. Arbejdsgiver går med til at give hende nedsat arbejdstid, men stadig med løn, men det vil Esbjerg Kommune ikke gå med til.

Men hvis Lene Nielsen nu ryger helt ud af systemet, vil hun pænt få under halvdelen af hvad hun tjener nu. Og det siger sig selv, at det er en gevaldig nedgang i indtægt fra et fuldtidsjob, hvilket kan resultere i, at hun ikke kan betale sin husleje og andre udgifter. Og at hun til sidst falder helt ud af arbejdsmarkedet.

Hun kan i sidste ende risikere at skulle flytte hjem til forældrene, der bor i en anden kommune kommune.

- Det ønsker jeg ikke. Jeg er et voksent menneske, og de har deres liv, men det er det, jeg kan blive tvunget til at gøre, siger Lene Nielsen.

Lene Nielsen har i samarbejde med hendes arbejdsgiver forsøgt at få en dialog i gang om hendes muligheder for at blive på arbejdsmarkedet via et fastholdelsesfleksjob i Vejen, da man her gerne ville fastholde hende i denne eller en anden jobfunktion.

Men det var svært at trænge igennem i forhold til Jobcentret, hvor hun undervejs har haft syv forskellige sagsbehandlere.

Det noterer man sig også hos arbejdsgiveren, da man beslutter sig for at opsige hende.

Annonce

Kunne ikke få møde

Forud var gået en dialog, hvor Esbjerg Kommune skulle indgå i et afklarende møde med Lene Nielsens arbejdsgiver for at få detaljerne på plads, hvilket man i Esbjerg ikke fandt nødvendigt. Jobcenteret i Esbjerg valgte altså at undlade at mødes med arbejdsgiverens repræsentanter.

"Ledelsen skrev derfor den 27. oktober 2020 en mail til Esbjerg Kommune, hvor ledelsen tilkendegav, at ledelsen var uforstående over for, at Esbjerg Kommune ikke vurderede, at deltagelse var påkrævet. Ledelsen fastholdt, at det var nødvendigt, at Esbjerg Kommune deltog, da ledelsen har behov for at høre Esbjerg Kommunes eventuelle forslag til tiltag med henblik på fastholdelse, herunder tilbagemelding vedrørende muligheden for "fastholdelsesfleksjob".

Senere i opsigelsen skriver Lene Nielsens arbejdsgiver endvidere: "Arbejdsgiver troede, at der arbejdedes henimod et fastholdelses Fleksjob, men så trak Esbjerg Kommune i land og ville efterfølgende end ikke deltage i et møde, så vi kunne få svar på, hvad de så tænkte. Personalejuristen har talt med forskellige fra Esbjerg Kommune, og du har selv (Lene Nielsen.) talt med forskellige, uden at det desværre havde bragt os ret meget længere".

Lene Nielsen er altså endt i et besynderligt vakuum mellem en arbejdsgiver, der tilfældigvis også er en kommune med alt, hvad det indebærer af fagsprog og forståelse for arbejdsmarkedet og dens lovgivning, der gerne vil bibeholde hende som arbejdskraft, og Esbjerg Kommune, hvor man i bedste fald trækker sagen i langdrag, og som i øvrigt vil have hende afprøvet i en lignende arbejdsfunktion, som den hun allerede bestrider, når helbredet tillader dette.

I begyndelsen af året kontaktede Lene Nielsen Colitis-Crohn foreningen, der har ansat socialrådgiver Ricky Magnussen, der er rådgiver og bisidder og i dette tilfælde partsrepræsentant, for foreningens medlemmer, der er kommet i klemme i systemet. Siden har han på hendes vegne bombarderet Jobcentret med mails og argumenter for, at Lene Nielsen sag skal genvurderes, hvorfor han opfatter, at sagsbehandlingen er skudt helt ved siden af i Esbjerg.

Annonce

Rystet bisidder

Ricky Magnussen er rystet over det, han har mødt på Lene Nielsens vegne.

- Argumenterne fra Esbjergs side ændrer sig hele tiden, og det ser ud til, at de i visse tilfælde er grebet ud af den blå luft. Blandt andet henvises der til transporttiden til Vejen fra Esbjerg som et problem, hvilket Lene ikke opfatter som en hindring, tværtimod nærmest. Og hvilket er noget, hun aldrig har tilkendegivet, var et problem. Og når Esbjerg Kommune ønsker en "bred vurdering" af Lenes arbejdsevne, så strider det imod de politiske intentioner og generel praksis i forhold til "Fastholdelses-fleksjob," siger Ricky Magnussen.

- Dette er et brud i forhold til praksis, når man effektivt vil udelukke alle borgere, som normalt ville være i målgruppen for "fastholdelses-fleksjob", fra at kunne få dette bevilliget, da intentionen med netop denne type fleksjob er at kunne tildele fleksjob ved nuværende arbejdsgiver, netop uden en bred vurdering i andre fag og brancher, siger han.

Han oplyser endvidere, at man vil klage og kræve, at man fra Esbjerg Kommunes side får en begrundelse fra Jobcenterets side om, hvorfor man lave den "brede vurdering", når alle sider ifølge Ricky Magnussen er velbelyst i den korrespondance, som Ugeavisen Esbjerg har set, ligesom han også ser frem til at få en juridisk begrundelse herfor.

Arbejdsgiveren har tilkendegivet, at man gerne vil ansætte Lene Nielsen i et fastholdelses fleksjob, men har skrevet at dette "tilbud" udløber med udgangen af maj i år.

- Tilbage står Lene Nielsen, der tilsyneladende er blevet prøveklud for, hvor langt Esbjerg Kommune kan trække i den juridiske elastik. Og tilbage står Lene Nielsen, der er er fyret og går en meget usikker fremtid i møde, og hvor Esbjerg Kommune nu vil sende Lene i praktik på et kontor, nøjagtigt som det job, hun allerede har, siger Ricky Magnussen.


Argumenterne ændrer sig hele tiden fra Esbjerg Kommunes side.

Ricky Magnussen, bisidder for Lene Nielsen.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Esbjerg

50 år på vingerne

Ugeavisen Esbjerg

Auktion på nettet

Annonce