Annonce
Ugeavisen Esbjerg

Liselott Blixt efter ME debat: - Jeg sad og tudede

Liselotte Blixt

På tværs af partierne er politikere på Christiansborg enige om, at ME-patienter fremover skal have bedre hjælp og vilkår. DF’s sundhedsordfører Liselott Blixt havde indkaldt til debatten, og hun var efterfølgende grædefærdig.

29-årige Marie Louise Gustavussen ligger fortsat i sit sygeleje i barndomshjemmet på Fanø. Som hun har gjort det i flere år nu. Der er mange mørke dage, men tirsdag i sidste uge var lys.

Det var den også for andre ME-patienter samt deres pårørende, og det var den bestemt også for Dansk Folkepartis sundhedsordfører Liselott Blixt, der havde indkaldt til en forespørgselsdebat i Folketinget om emnet.

Resultatet blev nemlig, at politikere på tværs af alle partier var enige om, at der skal en bedre og mere specialiseret behandling af patienter med kronisk træthedssyndrom/ME til. Blandt andet besluttede man torsdag, at indsatsen for denne patientgruppe fremover skal være forankret i somatikken, altså fysisk sygdom, og ikke i psykiatrien. Lægerne skal således fremover fokusere mere på én diagnose, der gør det mere enkelt at kategorisere patientgruppen.

- Vi er flere, der har presset på for de her ændringer, og jeg er rigtig glad for, at alle partier er med. Det har været et langt sejt træk, og det har været hårdt arbejde de sidste dage at sikre en tekst, som alle kunne se sig selv i. Jeg vil godt være ærlig at sige, at der er nogle, jeg har skullet presse mere end andre, men summa summarum er, at vi er enige og står samlet, hvilket sender et meget stærkt signal til Sundhedsstyrelsen, sygehuse, regioner, læger og alle andre, der har med denne patientgruppe at gøre, siger Liselott Blixt til Ugeavisen Esbjerg.

Sad og tudede
Efter debatten tirsdag havde Liselott Blixt fået over 200 beskeder fra personer, der er berørt af ME, hvori flere fortalte, at de lå og græd derhjemme.

- Og jeg må indrømme, at jeg også efterfølgende sad og tudede. Det har virkelig været en ensom kamp, hvor man bliver skoset, fordi der er læger og andre fagfolk, der er sure og mener, at man går imod fagligheden, hvis man ikke bare retter ind. Men havde vi ikke haft denne forespørgselsdebat, tror jeg ikke, der var sket noget. Tilbage i juni sidste år fik ministeren en rapport, der sagde, at behandlingen var mangelfuld, men der er jo ikke sket det mindste siden, siger Liselott Blixt og fortsætter:

- Så sent som en time inden debatten kom der et supplerende bidrag fra Sundhedsstyrelsen til Sundhedsministeren, hvori man protesterede mod at adskille ME fra samlebetegnelsen funktionelle lidelser. Der sidder nogle meget magtfulde mennesker, der har stor indflydelse i blandt andet Sundhedsstyrelsen, som siger, at det de gør, det virker. Men det tilbagevises blandt andet af ME Foreningen og anden forskning, og nu har vi i så mange år haft en mangelfuld behandling, at der skal andre boller på suppen. Derfor er jeg så glad for, at ME nu skal behandles som en somatisk lidelse.

Lyst til at opgive
Liselott Blixt glæder sig ydermere over, at man med det brede politiske flertal nu tvinger blandt andet Sundhedsstyrelsen og andet fagpersonale til at handle anderledes i forhold til ME patienter.

- Og jeg forventer naturligvis, at ministeren sørger for, at der bliver levet op til de krav, som vi politisk nu har besluttet. De ting, som vi har set i sagen om Marie Louise Gustavussen, er blevet et symbol på en svigtet gruppe, og nu er vi ganske enkelt nødt til at sikre, at de får den hjælp, som man blandt andet giver i udlandet. Og så skal helt basale hjælpemidler bare være i orden fremadrettet, siger Liselott Blixt, der i sin kamp for bedre behandling til de ramte er blevet holdt op af den opbakning, hun føler, hun har fået fra både borgere og medier:

- Jeg ville lyve, hvis jeg sagde, det havde været let. Der er tider, hvor man har lyst til at opgive og bare ikke gider politik, men når så sådan noget her sker, så er det jo det hele værd. Men jeg vil gerne være ærlig og sige, at medierne, og særligt Ugeavisen Esbjerg, har en stor andel i, at der nu er et politisk flertal for at ændre praksis på området. Det er først efter, at I er gået ind i ME-sagen på Fanø, at der er kommet en større bevågenhed omkring sygdommen herhjemme. Og det har så igen afstedkommet, at andre ordførere og politikere har fået øjnene op for emnet. Havde I ikke gjort det, så tror jeg helt ærligt ikke, at der var sket noget. Det har jeg kæmpet længe nok alene til at vide.

FAKTA
Folketinget vedtog torsdag en tekst, der sikrer en øget indsats for patienter med kronisk træthedssyndrom/ME. I teksten konstateres det blandt andet:

- At indsatsen for patienter med ME-træthedssyndrom/CFS (G93.3) er mangelfuld. At den eksisterende behandling til ME-patienter langtfra er tilstrækkelig, og at der tages initiativ til oprettelse af specialiseret behandling af ME. Det bør ske i et tværfagligt setup med alle relevante specialer og bør organisatorisk forankres i somatikken.

- At Sundhedsstyrelsen opdaterer alle relevante specialevejledninger på tværs af hele ME-sygdomsforløbet for at sikre, at ME/CFS(G93.3) er beskrevet i alle relevante vejledninger.

- At Sundhedsstyrelsen anerkender og anbefaler brugen af WHO’s diagnoseklassifikationssystem ICD10 og ICD11, hvori diagnosen ME (G93.3 ICD10 og 8E49 i ICD11) indgår.

- At Sundhedsstyrelsen og Sundhedsdatastyrelsen med den nye kodepraksis adskiller ME/CFS fra samlebetegnelsen ’funktionelle lidelser’.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Esbjerg

Kriminaliteten er faldende

Annonce