Annonce
Ugeavisen Esbjerg

Lettere at komme med forslag

Alle borgere over 15 år får nu mulighed for at stille byrådet et forslag, som de er tvunget til at behandle, hvis der er over 500 borgere, der ønsker det. Foto: Arkiv
Politikere vil styrke borgernes mulighed for at komme til orde.
Annonce

Politik: I skrivende stund er det 439 dage siden, at der sidst blev stillet et forslag fra en almindelig borger til byrådet i Esbjerg. Og det kan der være en vældig god årsag til.

For der skal gøres et ualmindeligt godt benarbejde for at få 2.000 andre borgere til at tilkendegive, at de synes, at forslaget er en god ide. Og det har vist sig at være noget, der måske har fået mange til at give op.

Det er to år siden, at muligheden for borgerforslag blev bragt i brug i Esbjerg Kommune. Der har indtil videre været 13 forslag og ingen af dem har fundet vej helt ind i byrådssalen.

Mandag var det tid til at evaluere, og selvom Jakob Lose fra Venstre kunne opremse forskellige gode grunde til, at ideen måske skulle lide en stille død, så fik ideen om borgerinddragelse og et mere direkte demokrati alligevel lov at overleve.

Socialdemokratiets Karen Sandrini pegede på, at netop det med at der skulle indsamles 2000 tilkendegivelser havde været medvirkende til at succesen udeblev.

-Derfor synes jeg at vi skal revurdere betingelserne for at stille et borgerforslag, sagde hun.

Annonce

Færre stemmer

Diana Mose Olsen fra SF bakkede op.

- Man kan selvfølgelig altid gå til et byrådsmedlem med sin ide. Men det betyder jo ikke nødvendigvis at det bliver fremlagt. Men der er altså en ide, at kan man få 500 til at bakke sig op om ideen, at så skal vi tage stilling til eventuelt nye ideer. Og husk så lige på, at der er flere i det her byråd, der er valgt ind på færre stemmer end det der kræves for at stillet borgerforslag, så jeg synes, det er rimeligt at vi får sat de grænser ned, sagde hun.

Byrådet enedes enstemmigt om at nedsætte grænsen til 500 tilkendegivelser om et forslag fremfor de 2.000, og man vil så evaluere, hvordan det er gået, med udgangen af 2021.

Skulle et forslag komme i byrådet er det ikke ensbetydende med, at det bliver godkendt. Det er politikerne, der afgør det.


Flere i det her byråd sidder på færre stemmer, end der kræves for at stille et borgerforslag.

Diana Mose Olsen, SF
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Esbjerg

Det bliver i familien

Annonce